Jeesus on ylösnoussut

3.5.2019

Jeesus on ylösnoussut – pääsiäisiloa Bulgariasta

Bulgariassa kristityt millet-turkkilaiset viettivät pääsiäistä seurakuntaperheen parissa. Ympärillä oleva suurimmaksi osaksi muslimeista koostuva kyläyhteisö ei vietä tätä kristillistä juhlaa, mutta seuraa tiivisti kaikkea kristittyjen juhlintaa niin kirkon ympäristössä kuin kylänraitilla.

Perinteisesti pääsiäistä edeltävän viikon jokaisena iltana kirkolla kokoonnuttiin hiljaisen viikon tekstien äärelle ja torstaina vietettiin ehtoollista. Lauantai-iltana kokoonnuimme kirkolle juhlatunnelmissa. Kirkko oli täynnä aktiiviseurakuntalaisia, heidän kutsumiaan sukulaisia ja tuttavia, harvemmin kävijöitä ja uteliaita kyläläisiä. Useana vuonna nuoret ovat valmistaneet koskettavan pääsiäisnäytelmän, jota katsoessaan yksi jos toinenkin pyyhki silmäkulmiaan. Vuoroin lauloimme, kuulimme opetusta, rukoilimme ja kuulimme todistuspuheenvuoroja.  Välillä söimme välipalaa ja pidimme pienen happihyppelytauon.

Osa ihmisistä lähti kotiin nukkumaan. Monet jaksoivat puoleen yöhön asti, jolloin kajahtivat riemuhuudot ”Kristus nousi kuolleista”, toisten vastatessa: ”Totisesti nousi”.  Riemu yltyi tanssiksi ja kaikilla oli nauru herkässä.

Sunnuntaiaamuna edellisen illan valvomisesta huolimatta virkeimmät kokoontuivat kirkolle. Sieltä lähdettiin oksia heilutellen kuuluttamaan ilosanomaa turkkilaisalueella pääsiäislauluin ja rumpujen kanssa. Siinä saivat kirkolle tulemattomatkin kuulla, että hauta jäi tyhjäksi ja ”Jeesus on ylösnoussut”.

Lopulta palasimme takaisin kirkolle. Sään ollessa hyvä kannoimme kirkon penkit ja äänentoistolaitteet ulos, jotta ilo ylösnousemuksesta sai kuulua naapureille ja kadun kulkijoille asti. Kirkon piha täyttyi edellisen illan tapaan ja pääsiäisen riemujuhla alkoi.

Lähes joka vuosi olemme saaneet iloita myös uusien seurakuntalaisten liittämisestä Jumalan perheeseen sunnuntain pääsiäisjuhlassa. Heidät kastetaan Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen, eikä näin kuolemalla ole heihin enää valtaa. Sillä yhtä varmasti kuin Kristus nousi kuolleista, odottaa heitä ja meitä kaikkia häneen kastettuja uskovia ikuinen elämä.

Teksti ja kuva: Jonna Haverinen, Kansanlähetyksen työntekijä Bulgariassa

Kuuntele kertomus

Lisää mielenkiintoista kuunneltavaa löydät tästä linkistä.

Share This