Matka Israeliin muuttaa Raamatun kuvakirjaksi

26.10.2022

Mainos

Miltä kuulostaisi viikko Israelissa lämpimässä keväässä? Kansanlähetysopiston matkalla huhtikuussa 2023 tutustutaan Jeesuksen elämän tapahtumapaikkoihin ja kuullaan Israelin monivaiheisesta historiasta ja lähihistoriasta. Israelia kiertäessä Raamatun kertomukset alkavat elää uudella tavalla. Bonuksena tutustutaan Jeesukseen uskoviin juutalaisiin ja arabeihin, heidän seurakuntiinsa ja työhönsä.

Betlehem ensimmäisenä tukikohtana

Monelle Israelissa useinkin käyneelle Betlehem on tuttu vain päiväretken kohteena. Tällä matkalla päästään tutustumaan paremmin tähän Jeesuksen syntymäkaupunkiin. Lento lähtee Helsinki-Vantaalta perjantai-iltana 14. huhtikuuta ja saapuu Tel Aviviin puolenyön jälkeen. Ensimmäiset yöt majoitutaan Betlehemissä arabikristityn perheen omistamassa Paradise-hotellissa lähellä Jeesuksen syntymäkirkkoa. Lauantaina on luvassa kirkkoon tutustumisen lisäksi käynti Paimenten kedolla sekä vierailu arabikristityn perheen kodissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Jeesuksen syntymäluolan tähti.
Tähti Syntymäkirkon lattiassa osoittaa Jeesuksen syntymän paikkaa. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto

Betlehemistä käsin tehdään kahtena päivänä retki Jerusalemiin. Sunnuntaina kuljetaan Jeesuksen jalanjäljissä kärsimyshistoriasta tutuilla paikoilla: Öljymäellä, Getsemanessa ja Via Dolorosalla ja Puutarhahaudalla. Länsimuurilla eli Itkumuurilla moni kristittykin haluaa käydä rukoilemassa.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Näkymä Getsemanen kirkolta Kultaiselle portille, joka on Jerusalemin Vanhankaupungin muurin itäosassa.
Näkymä Getsemanen kirkolta Kultaiselle portille, joka on Jerusalemin Vanhankaupungin muurin itäosassa. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Puutarhahauta konkretisoi, että Jeesuksen hauta on tyhjä. Siellä matkaryhmät viettävät usein myös ehtoollista.
Puutarhahauta konkretisoi, että Jeesuksen hauta on tyhjä. Siellä matkaryhmät viettävät usein myös ehtoollista. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto

Maanantaina ohjelmassa on muun muassa tutustuminen Marc Chagallin maalauksiin Hadassan sairaalan synagogassa. Tiistaina lähdetään Galileaan. Matkalla pysähdytään Kuolleellemerelle kellumaan.
Tiberiaassa majoitutaan Leonardo Club -hotelliin Genesaretinjärven rannan tuntumaan. Galileassa retkeillään muun muassa Nasaretissa ja Vuorisaarnan vuorella; halukkaille on luvassa myös uintia ja patikointia.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

”Autuaita ovat…” Vuorisaarnan vuoren kaunis kirkko on yksi italialaisen Antonio Barluzzin (1884-1960) suunnittelemista kirkoista Israelissa.
”Autuaita ovat…” Vuorisaarnan vuoren kaunis kirkko on yksi italialaisen Antonio Barluzzin (1884-1960) suunnittelemista kirkoista Israelissa. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Matkailijat lähdössä purjehtimaan Genesaretinjärvellä.
Purjehdus Genesaretinjärvellä on yksi matkan kohokohdista. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Poika Nasaretin raamattukylässä.
Nasaretin raamattukylä havainnollistaa monin tavoin Jeesuksen ajan elämää. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Nainen tekee kangasta pystykangaspuilla raamattukylässä Nasaretissa.
Kankuri kutoo pystykangaspuilla raamattukylässä Nasaretissa. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Matkailijoita Jeesus-polulla Nasaretista Kapernaumiin.
Jeesus-polku kulkee Nasaretista Kapernaumiin. Halukkaat pääsevät kulkemaan siitä pätkän ja saavat konkreettista tuntumaa Israelin maahan. Reitin kauneimpia kohtia on Arbelin vuori, josta aukeaa näkymän Genesaretille. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto

Perjantaina 21.4. ajellaan kohti lentokenttää reitille sijoittuvien nähtävyyksien kautta. Jaffassa vieraillaan myös messiaanisessa seurakunnassa. Lento Suomeen lähtee varhain lauantain puolella.

Mitä maksaa?

Matkan ajankohta on 14. ̶ 22. huhtikuuta 2023. Matkan edullinen perushinta 1399 euroa sisältää Finnairin suorat reittilennot Helsinki ̶ Tel Aviv ̶ Helsinki, majoituksen kahden hengen huoneessa, siirtokuljetukset Israelissa ja puolihoidon. Lisämaksu yhden hengen huoneesta on 540 euroa. Perushinnasta maksetaan 200 euroa varausmaksuna ilmoittautumisen jälkeen, loppuosa lähempänä matkaa.

Retkipaketti maksaa noin 380 euroa; retkiä voi ostaa myös yksittäin. Retkipaketin sisältö ja hinta tarkentuu vuodenvaihteen jälkeen; mukaan mahtuu uusia elämyksiä myös maassa jo aiemmin käyneille.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Lounas
Israelissa ruokapöydät notkuvat ja Lähi-idän ruoka maistuu myös suomalaisille. Retkipäivien lounaat jokainen maksaa itse, aamiainen ja päivällinen hotellissa sisältyvät matkan hintaan. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Ateria
Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto

Onko Israelissa turvallista matkailla?

Kyllä on! Israelissa vierailee vuosittain nelisen miljoonaa turistia. Turisteista pidetään hyvää huolta; heitä ei koskaan viedä rauhattomille alueille. Matkan vastuullisena matkatoimistona on tuttu ja turvallinen Toiviomatkat, jonka oppailla on pitkä ja vankka maan tuntemus.

Kokeneet matkanjohtajat

Matkanjohtajat ovat ”onnellisia eläkeläisiä” ja vetäneet yhdessä useita Israelin-matkoja: Aune-Inkeri ja Håkan Björkström asuvat Kokkolassa. Aune-Inkeri on työskennellyt pariinkin otteeseen Suomen Kansanlähetyksessä ja Uusi Tie -lehdessä. Liisa ja Isto Pihkala Janakkalasta ovat kumpikin olleet Kansanlähetyksen kotimaisessa sekä ulkomaisessa työssä, Liisa Japanissa ja Isto Venäjällä.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Matkanjohtajat Aune-Inkeri Björkstöm ja Liisa Pihkala kurkistavat patsaiden lomasta.
Aune-Inkeri Björkström (vas.) ja Liisa Pihkala veistosten lomassa Haifassa. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Isto Pihkala haastelee paikallisen ”metallimiehen” kanssa. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto
Håkan Björkstöm patikoimassa ylös Arbelin vuoren rinnettä.
Håkan Björkstöm patikoimassa Arbelilla. Kuva: Aune-Inkeri ja Håkan Björkströmin arkisto

Nousiko matkakuume?

Matkalle kannattaa ilmoittautua ajoissa, sillä Israeliin on koronarajoitusten poistuttua odotettavissa keväällä turistiryntäys.

Lisätiedustelut ja ilmoittautumiset matkanjohtajille:
• Aune-Inkeri Björkström: 044 730 9304; aunein@gmail.com
• Liisa Pihkala: 050 321 3478; liisapihkala3@gmail.com

 

 

Share This