Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon Teologiseen instituuttiin on alettu rakentaa uutta lisäsiipeä. Toukokuun 24. päivänä kokoontui tontille kaivettuun pohjaan – koronarajoituksista huolimatta – kelttolaisia viettämään rukoushetkeä. Tilaisuus jaettiin myös netin välityksellä muun muassa Inkerin kirkon yhteisössä Vkontaktessa ja Facebookissa sekä Haapakankaan seurakunnan ryhmässä >>täällä ja >>täällä.
Uutinen jatkuu kuvan jälkeen
Tilaisuudessa maahan kätkettiin aikakapseli. Mukana olivat muun muassa Inkerin kirkon molemmat piispat, Pietarin rovasti Ivan Hutter ja rakennusyrittäjä Boris Koslenko, joka niin ikään on Kelton seurakunnan jäsen.
Uutinen jatkuu kuvan jälkeen
Tilaisuuden aloitti koulutuskeskuksen rehtori ja piispa Ivan Laptev. Hän muisteli puheenvuorossaan sitä, kuinka oli itse 25 vuotta sitten osallistunut rakennusmiehenä koulutuskeskuksen ensimmäisen opetustilan, nykyisin ”vanhan siiven”, rakentamiseen. Piispa emeritus Aarre Kuukauppi niin ikään muisteli Inkerin kirkon koulutuskeskuksen alkua ja historiaa. Teologinen koulutus aloitettiin Puškinin kirkolla ja sieltä jatkettiin Kelton kirkolla. Sitten nykyiselle tontille nousi oma teologinen seminaari.
Rukousta johti Ivan Hutter. Tämän jälkeen maahan kätkettiin muovinen aikakapseli. Sen sisällä oli Martti Lutherin Vähä katekismus, muutama uusi kolikko, Inkerin Kirkko -lehden uusin numero sekä tuleville polville lyhyt tervehdyskirje, joka sisälsi ensimmäisen Psalmin.
Uutinen jatkuu kuvan jälkeen
Inkerin kirkon Teologisen instituutin tehtävä on kouluttaa Inkerin kirkolle työntekijöitä koko Venäjän alueelle. Muutama vuosi sitten Inkerin kirkossa laskettiin, että se tarvitsisi seuraavien kymmenen vuoden aikana sata uutta pastoria. Lisäksi tarvitaan tietenkin seurakuntien muut vastuunkantajat ja työntekijät.
Oppilasmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Pohjan kasvulle muodostaa seurakunnissa ja rovastikunnissa annettu koulutus. Ajatus lähtee siitä, että jokainen kristitty on kutsuttu kertomaan evankeliumia omalla paikallaan. Seurakunnan ja kirkon tehtävä on varustaa kristityt palvelutyöhön. Teologisen instituutin opetus ei siis tapahdu vain Keltossa. Kursseja järjestetään monissa kirkon rovastikunnissa. On helpompaa ja edullisempaa lähettää opettajia Siperiaan tai Uralille kuin tuoda kaikki Kelttoon.
Tällä hetkellä etäopetukseen osallistuu kolmesataa opiskelijaa. Teologisen peruskurssin jälkeen opiskelu jatkuu Keltossa joko teologian kandidaatti-kurssilla tai jollain muulla kirkon kursseista. Vaihtoehtoina, joista valita, ovat muun muassa diakonia-, lähetys-, lapsi- ja nuorisotyön, kirkkomusiikin tai mediatyön kurssi.
Kelton koulutuskeskus on Inkerin kirkon sydän. Siellä pidetään myös monia teemaseminaareja, mutta varsinaisen arkisen aherruksen keskiössä ovat teologian kandidaatin tutkinnon opiskelijat. Tutkinto kestää kolme ja puoli vuotta, mutta kirkon päätöksen mukaan kahden vuoden jälkeen opiskelijat voidaan vihkiä Inkerin kirkon diakonian virkaan. Saatettuaan opiskelut loppuun ja palveltuaan hyvin heidät voidaan vihkiä pastorin virkaan.
Oppilaat teologian kursseille valitaan kahdesti vuodessa. Kevään valinta tapahtui 21. toukokuuta. Tällöin piispanneuvosto haastatteli 22 hakijaa. Elokuussa on toinen haastattelupäivä. Uutena ilmiönä on havaittu, että hakijoiden joukkoon on ilmaantunut myös henkilöitä Inkerin kirkon ulkopuolelta. Jo aiemmin Keltossa on opiskellut teologiaa muutama ulkomaalainen Kiinasta, Armeniasta, Liettuasta ja Latviasta, mutta nyt useampi hakija oli tutustunut Inkerin kirkkoon netissä.
Useampi Inkerin kirkon seurakunta on antanut jo vuosia raamattutunteja ja rippikouluopetusta verkossa, Vkontaktessa, Facebookissa tai Youtubessa. Nyt hakijoiden joukkoon on ilmestynyt ihmisiä, joiden ainoa linkki kirkkoon ovat nuo opetukset.
Inkerin kirkko pyytää meitä muistamaan rukouksissa Inkerin kirkon teologista instituuttia ja sen uutta rakennushaastetta, ja mahdollisuuksien mukaan myös tukemaan projektia taloudellisesti.
Juha Saari
kirjoittaja toimii lähetystyössä Venäjällä