Jimmaan aloitetaan koulutuskeskuksen rakentamista

28.5.2021

Kansanlähetyksen ja Etiopian Mekane Yesus -kirkon mittava yhteinen rakennushanke on käynnistynyt. Lounais-Etiopian Jimman kaupunkiin rakennetaan koulutuskeskus, joka tuo helpotusta seurakuntien työntekijäpulaan.

Mekane Yesus -kirkko on voimakkaasti, jopa räjähdysmäisesti, kasvava maailman suurin luterilainen kirkko.

– Samalla se on kirkko, joka suhtautuu hyvin nöyrällä asenteella siihen, mikä on sen tehtävä Jumalan lähetyksessä. Kirkko haluaa nähdä itsensä lähetystyön toimijana ja se etsii uusia kumppanuuksia, kertoo Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola. Hän vieraili Jimmassa helmikuussa 2020.

Jimman koulutuskeskuksen tonttiin tutustumassa rakennushankkeen projektikoordinaattori Aki Tuppurainen (vas.), Etiopian lähetystyöntekijä Mirjami Uusitalo, apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola ja Etiopian työalan asiainhoitaja Getasew Andualem helmikuussa 2020. Kuva: Pauliina Hildén
Jimman koulutuskeskuksen tonttiin tutustumassa rakennushankkeen projektikoordinaattori Aki Tuppurainen (vas.), Etiopian lähetystyöntekijä Mirjami Uusitalo, apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola ja Etiopian työalan asiainhoitaja Getasew Andualem helmikuussa 2020. Kuva: Pauliina Hildén.

Etiopian luterilainen kirkko elää voimakkaasti herätyksen sekä sen tuomien haasteiden keskellä. Huomattava osa paikallisseurakuntien jäsenistä ja työntekijöistä on ensimmäisen sukupolven kristittyjä.

Jimman hiippakunta on ollut Kansanlähetyksen työalueena jo yli 50 vuoden ajan. Hiippakunnan 250 seurakunnasta ja saarnapaikasta yli puolet on vailla pappia. Koulutettuja työntekijöitä tarvitaan myös diakonia-, musiikki- sekä lapsi- ja nuorisotyöhön. Pulaa on lisäksi Raamatun sanaa hyvin tuntevista evankelistoista sekä raamattuopettajista, ja seurakuntien vapaaehtoisetkin tarvitsevat koulutusta.

– Haluamme olla mukana tukemassa Mekane Yesus –kirkkoa niin, että ne seurakunnat, jotka Jumala on antanut tämän herätyksen hedelmänä syntyä, voisivat edelleen kasvaa, vahvistua sekä juurtua vahvemmin Kristukseen ja Jumalan sanaan, Teijo kiteyttää.

Koulutusta ja turvaa

Jimman rakennushanketta koordinoi Raimo “Aki” Tuppurainen, joka on aiemmin toiminut yli 20 vuoden ajan Kansanlähetyksen lähetystyöntekijänä Etiopiassa.

– Jos kirkon työhön kouluttaudutaan esimerkiksi pääkaupunki Addis Abebassa, niin opiskelijat saattavat jäädä sinne valmistumisensa jälkeen. Mitä lähempänä omaa kotiseutua ja seurakuntaa on mahdollista opiskella, sitä todennäköisemmin valmistuneet jäävät samalle seudulle töihin. Tästä syystä Jimman koulutuskeskus voi merkittävästi vahvistaa alueen seurakuntia.

Raimo "Aki" Tuppurainen. Kuva: Pauliina Hildén
Rakennushankkeen projektikoordinaattori Aki Tuppurainen on toiminut Etiopiassa opettajana, teknikkona sekä kehitysapuprojekteissa kouluttajana. Kuva: Pauliina Hildén.

Aki kertoo, että koulutuskeskus voisi tulevaisuudessa myös tarjota turvapaikan heille, jotka ovat kääntyneet kristityiksi ja ovat joutuneet vainotuiksi omassa yhteisössään. Myös perheväkivallan uhrit tarvitsevat paikkaa jonne tulla. Kirkolta ovat apua pyytäneet myös monet ulkomaille töihin lähteneet noin 15–16-vuotiaat tytöt, jotka ovat joutuneet hyvin rankkojenkin kokemusten takia palaamaan takaisin, mutta eivät häpeän vuoksi uskalla palata perheensä luokse.

Rakentaminen on käynnistymässä

Koulutuskeskus sai tammikuussa 2021 laillisen rakennusluvan. Luvan saaminen kesti kaikkiaan vuoden, sillä ensiksi saatu lupa osoittautui virheelliseksi.

– Tontille on tuotu sepeliä ja maa-ainesta, että se saadaan kantavaksi ja kuorma-autot voivat tuoda kiviä, hiekkaa, puutavaraa ja tiiliä. Tontin ympärille on rakennettu raja-aita, joka tekee alueesta turvallisemman. Pikkuhiljaa aletaan kaivaa perustuksia, Aki kertoo.

Jimman koulutuskeskuksen tontin työmaalle on tuotu kiviä ja sepeliä. Kuva: Alemayehu Kabbada
Jimman koulutuskeskuksen työmaalle on tuotu myös sepeliä. Kuva: Alemayehu Kabbada.
Kiviä koulutuskeskuksen työmaalle. Kuva: Alemayehu Kabbada
Kiviä perustuksia varten. Kuva: Alemayehu Kabbada.

Tontin ulkolaidalle on juuri nyt rakenteilla myös pieniä myymälätiloja, joita vuokrataan ja näin saadaan tuloja rakennushankkeelle.

– Korona on valitettavasti nostanut kuljetuskustannuksia Etiopiassa. Kaikkien ulkomailta tulleiden tavaroiden hinnat ovat nousseet noin 40 prosenttia siitä, kun rakennusbudjetti laadittiin. Sementin ja harjateräksen hinta on noussut jopa 60 prosenttia.

Koulutuskeskuksen on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä ja rahallinen tarve on 60 000 euroa vuodessa. Aki valvoo hankkeen edistymistä ja on säännöllisesti yhteydessä Jimmaan.

– Odotan jo kovasti, että pääsen paikan päälle Jimmaan edistämään projektia. Kiitos, jos muistatte meitä ja hanketta rukouksin, hän pyytää.

Katso alta video, jossa Teijo Peltola kertoo Mekane Yesus -kirkon koulutustarpeista. Video on kuvattu Jimmassa helmikuussa 2020. Kuvaajana on toiminut Pauliina Hildén, editoijana Jarkko Viljanen ja videossa käytetyt kuvat ovat Aki Tuppuraisen ottamia.

Tule mukaan rakennustalkoisiin!
  • 10 eurolla saa säkin sementtiä.
  • 30 eurolla saa kuution hiekkaa.
  • 100 eurolla saa ikkunan tai oven luokkahuoneeseen.
  • 125 eurolla saa yhden tiiliseinän luokkahuoneeseen.
  • 650 eurolla saa yhden materiaalien kuorma-autokuljetuksen Addis Abebasta Jimmaan.

Voit lahjoittaa koulutuskeskuksen rakennushankkeeseen tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 77020 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

 

Teksti: Marja Neuvonen
Artikkelin pääkuva: Jimman koulutuskeskuksen työmaalle tuodaan hiekkaa. Kuva: Alemayehu Kabbada.

Artikkeli on julkaistu Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 2/2021, joka ilmestyi 6.5.2021.

Lahjoita Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeelle

Voit lahjoittaa haluamasi summan nettipankkisi kautta oheisesta painikkeesta.
Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This