Japanissa muisteltiin kymmenen vuoden takaista kolmoiskatastrofia

18.3.2021

Japanissa tuli 11. maaliskuuta kymmenen vuotta täyteen Tohokun eli Itä-Japanin alueella tapahtuneesta kolmoiskatastrofista. Ensin oli voimakas 9,0 magnitudin maanjäristys, sitten yli seitsemän metrin tsunami-aallot sekä Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Japanissa tapahtuu yhtä voimakas maanjäristys vain kerran tuhannessa vuodessa. Noin 22 000 henkeä, joista 2 500 on edelleen kadoksissa, vaatinut tapahtumaketju kosketti koko maata. Me kaikki Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät olimme turvallisen matkan päässä Länsi-Japanissa, mutta ydinsäteilyriskin vuoksi jouduttiin silloin jännittämään meidänkin alueellamme.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Nishinomiyan seurakunta
Etelä-Nishinomiyan seurakunta on perustettu vuonna 1991. Vuosien varrella siellä on työskennellyt useita suomalaisia lähetystyöntekijöitä. Kuva: Palmujen arkisto

 

Pääsiäispuu Nishninomiyan seurakunnan alttarin yhteydessä.
Perinteinen pääsiäispuu koristaa Nishinomiyan seurakunnan kirkkosalia. Kuva: Palmujen arkisto

Nishinomiyan kirkolla muistelimme vuosipäivän yhteydessä näitä kymmenen vuoden takaisia tapahtumia seurakuntalaisemme kanssa, joka pakeni Fukushiman räjähdyksen jälkeen Länsi-Japaniin. Perhe oli asunut noin 50 kilometrin päässä ydinvoimalasta. Kuultuaan, että voimalassa tapahtui ensimmäinen vetyräjähdys, he pakkasivat kiireesti tavaransa ja lähtivät ajamaan turvaan vanhempiensa kotia kohti, yli 600 kilometrin päähän Nishinomiyaan. Mies oli perheineen ajanut koko yön ja saapui perille juuri jumalanpalveluksen aikana. Koko perhe tuli suoraan kirkkoon. Uupuneen ja epätoivoisen perheenisän olemus on jäänyt meille mieleen.

Sittemmin koko perhe asettui Nishinomiyaan. Töitä löytyi vanhemmille ja koulut lapsille. Suvun tontille he rakensivat kauniin talon. Kymmenen vuotta sitten tämä isä ja kaksi pientä lasta kävivät joka sunnuntai kirkossa isoäidin ja isoisoäidin kanssa. Nyt kaksi vanhempaa sukupolvea, isoisoäiti ja isoäiti, ovat jo Taivaan kodissa. Edelleen isä ja lapset käyvät joka sunnuntai kirkossa. Vaimoa ei ole vielä kastettu, mutta hän tulee yleensä mielellään mukaan kirkolle ja auttaa seurakuntaa tuomalla joka pyhä alttarille kauniin kukka-asetelman.

Kymmenessä vuodessa Tohokun alueelle on rakennettu paljon uutta, mutta ydinvoimalan alue on edelleen hyvin vaarallinen. Tuhannet ja tuhannet surevat edelleen kuolleita rakkaitaan ja menetettyä kotiseutuaan. Kristillinen kirkko on ollut vahvasti mukana ihmisten auttamisessa. Kymmenen vuotta tuntuu pitkältä, mutta toisaalta lyhyeltä ajalta.

Miltähän tämä nykyinen aikamme näyttää kymmenen vuoden päästä?

“Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Silloin te huudatte minua avuksenne, te käännytte rukoillen minun puoleeni, ja minä kuulen teitä.“ Jeremia 29:11–12

Asako Palmu

Kirjoittaja on ollut Kansanlähetyksen lähetystyötekijänä Japanissa vuodesta 2005. Hän tekee puolisonsa Laurin kanssa seurakuntatyötä Nishinomiyassa.

Artikkelikuva on otettu Sendain läheisellä rannalla hyökyaallon kaatamasta kyltistä, joka kertoo mihin suuntaan paeta tsunamia. Kuvan on ottanut Anssi Savonen

Asako ja Lauri toivottavat kaikki tervetulleeksi jo perinteeksi muodostuneille virtuaalikirkkokahveille  kotiinsa palmusunnuntaina 28.3.2021 klo 12.00 Suomen aikaa. Klikkaa mukaan >>tästä.

 

Tue Asako ja Lauri Palmun työtä Japanissa

Voit tukea Laurin ja Asakon työtä oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille NORDEA:
FI83 2070 1800 0283 25
TAI
OP:
FI14 5043 1920 0034 52
viitteellä 22703 (Lauri ja Asako Palmu).
Kiitos tuestasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This