Kansanlähetyksen työntekijät Heidi ja Markus* ovat olleet pian vuoden verran pakolaistyössä Ateenassa. He kohtaavat lähinnä Keski-Aasiasta ja Lähi-idästä tulleita pakolaisia, jotka ovat asuneet Kreikassa jo pidemmän aikaa. Kreikkaan tulevien pakolaisten määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2015 pakolaistulvan jälkeen.
– Kohtaamamme pakolaiset ovat kääntyneet kristityiksi jossain vaiheessa matkansa aikana. Heitä ei ole täällä vainottu, vaikka uusi uskonto varmasti aiheuttaa sosiaalisia ongelmia. Suhteet omaan perheeseen tai ystäviin saattavat katketa. On rankkaa joutua omassa yhteisössään hyljeksityksi, kun asuu vieraassa maassa. Silloin ei kuulu joukkoon missään, Heidi ja Markus kertovat.
Heidi työskentelee naisten taitokeskuksessa, joka tarjoaa naisille mahdollisuuden oppia uusia kädentaitoja turvallisessa ympäristössä. Päivät aloitetaan yhdessä Raamatun äärellä. Osa naisista on kristittyjä, osa vasta kiinnostuneita kristinuskosta.
– Olen huomannut, että rukous on tärkeää myös niille, jotka eivät ole kristittyjä. Pakolaisten elämä on täynnä haasteita ja epävarmuutta, ja usein rukous onkin ainut apu, jota voimme antaa. Toisaalta se on paras apu. Jumalalle mikään ei ole mahdotonta.
Markus on raamatunopettajana persiankielisessä opetuslapseus-koulutuksessa. Mukana on 20 opiskelijaa, joista lähes puolet on naisia.
– Viimekertainen aihe Jumalan kolminaisuudesta oli opiskelijoille vaikea ja herätti paljon keskustelua. Raamatullisten aiheiden lisäksi opiskelijoilla on paljon kerrottavaa myös omasta elämästään ja ongelmistaan, Markus kertoo.
– Opiskelijat ovat nuoria kristittyjä. Haluamme tukea heidän kasvuaan uskossa, että he voisivat juurtua syvemmälle Jumalan sanaan. Raamattu on ainut varma perusta, jolle elämän voi rakentaa.
– Nuoret kristityt tarvitsevat rinnallakulkijaa ja tukea siinä, miten elää kristittynä. Toisaalta monet pakolaisten tarpeet ovat hyvin konkreettisia: jokapäiväinen leipä, tulkkausapu, toimeentulo perheelle tai ehjät kengät. Joskus rinnalla kulkemista on se, että ostaa lämpimän paidan, Markus kertoo.
*Sukunimeä ei mainita turvallisuussyistä.
Toim. Marja Neuvonen
Artikkelin pääkuvassa on farsinkielinen Raamattu avoinna Luukkaan evankeliumin alusta. Kuva: Heidi
Artikkeli on julkaistu Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 17.3.2022.
***
Sinua tarvitaan
Kuljetaan yhdessä vainottujen sekä syrjittyjen siskojen ja veljiemme rinnalla, sillä ”Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet” (1. Kor. 12:26). Muistetaan heitä esirukouksin.
Lahjoita Toivo vapaudesta -keräykseen, jonka tuotto käytetään Kansanlähetyksen työhön vainottujen ja syrjittyjen kristittyjen parissa: medialähetystyöhön, pakolaistyöhön ja kirjallisuustyöhön. Pienikin lahjoitus on tärkeä.
Lue lisää keräyksestä >>tästä.
Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70315 tilille:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Voit lahjoittaa myös:
- soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
- MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Vainotut kristityt
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.