Jishakin tarina

15.10.2015

Jishak Johannes Dera on kotoisin Hagere Mariam -nimiseltä paikkakunnalta Etiopiasta. Hänen kotikaupunkinsa sijaitsee maaseudulla lähes 500 kilometrin päässä pääkaupunki Addis Abebasta. Jishakin perheeseen kuuluvat vaimo ja viisi teini-ikäistä lasta. Nuorena solmittu avioliitto on kantanut kaunista hedelmää. Jishakilla on talonsa ympärillä pientä viljelystä, ja hänen omistamansa lehmät laiduntavat ystävien pelloilla.

Jishak vaimonsa ja vanhimman tyttärensä kanssa valmistujaispäivänä 2014 seminaarin pihalla
Jishak vaimonsa ja vanhimman tyttärensä kanssa valmistujaispäivänä 2014 seminaarin pihalla

 

Jishak kuuluu perheineen Etiopian evankeliseen Mekane Yesus -kirkkoon. Hänen seurakuntansa on yksi Mekane Yesus -kirkon eteläisen synodin lähes tuhannesta seurakunnasta. Jishak on saanut laulun lahjan, ja hän on toiminut kirkossaan laulajaevankelistana erityisesti nuorten parissa.

Jishak on heimotaustaltaan Afaan oromo, ja alueella on neljä vuosikymmentä sitten ollut hengellistä herätystä tämän heimon keskuudessa. Herätys alkoi samaan aikaan, kun alueelle saapuivat norjalaiset ja suomalaiset lähetystyöntekijät. Suomesta siellä ovat työskennelleet sekä Kansanlähetyksen että Kylväjän lähetit.

Opiskelun antia

Muutamia vuosia sitten kirkko lähetti Jishakin opiskelemaan teologiaa ensin Hosainan alueen seminaariin ja sitten Addis Abebaan Mekane Yesus -seminaariin. Lähteminen opiskelemaan kauas kotoa ei ollut perheelliselle nuorelle miehelle helppoa. Jishakin vaimo lupasi kuitenkin huolehtia lapsista ja maanviljelyksestä kotona, jotta mies pääsee opiskelemaan. Hosainan seminaarissa vierähti neljä vuotta, ja lopulta Jishak suoritti teologian kandidaatin tutkinnon. Sitten opiskelu jatkui vielä kaksi vuotta pääkaupungissa Addis Abebassa vieläkin kauempana kotoa.

Tutustuin Jishakiin Mekane Yesus -seminaarissa opettaessani hänen vuosikurssilleen profeetta Aamoksen kirjaa. Jishak toimi silloin luokkansa vastuuhenkilönä. Jishak on luonteeltaan avoin ja nopealiikkeinen, ja tutustuin häneen pian paremmin. Kun tuli aika valita teologian maisterin lopputyön aihe ja ohjaaja, Jishak pyysi minua ohjaajakseen.

Hän oli valinnut aiheekseen moniavioisuuden ongelman, joka valitettavasti on yleinen hänen omassa synodissaan. Mekane Yesus -kirkko on tehnyt päätöksen, jonka mukaisesti henkilö, joka on elänyt moniavioisuudessa ennen kääntymistään kristityksi, saa pitää kaikki vaimonsa myös kristityksi tultuaan. Hän ei kuitenkaan saa enää ottaa uusia vaimoja eikä päästä seurakuntansa luottamushenkilön tai vastuunkantajan tehtävään. Jos kuitenkin joku kristityksi tultuaan ottaa uuden vaimon entisten lisäksi, hänet erotetaan seurakunnan ehtoollisyhteydestä.

Jishakille avioliitto on tärkeä asia, ja siksi hän halusi tutkia juuri tätä kysymystä voidakseen auttaa kristittyjä, jotka painivat vaikeiden avio-ongelmien kanssa. Tätä tarkoitusta varten Jishak on myös tehnyt laulun, joka käsittelee moniavioisuuden ongelmia. Laulu sisältyy levyyn, jota hän jakaa synodinsa seurakuntien käyttöön.

jishak ja esko
Esko Siljanen ja Jishak

 

Vastuulliseen tehtävään

Jishak valmistui teologian maisteriksi kesäkuussa 2014. Oli suuri ilo olla juhlimassa valmistumista hänen perheensä ja ystäviensä kanssa. Valmistuttuaan Jishak oli ainoa teologian maisterin tutkinnon suorittanut työntekijä omassa synodissaan. Kun sitten synodin entinen presidentti yllättäen ilmoitti jäävänsä pois tehtävästä sairauden vuoksi, valittiin Jishak yksimielisesti synodin uudeksi presidentiksi.

Jishakin urakehitys on siis ollut rakettimaisen nopeaa, mutta hänen uusi tehtävänsä on myös erittäin vastuullinen. Synodilla ei ole käytössään autoa, ja siksi Jishak joutuu matkustamaan kaukana maaseudulla sijaitseviin seurakuntiin joko moottoripyörällä ajaen tai pitkiä matkoja kävellen. Mekane Yesus -kirkolla on yhteensä 28 synodia, ja kaikki synodien presidentit kuuluvat virkansa puolesta kirkon johtokuntaan, joka toimii piispainkokouksen tavoin. Jishakin vastuu on siis uuden viran myötä kasvanut kansalliselle tasolle asti.

Jishak on kiitollinen siitä, että hän sai mahdollisuuden opiskella teologiaa, jonka myötä nämä uudet ovet suureen työhön ovat avautuneet. Erityisen kiitollinen Jishak on vaimolleen, joka kantoi suuren vastuun kotona hänen opiskelujensa aikana.

Teksti ja kuvat: Esko Siljanen

 

Share This