Rauha ja rauha

7.3.2022

Jumala haluaa rohkaista sinua tänään oman sanansa kautta.

Japanin kielessä on kaksi sanaa rauhalle. Heiwa muodostuu kahdesta kanjista eli sanamerkistä, joista ensimmäinen tarkoittaa rauhaa ja toinen harmoniaa. Yhdessä nämä kaksi merkkiä tarkoittavat ulkoista rauhaa ja järjestystä.

Heian taas tarkoittaa sisäistä rauhaa. Sen ensimmäinen sanamerkki on sama kuin heiwassa, joka tarkoittaa siis rauhaa. Toinen kanji puolestaan tarkoittaa rentoutunutta, tyytyväistä ja rauhallista. Sama sanamerkki esiintyy esimerkiksi sanoissa turvallisuus (anzen) ja vakaus (antei).


Kirjoitus on nostettu 7.3. ilmestyneestä 3 minuuttia rohkaisua -podcastin jaksosta. Uusi jakso julkaistaan joka arkipäivä.

Ehkä se kertoo jotain japanilaisten sielunmaisemasta, että vaikka heillä on suuri kaipuu kaikenlaiseen harmoniaan, on heian silti hyvin vähän käytetty japanilaisessa sanavarastossa. Itsellenikin se tuli tutuksi nimenomaan opiskellessani kristillistä sanastoa.

Johanneksen evankeliumin luvussa 14 jakeessa 27 Jeesus sanoo näin: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”

Näinä aikoina toivottomuus valtaa mielen helposti. Kun me turvaamme Jeesukseen, meidän sydämiimme laskeutuu rauha myös sellaisessa tilanteessa, kun ympäröivässä yhteiskunnassa ei sitä ole.

Tuossa Johanneksen evankeliumin jakeessa on japanilaisessa käännöksessä käytetty sanaa ’heiwa’, eli sitä, joka merkitsee ulkoista ja yhteiskunnallista rauhaa. Jeesuksen sanaan luottaen me voimme tietää, että myös yhteiskunnallisen rauhan aika tulee vielä. Me emme tiedä milloin. On mahdollista, että se toteutuu täydellisesti vasta taivaassa. Mutta sitä ennen meidän tehtävämme on luoda rauhaa sinne, minne itse pystymme vaikuttamaan.

Kaikkein ensimmäiseksi mene polvillesi ja rukoile niiden puolesta, jotka ovat joutuneet sodan keskelle. Rukoile rauhan puolesta. Rukoileminen on tehokkaampi keino kuin pelkästään kelta-sinisen kuvan jakaminen somessa. Joten jos teet vain yhden, niin rukoile. Käänny hänen puoleensa, joka on Rauhanruhtinas.

Rukoillaan yhdessä: Rakas Jeesus, Rauhanruhtinas. Tuomme eteesi ihmiset, jotka ovat tahtomattaan joutuneet keskelle sotaa. Ne, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, taistelemaan rauhan puolesta ja menettäneet rakkaitaan heidän puolustaessaan kotimaataan. Käännä heidän sydämensä sinun puoleesi, jotta he saavat sydämiinsä rauhan. Ja anna rauhan ja järjestyksen palautua kaaoksen keskelle. Aamen.

”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” Joh. 14:27

Asta Vuorinen
Japanin lähetystyöntekijä ja 3 minuuttia rohkaisua -podcastin toinen vetäjä

Auta sotaa pakanevia

Auta kotimaastaan paenneita ukrainalaisia naisia ja lapsia heidän etsiessään turvapaikkaa sodan kauhuista.

Lahjoita

Share This