Maila Malmin muistolle

27.10.2021

Maila Malmi 1932-2021

Maila Malmi 1932-2021

Maila Malmi sai siirtyä tästä ajasta iäisyyteen 15.10. rauhallisesti tyttärensä Kirsti Malmin saattelemana. Viimeiset vuotensa hän vietti Taipalsaarella Palvelukoti Taipaleen hyvässä hoidossa.

Maila syntyi maanviljelijäperheeseen Lappeen Iitiässä Emil ja Anna Haimin toisena tyttärenä 29.2.1932. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä kaksi poikaa. Mailalle itselleen oli jäänyt varhaislapsuudesta mieleen turvallisuus, pyhän ja arjen ero sekä erilaiset seuraleikit. Maila auttoi kotona erityisesti kanojen hoidossa.

Turvallisuus alkoi järkkyä sodan alettua, kun kotikylällekin ryhdyttiin rakentamaan salpalinjan korsuja ja juoksuhautoja. Sotilaita ja linnoitustyömiehiä tuli kotiinkin. Kesken kansakoulun viimeisen luokan, kesäkuussa 1944, Maila joutui lähtemään sisarustensa kanssa toimettomaksi jääneen kukkakauppiaan saattelemana evakkoon Laitilaan. Matka tapahtui härkävaunussa yhdessä kahdenkymmenviiden kanan ja yhden kukon kanssa. Outo murre ja vieraat ihmiset saivat aikaan koti-ikävää. Lokakuun lopussa äiti tuli vihdoin hakemaan lapset kotiin.

Oppikoulu Lappeenrannan tyttölyseossa alkoi sodan takia vasta marraskuussa. Yhdeksän pitkää vuotta Maila asui vuokralla vieraiden luona. Viikonloput olivat yhtä juhlaa, kun Maila pääsi kotiin vanhempiensa luo. Lukion viimeisellä luokalla hän tapasi tuntemattoman henkilön, joka pyysi, saako hän rukoilla. Maila vastasi, että tietenkin saa. Tämä henkilö antoi myös hengellistä luettavaa. Sitä Maila ahmien luki, ja samalla valtava ilo täytti sisimmän, kun armo avautui. Heti teki mieli lähteä kertomaan tuosta ilosta muillekin. Oppikoulun jälkeen Maila suuntasi Ouluun opettajankoulutuslaitokseen. Opettajan työn hän kokikin omakseen.

Mieheensä Kyöstiin Maila tutustui seurakuntanuorissa. Mailan vanhempien kotona oli nuorten seurat, joihin Kyöstikin oli tullut. Mailan tarjotessa kahvia Kyösti veti kupin alta, niin että kahvi kaatui housuille. Tuosta tahrasta ja sen pesusta alkoi heidän yhteinen tarinansa. Kyösti ja Maila vihittiin avioon elokuussa 1957. Ensimmäinen yhteinen koti perustettiin Joensuuhun, mistä Maila sai ensimmäisen opettajan paikan. Siellä perheeseen syntyi kaksi poikaa. Kesällä 1961 Maila sai vakituisen paikan Lappeenrannasta, ja perhe muutti Lavolan koululle. Siellä hän opetti ensimmäistä ja toista luokkaa, kunnes siirtyi eläkkeelle. Perheeseen syntyi vielä kaksi tytärtä ja yksi poika.

Eläkkeellä Mailan elämässä alkoi uusi vaihe. Inkerin kirkko ja Kansanlähetys kutsuivat Kyöstin ja Mailan työhönsä. Heidän tiensä johti Terijoen ja Haapakankaan kautta Aunukseen, jossa he ehtivät palvella yhdessä lähes kymmenen vuotta. Sinä aikana Aunuksen keskustaan nousi komea kivikirkko. Maila jatkoi Venäjälläkin työtä lasten parissa opettaen heille Jeesuksesta flanellokuvien avulla.

Vieraiden kestitsemisessä niin matkoilla kun kotona Maila palveli aina iloiten. Elämä oli täynnä jatkuvia lähtöjä ja saapumisia. Kesällä 2003 Timo-pojan kuolema liikenneonnettomuudessa pysäytti ja palautti Mailan mieleen äidin kuoleman 42 vuotta aiemmin liikenneonnettomuudessa. Kyöstin saatua taivaskutsun 2005 Mailan elämä asettui paikalleen. Hän kävi uskollisesti Lappeen-rannan lähetyspiirissä ja Kansanlähetyksen tilaisuuksissa niin kauan kuin voimia riitti. Mailaa jäivät kaipaamaan lapset perheineen sekä runsas joukko ystäviä ja sukulaisia.

Teksti: Ari Malmi, Mailan esikoinen

Artikkelikuva Maila Malmin kotijärveltä. Kuva: Kirsti Malmi

Share This