Iida Hovin tavoitteena on, että perheystävällisyys näkyy ja tuntuu

8.3.2023

Yksi Kansanlähetyksen toiminnan keskeisistä tavoitteista on tukea perheiden hengellistä hyvinvointia. Kansanlähetyksen nuorisotyön, Nuorten Maailman, juniorityön koordinaattori Iida Hovi pitää omalta osaltaan huolen siitä, että se näkyy ja tuntuu järjestön toiminnassa. Hän kertoo esimerkin viime syksyn Vastuunkantajaretriitistä, jossa järjestettiin juniorityön tapahtumakoordinaattori Aleksi Soinisen johdolla ensimmäistä kertaa omat lastenohjelmat eri ikäryhmille. Tämä mahdollisti sen, että tapahtumaan osallistui ennätysmäärä isiä ja äitejä yhdessä jälkikasvunsa kanssa.
− Samana viikonloppuna oli käytössä ensimmäinen versio Donkin leikkinurkkauksesta Lähetyskeskuksen salin yhteydessä olevassa tilassa. Näin teimme näkyväksi sen, että lapset ovat tervetulleita mukaan toimintaan yhtä arvokkaina ja tärkeinä kuin kaiken muunkin ikäiset ihmiset. Iloitsimme lapsiperheiltä saamastamme hyvästä palautteesta, Hovi toteaa.

 

Jumalan perheväkeä

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Danielle ja Jussi Miettinen kesän 2022 Kansanlähetyspäivillä. Kuva: Philippe Gueissaz
Danielle ja Jussi Miettinen kesän 2022 Kansanlähetyspäivillä. Kuva: Philippe Gueissaz

Nykyään yhä useammat tiedostavat omien elämänarvojensa ja niiden mukaan elämisen merkityksen. Kun Kansanlähetyksessä pohdittiin, mikä on järjestölle tärkeää, yhdeksi viidestä arvosta nostettiin perheystävällisyys. Siitä seuraavat toimenpiteet tuovat Hovin mukaan esille sen, että olemme kaikki Jumalan perheväkeä.

Hovin korviin on kantautunut huolestunutta puhetta siitä, miten jälkikasvulle saataisiin välitettyä lähetys- ja talkooperinnettä. Vanhemmat tietävät, että elämässä parhaiten menestyvät ne, jotka ovat oppineet tekemään yhteistyötä. Onhan yhteenkuuluvuuden tarve yksi ihmisen syvimmistä tarpeista. Lisäksi sillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille, kun saa toimia yhdessä toisten kanssa jonkin suuremman päämäärän hyväksi. Iida Hovi kertoo, että tältä pohjalta on kehitetty kesän 2023 Kansanlähetyspäivien talkooleirin sekä itse kesäjuhlan ohjelmaa.

− Olemme järjestämässä Kansanlähetyspäivien talkooleirille omaa ohjelmaa 3–12-vuotiaille, jotta kokonaiset perheet voisivat tulla yhdessä mukaan. Aikuisen tekemä talkootyö kattaa lastenohjelman, majoituksen sekä ruokailut aikuisen lisäksi myös lapselle. Talkooleirin lasten- ja junioriohjelmaan voit tutustua tästä.

Kansanlähetyspäivillä on perinteisesti omaa ohjelmaa 3–6-vuotiaille lapsille, 7–14-vuotiaille junioreille sekä nuorille.

Hovi jatkaa, että niin talkooleireillä kuin Kansanlähetyspäivilläkin 13–14-vuotiaat voivat osallistua yhdessä tekemiseen junnutalkoolaisena kolme tuntia päivässä. 15 vuotta täyttäneillä talkootyötä on kuten aikuisillakin kuusi tuntia päivässä. Kansanlähetyspäivien aikana juniori-ikäisten on mahdollista olla mukana vapaaehtoistyössä lähetyksen hyväksi esimerkiksi Donkin herkkukojun yhteydessä metrilakupisteellä, eri kahviloissa tai vaikkapa kahvilalähetteinä. Talkooleirille ja siellä pidettävään lasten ja juniorien ohjelmaan ilmoittautuminen on jo alkanut. Mukaan otetaan 30 ensimmäistä ilmoittautunutta.

Tästä linkistä pääset ilmoittamaan lapsesi KLP:n talkooleirin lasten- ja juniorien ohjelmaan.

Kesän 2023 Kansanlähetyspäiville Hovi on tilannut tapahtumatuottaja Tode Jurvaselta leikkipaikkoja taaperoille sekä sisätiloihin että leikkipuistoon. Hovi on saanut jo lupauksen, että leikkipuistoon pystytetään kaksi isoa pomppulinnaa ja ne ovat lasten käytettävissä myös talkooleirien aikana.

Suunnitelmista käytäntöön

Iida Hovi on mukana työryhmässä, joka pohtii käytännön toimia Kansanlähetyksen avioliitto- ja perhetyön suunnitelman pohjalta. Kotimaisen työn johtaja Jukka Revon, aluekoordinaattori Anssi Savosen sekä piirijärjestöjen johtajien kanssa he tekevät ahkerasti työtä, etteivät puheet jäisi vain toimintasuunnitelmiin vaan sujahtavat myös käytäntöön.

– Olemme joutuneet toteamaan sen, mikä on tiedetty jo kauan, että uudet sukupolvet kasvatetaan Kristuksen tuntemiseen ja seuraamiseen perheissä. Sen vuoksi tarvitaan paljon toimia perheiden ja avioliittojen tukemiseksi.

Perhelähtöisyys ja perheystävällisyys ovat Hovin mukaan tärkeitä myös, koska monet ovat kertoneet, että kokevat olevansa jollain tavalla hajallaan.
− Teemme toimenpiteitä vastaamaan ihmisten kaipaukseen yhteenkuuluvuuden tunteesta ja Jumalan perheväestä. Sen tunteen, että saa konkreettisesti laittaa kädet multaan ja kokea omistajuutta, voi kokea jo ihan pienikin Jumalan lapsi – että me olemme tässä yhdessä kokonaisena perheenä. Jos sinulle, joka luet tätä, tulee vinkkejä tai ajatuksia perheystävällisyyteen liittyen, mielellämme kuulisimme ne. Ota yhteyttä minuun osoitteella iida.hovi@sekl.fi ja 040 595 4499.

Donkin evankeliumikirja avuksi pyhäkoulun pitämiseen

Perheet, seurakunnat ja kansanlähetyspiirit ovat toivoneet pitkään materiaalia, joka tukisi niiden hartauselämää sekä seurakuntayhteisöjen pyhäkoulutoimintaa. Hovi iloitsee siitä, että parhaillaan tätä tarkoitusta varten on oikoluettavana Donkin evankeliumikirja, joka ilmestyy lähiaikoina. Kirjassa on valmis pyhäkouluteksti, lauluehdotukset ja toimintaideat kaikista kirkkovuoden pyhien evankeliumiteksteistä.

− Suurin syy, miksi pyhäkoulu jää pitämättä, on että sen valmistelu koetaan liian työlääksi. Tämän kirjan avulla kiireiset aikuiset säästyvät selvittelyhommilta. Voit vain avata kirjan ja muutamalla silmäyksellä saada selville, mikä on tämän pyhän tärkein pointti, mitä lapselle voisi kertoa pyhän evankeliumitekstistä ja laulut, jotka sopivat sanomaan.

Iida Hovin ääni kuuluu myös Donkki-podissa, joka tarjoaa Jumalan sanaa sekä lapsille että perheille. Kuuntele tästä:

 

Teksti: Anne Lepikko
Kuvat: Philippe Gueissaz

Lahjoita Kansanlähetyspäivien valmisteluihin

Voit tukea Kansanlähetyspäivien valmisteluja oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla jollekin Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Käytä tapahtuman viitenumeroa 55107.
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This