Raili Järvenpään muistolle

15.11.2023

Raili Järvenpää syntyi perheensä ainokaisena lapsena 12.6.1934 Hämeenkyrössä. Vanhempiensa mukana hän asettui eri vaiheiden jälkeen Ulvilan asukkaaksi ja alkoi pitää pyhäkoulua kotiseurakunnassaan. Hän kävi lapsityötä tekevien järjestöjen, Eurajoen kristillisen opiston ja hoitoalan laitosten kursseja. Toimintajaksoja hänellä oli muun muassa Kauniaisten Mustalaislähetyksessä, Ulvilan Antinkartanossa ja vanhainkodissa. Sieltä silloisen Kansanlähetyksen työntekijän Pentti Heinilän ehdotuksesta Raili kutsuttiin Satakunnan Kansalähetykseen lapsityöntekijäksi vuonna 1975.

Raililla oli sisäänrakennettuna näkemys ja toimintamallit, mitä sellaiseen työhön pitäisi sisältyä. Pitäisi nimittäin organisoida lastenkerhot, kerhoille paikalliset ohjaajat, heidän kouluttamisensa ja käytettävät materiaalit. Kerhoja oli parhaillaan Porissa, Eurajoella, Harjavallassa, Pomarkussa ja Ulvilassa. Lastenleirit muun muassa Karjatalouskoulun Ravannin ns. mullihallissa, Lavian seurakuntakodissa ja Myllykummussa olivat olennainen osa toimintaa. Ihmeellisellä otteella Raili sai sitoutettua leireille keittiöväen, isoset ryhmien vetäjiksi ja ”pikkuisoset” kasvamaan rinnalla jatkovuosien isosiksi.

Anneli Virta, joka ihmeellisen johdatuksen kautta ohjautui Railin aisapariksi kaikenlaiseen järjestelyvastuuseen ja leirikioskin pitäjäksi, kuvasi Railin kykyä sellaiseksi, että hän sai talkoolaiset tuntemaan itsensä tärkeiksi ja tarpeellisiksi tehtävissään. Voi mikä siunauksen puhina tulikaan leiriläisten mukana lukemattomiin koteihin leireiltä palaavien lapsukaisten mukana!

Raili toimi Suomen Kansanlähetyksenkin leireillä Ryttylässä vetäjänä. Työkenttä Raililla laajeni vielä hänen jäätyään eläkkeelle. Perestroikan myötä Raili siunattiin määräsikaislähetiksi 1991–1999 Aunukseen ja Viroon.

Uskomaton, Jumalalta saatu hengellinen huoli lapsista piti Railin liikkeellä kylvökoppansa kanssa.

Kun Raili voimien hiipuessa oli hoitokodissa, niin sielläkin kohdattiin Annelin kertoman mukaan joku Railin leireillä ollut!

Raili siirtyi odottamaan ylösnousemuksen aamua 24.10.2023 työparinsa ja omaishoitajansa Annelin saattelemana.

Siunaaminen toimitetaan 18.11.2023 Ulvilan kirkossa.

Railin työtä ihaileva ja ikävöivä työtoveri
Sakari Leppänen

Share This