Monenlaista sadonkorjuuta

4.6.2020

Toukokuun lopulla Israelissa vietettiin shavuot-juhlaa, kun Suomessa valmistauduttiin helluntaihin. Shavuot (hepr. ‏שבועות‎, ”viikot”) on yksi juutalaisten kolmesta pyhiinvaellusjuhlasta. Se on suomeksi ‘viikkojen juhla’ ja päättää juutalaisesta pääsiäisestä pesahista alkaneen omer-laskennan eli seitsemän viikon jakson. Shavuot on myös sadonkorjuujuhla ja kesän alkamisen juhla. Kun Suomessa vilja on vasta oraalla, Israelissa vehnä on jo kypsää.

Se on myös Jumalan käskyjen antamisen juhla. Koko maailmassa juhlitaan tänä vuonna vähemmän, kun koronavirus löi juhlaovet kiinni kaikkialla. Hengellistä sadonkorjuuta ja sen ensihedelmiä on silti paikoin jo nähtävissä. Pyhän Hengen toiminta ei koronaan pysähdy.

Raamatun aikaan shavuotin juhlijoita kehoitettiin tulemaan Jerusalemin temppeliin ja tuomaan mukanaan  sadon ensimmäisiä antimia. Jerusalemiin kokoontuneet Jeesuksen opetuslapset saivat Pyhän Hengen – 1300 vuotta lain antamisen jälkeen – juuri shavuotin aikaan. Messiaanisille juutalaisille ja kristityille tämä aika on siis Pyhän Hengen juhlaa.

Tänä vuonna ei kuitenkaan järjestetty perinteisiä suuria piknik-juhlia luonnon keskellä. Juhlia pidetään pienpiireissä, suojamaskit kasvoilla. Koronarajoituksia on höllennetty, mutta uusi epidemia-aalto alkoi jo nostaa päätään, ja keväällä alkaneita kouluja suljettiin taas.

Maailma ei ole enää aivan entisensä eivätkä haasteet ole vielä ohi. Johonkin sellaiseen uuteen aikaan on astuttu, jossa ilmapiiri tulee mustavalkoisemmaksi. Kiinnostus aitoa elävää uskoa kohtaan on kuitenkin kasvanut esimerkiksi internetin eri sivuilla. Seurakuntien nettikanavia on seurattu aktiivisesti. Nettihakujen haetuimpia sanoja olivat hengelliset sanat, kuten muun muassa Raamattu.

Monelle kirkon kynnys on korkeampi kuin netin kautta striimatun jumalanpalveluksen. Kirkko voi olla  poikkeustilan aikana kotonakin; Pyhä Henki toimii siellä missä Sanaa julistetaan. Hengellistä satoa korjataan siis Suomessakin, vaikka vehnämme kypsyy korjuukuntoon vasta myöhemmin.

 

 

 

Ota yhteyttä

Peltola Teijo

apulaislähetysjohtaja. Kansanlähetyksen lähetystyön strateginen suunnittelu ja operatiivinen johtaminen, kansainväliset verkostot. Lähetysteologia, koulutusyhteistyö, juutalaistyö, vs. aluekoordinaattori liikkeellä olevat kansat, Etiopia (kummityö ja Jimman koulutuskeskus), Keski-Aasia ja Tansania

teijo.peltola@sekl.fi

+358 44 447 7895

Tue juutalaistyötä lahjoittamalla

Voit lahjoittaa myös verkkopankissasi sivun alareunassa olevin tilitiedoin viitenumerolla 74007. Kiitos lahjastasi! Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This