Jorma Suden muistolle

28.10.2021

Jorma Väinö Uolevi Susi 1937- 2021

Syksyn ruskan maalattua pihamaat harvinaisen kauniiksi ja muuttolintujen täyttäessä taivaan yläpuolellamme tavoitti monet yllättävä suruviesti: pastori Jorma Väinö Uolevi Susi oli saanut iäisyyskutsun lokakuun ensimmäisenä päivänä. Lauritsalan kirkkoon  kokoontui suuri kaipaavien joukko, kun hänet kolme viikkoa myöhemmin siunattiin haudan lepoon.

Jorma oli syntynyt Karjalan kannaksella Muolaan pitäjässä, josta perhe joutui muuttamaan evakkona Länsi-Suomeen, Kuhmoisten ja Loimaan kautta Urjalaan. Jorma menetti isänsä jo viisivuotiaana mutta sai äidiltään vankan kristillisen kasvatuksen. Siionin laulut tulivat hänelle tutuiksi jo poikana. Musiikki oli muutenkin Jormalle mieluinen harrastus, ja niinpä hän hakeutui Rauman seminaariin, josta valmistui opettajaksi. Jo seminaariaikana hän tutustui tulevaan vaimoonsa, vaikka avioliittoa edelsikin tiivis kirjeitten vaihto.

Jorma Susi toimi vuosia Kouvolassa kansakoulun, tarkkailuluokan ja peruskoulun opettajana ja samalla johti paikallisia kuoroja. Hän oli laulunjohtajana niin Voikkaan sekakuorossa kuin Kuusankosken mieslaulajissa. Isänmaallisena miehenä hän tuki vuosia myös veteraanilaulajia.

Musiikkitoiminta oli niin intensiivistä, että lapsuuskodin kristillisyys jäi vuosiksi taka-alalle. Paikkakuntaa koskettanut hengellinen herätys pysäytti kuitenkin myös Jorman. Jeesuksen kohtaaminen omana Vapahtajana muutti monet asiat hänen elämässään. Hän koki myös Jumalan kutsun siirtyä kirkon palvelukseen. Hän jatkoi opiskelujaan ja valmistui pastoriksi 1982. Aluksi hän hoiti lyhytaikaisia seurakuntapappien sijaisuuksia Suomessa. Kun vakinaista virkaa ei heti avautunut, Jorma muutti Ruotsiin, jossa palveli 18 vuoden ajan Taalainmaan ja Keski-Västmanlandin suomenkielisiä seurakuntalaisia.

Kun Jorma jäi eläkkeelle seurakuntapapin virasta, Sudet jäivät kuitenkin vielä Ruotsiin.  Pekka Jokiranta siunasi 2004 Finspångin leirikeskuksessa sekä Jorman että Riitan Ruotsin Kansanlähetyksen palvelukseen. Puheessaan Pekka totesi tyytyväisenä, ettei Herran seurakunta Ruotsissakaan ollut enää niin kuin lammaslauma, jolla ei ole paimenta.

Sudet palasivat Suomeen vuonna 2007.  Jorma palveli vuosia Kansanlähetyksen eri piiriyhdistyksissä raamatunopettajana. Viimeisenä tehtävänään hänellä oli johtaa Lappeenrannassa kristillistä Pysäkki-toimintakeskusta, jonka kautta jaetaan viikoittain runsaasti ruokakasseja.

Jorma oli kaksi viikkoa teho-osastolla koronatartunnan vuoksi. Hänen lempiraamatunjakeensa oli Jeesuksen lupaus: ”Sitä, joka minun tyköni tulee, minä en heitä ulos.” Jormaa jäivät kaipaamaan ystävien lisäksi vaimo, lapset ja lastenlapset.

Pentti Smeds

 

Share This