Isänsä poika 

14.5.2021

Kun Mattias Kaitainen syntyi Tapani ja Anita Kaitaisen nuorimmaiseksi Itä-Lontoossa Redbridgen kaupunginosassa vuonna 1993, maailmasta oli tulossa kaikkiallinen: kuka tahansa voi tavoittaa kenet tahansa verkon välityksellä. Samana vuonna internet oli juuri muuttunut nykyisen oloiseksi. Paria vuotta aiemmin oli avautunut graafinen käyttöliittymä, World Wide Web. Mattiaksen syntymävuonna julkistettiin Mosaic-selain, joka mahdollisti sen, että tavalliset ihmiset pystyivät alkamaan käyttää nettiä.  

”Sähköpostit olivat jo meillä käytössä, vaikka telefax oli vielä yleisempi kirjeenvaihdon muoto. Osasin lähettää faksin suoraan tietokoneelta ja se tulostui puhelinlinjoja myöten Kansanlähetyksen keskustoimiston aulassa sijaitsevasta laitteesta”, Tapani Kaitainen muistelee. 

Mattiaksen ollessa parivuotias perhe siirtyi maahanmuuttajatyöstä Englannista lähetystyöhön Etiopiaan. Sairaanhoitajaäiti työskenteli paikallisella klinikalla terveydenhoitotehtävissä sekä vierastalon emäntänä. Pastori-isä toimi Mekane Yesus -kirkon Teologisen seminaarin koulutus-ohjelmassa teologien etäkoulutuksen opettajana.  

”Etäkoulutus tarkoitti sitä, että opiskelijat kokoontuivat Addis Abebaan lähiopetukseen parin viikon välein keskustelemaan opitusta ja jakamaan kuulumisia. Väliajat he lukivat kirjallisuutta ja tekivät tehtäviä oman työnsä ohella. Näin he pystyivät suorittamaan perustutkintonsa niin, ettei heidän toimeentulonsa romahtanut.”  

Isänsä tavoin myös Mattias Kaitainen on valinnut tieteenalakseen teologian. Valmistuttuaan Helsingin yliopistosta maisteriksi keväällä 2020 hän hakeutui Kansanlähetysopiston palvelukseen. Mattiaksen tehtävänä on erityisesti etäkoulutuksen järjestäminen internetiä hyödyntäen.  

”Kansanlähetysopisto nosti verkkokurssitarjontaa niin verkkoraamattu-koulun puolella kuin striimattujen periodien kautta. Nyt nettitarjonta on suurinta koskaan ja myös periodiosallistuminen kasvaa. Tähän mennessä suurin osallistujamäärä on ollut Paavalin kirjeiden verkkolukupiirissä, jossa oli yhteensä 80 osallistujaa. Tällöin ryhmä jaettiin kuuteen osaan”, Mattias Kaitainen kertoo.    

Hän pyrkii järjestämään kursseja monipuolisesti opiston tarjonnan paletin mukaisesti. Tavoitteena on, että kristityt voivat kasvaa hengellisesti kohtaamaan elämän tuomia iloja ja vastoinkäymisiä. Kurssit antavat myös valmiuksia kertoa uskosta sekä henkilökohtaisesti että digitalisaation antamia mahdollisuuksia hyödyntäen.   

”Nyt keväällä menee esimerkiksi valokuvauskurssia, apologiakurssia ja perinteistä raamattuopetusta. Samalla järjestetään myös kursseja hengellisen hyvinvoinnin ja hengellisen elämän hoitamisen näkökulmasta.” 

Teksti: Anne Lepikko
Kuva: Petraliina Kaitainen

Kuvateksti: Tapani ja Mattias Kaitaista yhdistää myös kiinnostus koneisiin. Kuvan Honda CB 500 Four vuodelta 1974 on Mattiaksen, hänen veljensä Markuksen sekä Tapanin yhteinen projekti.
Kuva: Petraliina Kaitainen 

Lahjoita Katso, uutta kasvaa -keräykseen

Voit lahjoittaa suoraan oheisella lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille viitteellä 70328:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This