Pääkirjoitus: Muista omaisuuskansaasi Israelia

4.12.2023

Läpi Raamatun kulkee punaisena lankana Jumalan pelastussuunnitelma. Kirkkomme ehtoollisliturgiassa se kiteytetään kauniisti:

Me ylistämme sinua, Jumala, pyhyyden lähde.
Sinun armosi on loputon ja valtakuntasi ikuinen.
Sinä olet antanut elämän koko luomakunnalle.
Taivas ja maa on täynnä kirkkauttasi.
Sinä loit ihmisen omaksi kuvaksesi.
Abrahamille antamasi siunauksen sinä lupasit kaikille kansoille.
Sinä johdatit valitun kansasi orjuudesta vapauteen.
Profeettojen kautta annoit uuden liiton lupauksen, ja kun aika oli täyttynyt, lähetit Poikasi.
Hän julisti valtakuntaasi ja oli sinulle kuuliainen kaikessa aina kuolemaan asti.

Jumalan lupaukset ovat edelleen voimassa.

Pelastussuunnitelmansa toteuttamiseksi Jumala valitsi Abrahamin ja antoi hänelle lupauksen Kristuksessa toteutuvasta siunauksesta, josta kaikki kansat tulevat osalliseksi. Abrahamista polveutuu Israelin kansa. Sen keskuuteen syntyi Jeesus Kristus, koko maailman Vapahtaja. Abrahamille annetun lupauksen mukaisesti.

Jumala on valallaan vannoen sitoutunut lupauksiinsa ja liittoonsa. Jumalan lupaukset ovat edelleen voimassa ja monet niistä odottavat yhtä täyttymistään. Myös Jumalan omaisuuskansaa koskevat lupaukset. Siksi rukous Jumalan omaisuuskansan puolesta ei syvimmiltään ole poliittinen vaan pelastushistoriallinen rukous.

Evankeliumi lähti liikkeelle ”alkaen Jerusalemista”. Kehotus viedä evankeliumi juutalaisille on edelleen voimassa. Apostoli Paavalin toiminnassa tämä näkyi siinä, että lähetysmatkoillaan hän meni aina ensin paikkakunnan synagogaan. Jeesukseen uskovista juutalaisista syntyi kristillinen seurakunta, johon liityttiin myös muista kansoista.

Näinä levottomina ja ristiriitaisina aikoina on hyvä muistaa, että rukoustemme ei tarvitse olla monisanaisia. Oleellinen riittää. Tahdomme tarttua Jumalan lupauksiin, jotka ovat varmat ja lujat. Kun Jumalan omaisuuskansalle annetut lupaukset toteutuvat, kaikki kansat tulevat niistä osallisiksi. Muista omaisuuskansaasi Israelia!

Teijo Peltola
apulaislähetysjohtaja
Suomen Ev.lut. Kansanlähetys

Pääkirjoitus on julkaistu 1.12.2023 ilmestyneessä Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä.

KUUNTELE Kansanlähetyksen podcastissa 11.10.2023 ollut keskustelu Israelista ja juutalaisuudesta >>tästä. Mukana Teijo Peltola, Kylväjän apulaislähetysjohtaja Hanna Lindberg sekä Kansanlähetyksen nuorisotyön aluekoordinaattori Toni Kokkonen.

Kuva: Philippe Gueissaz

***

Lahjoita joulukeräykseen

Lahja lähetykselle -keräyskuva. Joulukeräys juutalaistyölle. Kuva: SEKL arkisto

Tule kanssamme viemään hyvää sanomaa juutalaisille.

Iloitsemme siitä, että messiaanisten juutalaisten määrä Lähi-idässä on kasvussa. Rakennamme yhdessä heidän kanssaan Jumalan seurakuntaa ja viemme hyvää sanomaa eteenpäin.

Lahjoita Lahja lähetykselle -keräykseen. Näin olet mahdollistamassa työtämme juutalaisten parissa ja tukemassa messiaanisia seurakuntia sekä yhteistyökumppaneitamme Lähi-idässä.

Lahjoita helposti MobilePayn kautta, 22906.

Voit lahjoittaa myös nettipankissasi tämän sivun alaosassa olevan painikkeen kautta tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70438 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Lahja lähetykselle -keräykseen

Oheisesta painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lämmin kiitos lahjastasi.

Lahjoita

Share This