Peruskysymyksiä kristinuskon juutalaisista juurista

17.1.2024

Mitä tarkoittaa, että kristinuskolla on juutalaiset juuret?

Jumala on historian Jumala. Kristinusko ei ole syntynyt tyhjiössä vaan juutalaisuuden perustalle ja sen jatkumona. Raamatun ovat kirjoittaneet pääasiassa juutalaiset. Vanha testamentti on yhä myös juutalaisten pyhä kirja. Jeesus oli juutalainen ja hän syntyi, eli, kuoli ja nousi kuolleista Israelissa.

Raamatun mukaan Jumala valitsi Israelin omaisuuskansakseen: Hän rakasti jo teidän esi-isiänne, ja siksi hän valitsi omikseen heidän jälkeläisensä. (5. Moos. 4:37)

Israelin välityksellä Jumala antoi maailmalle Sanansa ja Pelastajan, Jeesuksen: ja sinun saamasi siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille. (1. Moos. 12:3)

Tämä siunaus on syntien anteeksiantamus Jeesuksessa, kuten Paavali Israelista opettaessaan kirjoittaa: Siionista on tuleva Pelastaja, hän poistaa jumalattomuuden Jaakobin jälkeläisistä. Ja tämä on minun liittoni heidän kanssaan: minä otan pois heidän syntinsä. (Room. 11:26–27)

 

Miten kristityn olisi hyvä huomioida nämä uskonsa juuret?

Meidän tulisi perehtyä myös Vanhaan testamenttiin. Juutalaisilla tulisi olla Jumalan valittuna kansana erityisasema rukouksissamme ja sydämessämme. Kristittyjen on tärkeää rukoilla Israelin ja messiaanisten juutalaisten puolesta ja Israelin matkoilla tutustua paikallisiin messiaanisiin uskoviin ja seurakuntiin. Meidän pitää myös torjua antisemitismi eli juutalaisvihamielisyys, joka ilmenee nykyään erityisen voimakkaana Israelin valtion vastaisuutena.

 

Miksi evankeliumi tulee julistaa juutalaisille?

Jeesus itse antoi opetuslapsilleen tehtävän julistaa parannusta ja syntien anteeksiantamista kaikille kansoille Jerusalemista alkaen (Luuk. 24:47). Apostoli Paavali vahvisti tämän kirjeessään roomalaisille (1:16): Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille.

Israel on edelleen lähetyskenttä, sillä Israelissa on messiaaniset juutalaiset ja arabikristityt yhteen laskettuna Jeesukseen uskovia vain noin kaksi prosenttia koko väestöstä. Myös juutalaisten pelastustie on yksin Jeesuksessa. Israel-lähetys tuo siunauksen siinä mukana oleville seurakunnille ja yksityisille kristityille.

 

Mitä tarkoittaa messiaaninen juutalainen?

Sana Messias tulee heprean kielen sanasta Mashiah, joka tarkoittaa samaa kuin kreikan kielestä suomen kieleen tullut sana Kristus eli Voideltu. Vanhassa testamentissa sana Voideltu tarkoittaa Jumalan lupaamaa pelastajakuningasta. Messiaaninen juutalainen on juutalainen, joka uskoo Jeesukseen Messiaana ja sen, että sekä Vanha että Uusi testamentti ovat Jumalan sanaa.

 

Millaista toimintaa on messiaanisessa seurakunnassa?

Messiaanisissa seurakunnissa on samanlaista toimintaa kuin kristillisissä seurakunnissa. Toimintaa on lapsille, nuorille, työikäisille ja ikääntyneille. Viime vuosina on käynnistetty myös avioparitoimintaa.

Suurin ero on siinä, että kaikki opetus tapahtuu sekä Vanhan että Uuden testamentin perustalta. Toinen ero on se, että messiaanisissa seurakunnissa vietetään raamatullisia juutalaisia juhlia, joissa Jeesus-Messias on aina keskuksena. Tästä syystä he viettävät esimerkiksi Vanhassa testamentissa mainittua lehtimajanjuhlaa. Kolmas käytännön ero on siinä, että messiaaniset uskovat kokoontuvat jumalanpalvelukseen yleensä sapattina eli lauantaina.

 

Mikä on messiaaninen liike?

Messiaanisella liikkeellä tarkoitetaan niitä messiaanisia seurakuntia ympäri maailmaa, jotka tunnustavat Jeesuksen Messiaaksi. Näitä seurakuntia on Israelissa, Yhdysvalloissa, Euroopassa ja myös Etiopiassa. Messiaaninen liike on kasvava osa Kristuksen ruumista. Se korostaa Raamatun sanan auktoriteettia. Messiaaniset juutalaiset uskovat olevansa se jalo oliivipuu, josta apostoli Paavali kirjoittaa kirjeessään roomalaisille luvussa 11. Tähän puuhun mekin, syntyperältämme ei-juutalaiset uskovat, olemme Jeesuksessa liitetyt.

 

Pitäisikö meidän ei-juutalaisten uskovien noudattaa juutalaisia tapoja?

Ei. Usko Jeesukseen riittää. Kristus on näet lain loppu, ja niin tulee vanhurskaaksi jokainen, joka uskoo. (Room. 10:4)

 

Tuula ja Esko Siljanen. Kuva: Jenni Kosonen / KuvaMatti.
Artikkelin kirjoittajat Tuula ja Esko Siljanen ovat olleet opetus- ja koulutustehtävissä Jerusalemissa ja Addis Abebassa. Kuva: Jenni Kosonen / KuvaMatti.

 

Artikkeli on aiemmin julkaistu 2.9.2021 ilmestyneessä Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 3/2021.

Teksti: Tuula ja Esko Siljanen
Artikkelin pääkuva: Unsplash

***

Lahjoita keräykseen juutalaistyölle

Lahja lähetykselle -keräyskuva. Joulukeräys juutalaistyölle. Kuva: SEKL arkisto

Tule kanssamme viemään hyvää sanomaa juutalaisille.

Iloitsemme siitä, että messiaanisten juutalaisten määrä Lähi-idässä on kasvussa. Rakennamme yhdessä heidän kanssaan Jumalan seurakuntaa ja viemme hyvää sanomaa eteenpäin.

Lahjoita Lahja lähetykselle -keräykseen. Näin olet mahdollistamassa työtämme juutalaisten parissa ja tukemassa messiaanisia seurakuntia sekä yhteistyökumppaneitamme Lähi-idässä.

Lahjoita helposti MobilePayn kautta, 22906.

Voit lahjoittaa myös nettipankissasi tämän sivun alaosassa olevan painikkeen kautta tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70438 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Lahja lähetykselle -keräykseen

Oheisesta painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lämmin kiitos lahjastasi.

Lahjoita

Share This