Isä meidän -rukous jokaiseen päivään

8.12.2023

Isä meidän -rukous löytyy Matteuksen evankeliumista (6:9–13). Kuvassa on rukous suomeksi, hepreaksi ja myös ääntämisohjeineen – translitteroituna.

 

Isä meidän -rukous on elävä ja voimallinen. Jos rukoilet sen niin, että pysähdyt jokaisen sanan kohdalla miettimään, mitä se tarkoittaa juuri sinulle tässä ja nyt, se alkaa elää uudella tavalla.

Tämän tutun rukouksen juuret ovat juutalaisuudessa. Vaikka rukousta ei juurikaan lueta nyky-Israelissa, sillä on yhtymäkohtia juutalaiseen rukousperinteeseen.

Rukous alkaa sanalla Isä, Av. Siitä tulee myös sana Abba, jota käytettiin maallisista isistä ja opettajista. Joskus on vaikea uskoa hyvään Jumalaan, jos oma maallinen isä on ollut etäinen, vaativa tai kova. Jumala on pyhä, mutta hän on myös armollinen ja lähellä.

Seuraava rukouksen lause pyhittää Jumalan nimen. Heprean kielessä Jumalalla on monta nimeä. Niiden kautta avautuvat Jumalan armo ja pyhyys, hänen pelastussuunnitelmansa, tahtonsa ja huolenpitonsa. Jos Jumala-kuvamme on oikea, kaikki muukin avautuu hengellisesti kirkkaammin.

Alussa ja lopussa puhutaan valtakunnasta. Sana valtakunta on hepreaksi oikeammin kuningaskunta, malchut. Se kertoo siitä, että Jeesus on kuningas, melech, ja tie Jumalan luo.

Artikkeli on julkaistu Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 1.12.2023.

Teksti ja kuva: SEKL

***

Anna joululahja lähetykselle

Lahja lähetykselle -keräyskuva. Joulukeräys juutalaistyölle. Kuva: SEKL arkisto

Tule kanssamme viemään hyvää sanomaa juutalaisille.

Iloitsemme siitä, että messiaanisten juutalaisten määrä Lähi-idässä on kasvussa. Rakennamme yhdessä heidän kanssaan Jumalan seurakuntaa ja viemme hyvää sanomaa eteenpäin.

Lahjoita Lahja lähetykselle -keräykseen. Näin olet mahdollistamassa työtämme juutalaisten parissa ja tukemassa messiaanisia seurakuntia sekä yhteistyökumppaneitamme Lähi-idässä.

Lahjoita helposti MobilePayn kautta, 22906.

Voit lahjoittaa myös nettipankissasi tämän sivun alaosassa olevan painikkeen kautta tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70438 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Lahja lähetykselle -keräykseen

Oheisesta painikkeesta pääset lahjoittamaan keräykseen nettipankkisi kautta. Lämmin kiitos lahjastasi.

Lahjoita

Share This