Itä-Euroopan köyhille lapsille jaettiin 6 000 joulupakettia

13.2.2024

Kansanlähetys toteutti joulukuussa yhteistyökumppaneidensa kanssa jouluprojektit Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Moldovassa ja Romaniassa. Näiden hankkeiden kautta tuhannet lapset saivat joululahjat ja moniin perheisiin jaettiin ruokapaketteja. Kaikki lahjansaajat saivat kuulla myös ilosanoman Jeesuksesta.

Villasukkia ja Raamatun kertomuksia

Viimeisten parin viikon aikana Kansanlähetyksen projektityöntekijä Esko Mäki-Soini on saanut valokuvia ja raportteja siitä, miten hankkeet toteutuivat. Hän kertoo:

– Jumala siunasi jokavuotisen jouluprojektimme saksalaisen yhteistyöjärjestömme Tabean kanssa niin, että kaikki noin 6 000 pakettia saatiin kuljetettua kohdemaihin jouluksi. Näitä joulupaketteja varten suomalaiset vapaaehtoiset kutoivat 5 698 paria villasukkia!

– Uutta tämän vuoden jouluprojektissa oli se, että painatimme joulupaketteja varten 9 300 kappaletta Raamatun kertomuksia lapsille -kirjaa romaniaksi, venäjäksi ja unkariksi. Ylimääräiset kirjat hyödynnetään seuraavassa jouluprojektissa.

Eurooppalaiset asuvat maantieteellisesti hyvin lähellä toisiaan, mutta elintasossa ja elinolosuhteissa on valtavan suuria eroja. Monille itäeurooppalaisille lapsille joululahjan saaminen ei ole itsestäänselvyys. Tänäkin jouluna paketteja jaettiin Euroopan köyhimmille lapsille.

Mäki-Soinin saamassa raportissa kerrotaan teini-ikäisestä Vanyusha-nimisestä pojasta, jonka äiti oli jättänyt isoäidin hoidettavaksi pojan ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Myös Vanyushan isä oli hylännyt poikansa mentyään naimisiin toisen naisen kanssa. Rakastava isoäiti oli Vanyushan elämän pelastus. Hän otti pojan kasvatettavakseen. Vanyushan lapsuudessa ei ollut mahdollisuutta hankkia lahjoja. Tänä jouluna teini-ikäinen Vanyusha sai elämänsä kolmannen lahjapaketin.

– Kaikkein suurin joululahja Vanyushalle oli kuitenkin se, että hän antoi jouluna elämänsä Jeesukselle. Tämän elämänsä kaikkein tärkeimmän päätöksen Vanyusha sai tehdä paikallisessa kirkossa, Mäki-Soini kertoo.

Jouluiloa hylätyille lapsille

Erityisesti Moldovassa on paljon vanhempiensa hylkäämiä lapsia. Hylkäämisiin on monia syitä, joista vanhempien alkoholismi on yksi suurimpia. Myös lasten vanhempien muutto työn perässä toisiin maihin on vakava ongelma. Lapset saattavat näissä tilanteissa jäädä sukulaisten tai vanhempien sisarusten huolehdittaviksi.

Moldovassa toimivan kristillisen päiväkeskuksen työntekijä lähetti kiitosviestin lapsille lähetetyistä joulupaketeista:

”Haluamme ilmaista kiitoksemme joulupaketeista, joita lähetitte päiväkeskuksemme lapsille. Keskuksessamme asuu 15 vähäosaista lasta, joiden vanhemmat ovat hylänneet heidät. Me annamme näille lapsille monenlaista apua, kuten lämmintä ruokaa, vaatteita ja koulutarvikkeita. Kiitos huomiostanne näitä lapsia kohtaan. Jumala teitä siunatkoon.”

Moldovalainen tyttö esittelee joulupakettiin kuuluvaa Raamatun kertomuksia lapsille -kirjaa. Kuva: Tabea
Moldovalainen tyttö esittelee joulupakettiin kuuluvaa Raamatun kertomuksia lapsille -kirjaa. Kuva: Tabea
Moldovalaiset lapset hakemassa joulupaketteja. Kuva: Tabea
Moldovalaiset lapset hakemassa joulupaketteja. Kuva: Tabea

Lohtua Ukrainan sotaorvoille

Yksi sydäntäsärkevimpiä lahjansaajien ryhmiä tänä vuonna olivat Ukrainan sotaorvot.

– Tabea-lähetys valmisti noin 2 000 pakettia niille lapsille, joiden isä on kaatunut rintamalla. Joukossa on myös lapsia, jotka ovat menettäneet molemmat vanhempansa. Osa paketeista jaettiin alueella, jonne tulee joka yö drone-hyökkäyksiä, Mäki-Soini sanoo.

Ukrainan sodassa isänsä tai molemmat vanhempansa menettäneet lapset saivat joulupaketin. Kuva: Tabea
Ukrainan sodassa isänsä menettäneet lapset saivat joulupaketin. Kuva: Tabea
Ukrainalainen perhe sai joululahjoja. Kuva: Tabea
Ukrainalainen tyttö sai joululahjoja. Kuva: Tabea

Joulupaketteja orpokoteihin

Ukrainassa niin kuin muissakin Itä-Euroopan maissa on perustettu uusia perhetyyppisiä orpokoteja. Mäki-Soinin saamassa raportissa erään ukrainalaisen seurakunnan jäsen kertoo:

”Tämä on toinen perhetyyppinen orpokoti, jonka saksalainen järjestö rakensi kirkollemme. Kodissa asuu nuori perhe, jolla on kaksi omaa lasta ja lisäksi viisi huostaanotettua lasta. Työ ei ole helppoa, mutta perhe on onnellinen voidessaan palvella näitä lapsia, ja lapset ovat onnellisia saadessaan isän ja äidin. Myös meille seurakuntana tämä on suuri ilo, kun saamme olla tässä hankkeessa mukana.”

Esko Mäki-Soini kertoo, että myös tämä perheorpokoti sai joulupaketit.

Ukrainalainen tyttö sai paketillisen jouluiloa. Kuva: Tabea
Ukrainalainen tyttö sai paketillisen jouluiloa. Kuva: Tabea
Ukrainalainen poika saa jouluiloa. Kuva: Tabea
Ukrainalainen poika saa jouluiloa. Kuva: Tabea

Joulupaketteja Romanian köyhille perheille

Romanian pääkaupungissa Bukarestissa Kansanlähetys toteutti jouluprojektin yhdessä paikallisen luterilaisen kirkon kanssa. Mäki-Soini kertoo:

– Bukarestin seurakunnan diakoniatyötä johtava Anneke van der Kouwe valmisti yhdessä vapaaehtoisten kanssa 75 perheelle ruokapaketit ja sadalle lapselle joulupaketit. Lasten paketteihin laitettiin myös Raamatun kertomuksia lapsille -kirjat. Kaikki nämä perheet elävät köyhyydessä.

– Yksi perhe, jolle vietiin lahjat ja ruokapaketti, oli hiljattain menettänyt kotinsa tulipalossa. Kylissä monet talot on tehty savesta ja puusta, ja näitä taloja lämmitetään pienillä uuneilla, jollaisesta tämäkin tulipalo oli saanut alkunsa. Perheellä on 12 lasta, joista viisi asuu vielä kotona. Tulipalon jälkeen perhe asui hetken aikaa pienen katoksen alla. Kyläläiset avustivat perhettä korjaamalla heidän taloaan sen verran, että he voivat asua kodissaan kevääseen asti. Lisäksi kyläläiset keräsivät rakennustarvikkeita tulevaa remonttia varten.

Ruokapaketteja saapuu köyhään kylään Bukarestin lähellä. Kuva: Anneke van der Kouwe
Ruokapaketteja saapuu köyhään kylään Bukarestin lähellä. Kuva: Anneke van der Kouwe
Romaniassa jaettavien ruokapakettien sisältöä. Kuva: Anneke van der Kouwe
Romaniassa jaettavien ruokapakettien sisältöä. Kuva: Anneke van der Kouwe

Rukoilemme, että Jeesuksen rakkauden lämpö välittyisi itäeurooppalaisille lapsille suomalaisten kutomien villasukkien kautta ja että nämä lapset tulisivat tuntemaan Jeesuksen henkilökohtaisena pelastajanaan, kun he lukevat joulupaketeista saamiaan Raamatun kertomuksia lapsille -kirjoja.

Kansanlähetys kiittää kaikkia teitä, jotka olette tavalla tai toisella tehneet tämän työn mahdolliseksi.

***

Tule mukaan

Joulusukkaprojekti jatkuu myös tänä vuonna. Voit lähettää sukkapaketteja osoitteeseen: Hanna Saarenpää, Apilapolku 1, 63610 Tuuri, puh. 040 769 2077. Hannalle voi viedä paketit myös suoraan kotiin. Hän asuu lähellä Keskisen kyläkauppaa Tuurissa. Sovithan viennistä Hannan kanssa etukäteen. Helpotat kovasti Hannan työtä, kun kiinnität jokaisen sukkaparin langalla yhteen. Lämmin kiitos sinulle.

Tue idän kirjallisuustyön diakoniatyötä Itä-Euroopassa

Voit tukea Kansanlähetyksen idän kirjallisuustyön Villasukkia idän lapsille -kampanjaa kertalahjoituksella sivun alaosassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitenumerolla 70807 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI83 8000 1501 5451 08

Lämmin kiitos lahjastasi! Jumalan siunausta sinulle.

Toim. Marja Neuvonen

Tue idän kirjallisuustyön diakoniatyötä Itä-Euroopassa

Voit tukea idän kirjallisuustyön Villasukkia idän lapsille -kampanjaa nettipankkisi kautta tästä painikkeesta.
Lämmin kiitos tuestasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This