Kansanlähetyksen muutosneuvottelut päätökseen

18.10.2023

Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen muutosneuvottelut päättyivät maanantaina 16.10.2023. Muutosneuvottelut aloitettiin 4. syyskuuta tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Kansanlähetyksen talous on ollut pahasti alijäämäinen kolmesta syystä: kulujen ennustettua merkittävämpi kustannusnousu, seurakunnilta tulevan lähetystuen leikkaukset sekä kasvaneet henkilöstökulut.

Muutosneuvotteluiden seurauksena Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen koko kotimaan henkilöstö sekä kotimaasta käsin lähetystyötä tekevä henkilöstö lomautetaan 11 työpäiväksi. Vastaava lomautus uusitaan loppuvuodesta 2024, mikäli taloudellinen tilanne on edelleen alijäämäinen.

Henkilöstöä vähennetään 13 henkilön verran. Määrä voi muuttua vielä, jos merkittävien toimenkuvanmuutoksien kohteeksi joutuvat työntekijät eivät ota vastaan heille tarjottuja uusia työtehtäviä. Lisäksi kuuden työntekijän työsuhde osa-aikaistettiin ja kahdeksan henkilöä on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Kyseessä on Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen historian suurin leikkaus. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun Kansanlähetys on joutunut irtisanomaan työkaudella olevia lähetystyöntekijöitä.

Neuvotteluihin lähtiessä vähennystarve oli noin 28 henkilötyövuotta. Yhteistyössä työntekijöiden kanssa vuoden 2024 talousarvioon saatiin tehtyä merkittäviä muutoksia, jotka auttoivat henkilöstövaikutuksien vähentämisessä. Näitä olivat muun muassa ulkoisen työvoiman käytön vähentäminen, kilometrikorvausten ja päivärahojen leikkaaminen sekä painotuotteiden alasajo.

Muutosneuvottelut eivät koskeneet Kansanlähetyksen itsenäisiä piiriyhdistyksiä.

”Haastavasta tilanteesta huolimatta neuvottelut käytiin hyvässä hengessä ja yhteistyössä ymmärtäen, että muutos on välttämätön. Haluan lämpimästi kiittää koko henkilöstöä, joka teki hyvää työtä ja toi neuvotteluihin rakentavia muutosehdotuksia. Neuvottelujen jälkeen meillä on kaksi hyvin erilaista haastetta: pois lähtevillä omansa ja jäljelle jäävillä omansa. On täysin selvää, että nyt liikkeestämme lähtee merkittävää osaamista ja tietotaitoa,” lähetysjohtaja Daniel Nummela toteaa.

”Näkymme on edelleen sama – haluamme viedä evankeliumia kotiovelta aina maailman ääriin saakka. Yhdessä voimme jatkaa työtämme ja viedä taloutemme kestävälle pohjalle. ”

Sanna Myllärinen

Lahjoita tukikeräykseen

Tue Kansanlähetyksen toimintaa. Voit lahjoittaa oheisella lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 77774 tilille:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Voit lahjoittaa myös MobilePayllä, 24124.
Lämmin kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This