Lähi-idän maissa naiset ovat vailla monia oikeuksia, joita länsimaissa pidetään itsestäänselvyyksinä. Kristillinen satelliittitelevisioasema SAT-7 tuo Jumalan valtakuntaa maan päälle paitsi kertomalla Jumalan rakkaudesta, myös nostamalla yhteiskunnallisia epäkohtia julkiseen keskusteluun.
Kuvittele hetki olevasi nuori nainen Egyptin maaseudulla. Miltä tuntuu ajatella, että veljesi sai käydä peruskoulun loppuun, mutta sinua ”ei kannattanut” kouluttaa? Se veli myös tulee perimään vanhempasi, jotta varallisuus jää sukuun, koska sinähän menet kuitenkin naimisiin toiseen perheeseen. Entä, jos vanhempasi kieltävät sinua käymästä töissä tai valitsevat sinulle sulhaseksi paljon vanhemman miehen?
SAT-7 on alusta asti pitänyt Lähi-idän naisia yhtenä pääkohderyhmistään. Alueen monissa maissa naisilla on hyvin vähän sananvaltaa oman elämänsä valintoihin, ja joissakin maissa he tarvitsevat miespuolisen huoltajan luvan matkustamiseen tai vaikkapa työssä käymiseen. Yhteisöllisyys yhdistettynä kunnia-häpeäkulttuuriin saa aikaan vahvaa painetta käyttäytyä odotusten mukaisesti. Toisaalta naiset myös itse pitävät yllä vahingollisia asenteita suosimalla haitallisia perinteitä. Yksi niistä on naisten ympärileikkaus. Se on jo kriminalisoitu monissa maissa mutta on silti edelleen yleinen vaikkapa Egyptissä ja Sudanissa. Usein tämä perinne jatkuu erityisesti isoäitien painostuksesta.
SAT-7 haluaa tavoittaa naiskatsojiaan Jumalan rakkaudella. Evankeliumin kertomisen lisäksi naisille opetetaan, mitä asema Jumalan lapsena tarkoittaa ja kuinka ihmeellisen arvokkaita he Jumalan silmissä ovat. Kun yhteiskunta kohtelee naista miehen omaisuutena ja kaikin puolin vähempiarvoisena ja -kykyisenä ihmisenä, ymmärrys omasta itsestä arvokkaana, rakkaana Jumalan lapsena ja täysiarvoisena perillisenä on maailmaa mullistava.
Arabiankielinen Neula ja uusi lanka -niminen naisille suunnattu keskusteluohjelma käsitteli erityisesti näitä naisia koskettavia epäkohtia. Kun ohjelman vaikutuksia arvioitiin haastattelemalla katsojia, Noha-niminen nuori nainen kertoi, kuinka hän sai ohjelman katsottuaan rohkeutta taivutella vanhempansa siirtämään kotiintuloaikansa kello kolmesta kello seitsemään, jotta hän saattoi lopettaa työt opettajana ja siirtyä mielekkäämpään työhön. Eräs toinen ryhmähaastatteluihin osallistunut nainen kertoi, että hänen setänsä oli lähennellyt häntä. Kun nainen kertoi siitä äidilleen, äiti kauhistui – mutta ei suinkaan siitä mitä setä oli tehnyt, vaan siitä mitä tytön maineelle voisi tapahtua. Äiti varoitti tyttöä ankarasti puhumasta tapauksesta kenellekään, ja käski unohtamaan koko asian. Ohjelmassa keskusteltiin siitä, että väkivaltaa ei tule hyväksyä, vaan pahalle tulee rauhallisesti mutta määrätietoisesti tehdä vastarintaa ja pyytää väärintekijää lopettamaan.
Mutta on Lähi-idässä paljon kauniitakin tarinoita ja vahvoja naisia. Esimerkiksi yllä mainitun Neula ja uusi lanka -ohjelman tuottaja Maggie Morgan on tehnyt vaikuttavan uran televisiotuottajana ja naisten oikeuksien edistäjänä. Toinen esimerkki on Rita El-Mounayer, joka kasvoi Libanonin sisällissodan keskellä ja on nyt SAT-7:n suuren kanavaperheen toiminnanjohtaja. Television lisäksi sosiaalinen media luo yhä useammille naisille mahdollisuuksia nostaa esiin vääryyksiä sekä haastaa haitallisia asenteita ja ennakkoluuloja.
On kuitenkin vain yksi nimi, joka voi kääntää Lähi-idän naisten kohtalon. Kun Jeesuksen rakkaus saa muuttaa sydämiä, se alkaa vaikuttaa ensin perheissä, sitten kylissä ja kaupungeissa, ja lopulta kansakunnissa. Jumalan valtakunnan tuleminen maan päälle näkyy yhteisöissä huolenpitona ja oikeudenmukaisuutena. Siihen on Lähi-idässä vielä pitkä matka, mutta kaikki alkaa sydämistä, jotka ottavat vastaan Jumalan rakkauden. Vaikkapa televisioruudun kautta.
Nohan tarina
”Eräässä jaksossa puhuja kehotti, että jos isäsi, veljesi tai esimiehesi loukkaa sinua tai ei anna sinun tehdä päätöksiä, sano rauhallisesti ja kärsivällisesti vastaan. Vaikka isäsi löisi sinua, sano joka kerta, ettei hän saa tehdä niin. Älä ole passiivinen, vaan vastusta vääryyttä. Se neuvo muutti elämääni paljon – ei kokonaan, mutta pieniä voittoja. Voin nyt tehdä työtä, jota rakastan, ja tulla kotiin vasta seitsemältä illalla. Se on jo jotain! Aiemmin vanhempani pakottivat minut työskentelemään opettajana vain siksi, että voisin olla kotona jo kolmelta. Taistelin sen puolesta, että saisin tehdä työtä, jota rakastan. Jotkut asiat ovat taistelemisen arvoisia.”
Kuuntele alla olevasta linkistä Sanna Suutarin kolme tarinaa. Studiossa aiheesta on Anssi Savosen kanssa keskustelemassa aluekoordinaattori Anne Tuovinen. Voit kuunnella jutun myös Avaimia.net -osoitteessa tai Applen Podcasteista.