Iida Hovi rohkaisee sillä rohkaisulla, mitä on itse saanut

14.3.2022

3 minuuttia rohkaisua -podcastin kuuntelijoille tuttu Iida Hovi tunnustaa olevansa arka.
− Rohkeus ei ole sitä, ettei pelkäisi, vaan sitä, että tekee siitä huolimatta, että pelottaa. Pelokkaana ihmisenä saan paljon rohkeutta lupauksista, jotka Jumala on antanut Raamatussa hylkäämistä, epäonnistumista ja kuolemaa pelkääville.

Sanotaan, että ”bensavalo on ystäväsi”. Iida Hovi tietää, että pelko on tunne, jonka Jumala on antanut meille ennen kaikkea suojelemaan vaaroilta.
− On ihan tervettä, että liukkaalla tiellä pelottaa, pysyykö pystyssä tai pysyykö auto tiellä ja hallinnassa. Siksi on järkevää hidastaa vauhtia ja keskittyä. Samoin kiivetessä katolle lumia pudottamaan on hyvä, jos vähän pelottaa ja muistaa ottaa turvavaljaat käyttöön, Iida toteaa.

Turvapaikka rakastettuna ja pelastettuna

Henkisen turvapaikan ja voimaa jokaiselle päivälle Iida saa tietoisuudesta, että on Jumalan rakastama ja Jeesuksen pelastama ihminen.
− Usein tuntuu, että nyt en osaa enkä ymmärrä. Arjen kinkkisissä ja yllättävissäkin tilanteissa voi milloin ja missä vain huokaista Jumalalle: ”Auta, anna viisautta!”

Iida kokee päässeensä irti puolustuskeinoista ja epäonnistumisen peloista. Hän näkee jokaisessa uudessa päivässä haasteen – ei enää suojautumiseen, vaan mahdollisuuteen huomata, mitä Jumala voi tehdä hänessä ja hänen kauttaan muiden ihmisten elämässä.
− Ennen olin ymmärtänyt aivan päälaelleen, että kristityn elämän päätarkoitus oli keskittyä siihen, että ”Älä tee syntiä, älä tee syntiä!” Lamauduin totaalisesti. Kaikki elämän rohkeus ja ilo pakeni ja olin hyvin pelokas ja arka tekemään mitään. Epäonnistumisen ja synnin sekä väärin tekemisen pelko oli niin suuri.

Tästä hänet vapautti se, kun hänen uskonsa Jeesukseen uudistui. Asiat selvenivät myös Iidan lukiessa ensimmäistä kertaa Raamattua läpi ja kuunnellessa hyvää ja tervettä Raamatun opetusta.
− Ymmärsin, että kristittynä saan keskittyä iloisella ja levollisella mielellä elämään Jumalan tahdon mukaista elämää ja palvelemaan toisia ihmisiä. Ja jos ja kun rapatessa roiskuu ja tekevälle sattuu, niin saan heti ne huomatessani tunnustaa syntini Jumalalle, pyytää lähimmäiseltäni anteeksi ja taas levollisella mielellä jatkaa matkaa. Näin voimani säästyvät elämiseen vapaalla mielellä Jumalan lapsena, elämästä kiittäen ja nauttien.

Luottamuksen juurella

Iida on mukana kahdessa raamattupiirissä, joista toisessa käydään parhaillaan läpi Toisen tessalonikalaiskirjeen toista lukua. Hän pitää luottamusta vahvistavana erityisesti kohtaa, jossa kerrotaan lopun ajoista ja Jeesuksen paluusta muun muassa näin: ”Silloin ilmestyy tuo vääryyden ihminen, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemisensa kirkkaudella.” (2. Tess. 2:8)
− Jeesus totesi selkeästi itsestään lähetyskäskyn antaessaan, että hänelle on annettu kaikki, siis aivan  kaikki valta ja voima taivaassa ja maan päällä. Eli täällä maapallolla, jossa sinä asut nyt 2020-luvulla.

Toisen 3 minuuttia rohkaisua -podcastaajan Asta Vuorisen taannoiset sanat osuvat Iidan mielestä juuri oikeaan.
− Astalla oli aiheena maaliskuun kymmenennen päivän podcastissa Rukous vihollisen puolesta. Siinä hän totesi, että meidän ei tarvitse pelätä. Asta sanoi: ”Kun seisot Jeesuksen joukoissa, niin olet aina Voittajan puolella. Taisteluita voimme hävitä, mutta sodan me voitamme.”

Iidan mielestä pahan valta on Jumalan valtasuuruuden rinnalla kuin hyttynen.
− Se inisee juuri sen aikaa, kuin Jumala sen sallii, ja sitten läps! Sen hyttysen ininä loppuu siihen. Jeesus surmaa paholaisen yhdellä suun henkäyksellä: Puh! Tämän Raamatun kuvaaman todellisuuden edessä ei tarvitse enää aprikoida, kumpikohan tässä on voimakkaampi ja kummallako on valta.
− Nyt on aika turvata Jeesukseen ja kertoa muillekin, että Jeesuksessa on turva, pelastus ja iankaikkinen elämä. Näin myös oma uskomme vahvistuu, kirkastuu ja pysymme valveilla.

Pieni rukousvastaus

Iida on ollut pari viime vuotta hoitovapaalla Kansanlähetyksen valtakunnallisen juniorityön koordinaattorin tehtävästä. Koska hoito-päiväraha on hyvin pieni, hän on hankkinut lisätienestiä ruokakaupassa tutulla kauppiaalla.

Iida toteaa, että tämän hetken arjessa tulee rukoiltua niin kaupan hyllyjen välissä kuin kotona. Iltaisin perhe kokoontuu lukemaan yhden kertomuksen lastenraamatusta. Siinä samalla käydään läpi rukousaiheet ja rukoillaan lopuksi tuttu Levolle lasken Luojani -rukous.
− Olen tykännyt olla töissä kaupassa, ja kaupan alallekin on kovasti houkuteltu. Yhtenä päivänä pääni oli näistä ajatuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista ihan pyörällä. Maitotuotteita hyllyttäessäni samalla rukoilin mielessäni, että Herra johdattaisi elämääni: mikä on paikkani ja mitä työtä minun tulisi jatkaa.

Rukousvastaus tuli nopeammin kuin Iida arvasikaan.
− Kävelin hyllyjen välissä käytävää pitkin kohti maitokaappia. Sen edessä en meinannut uskoa silmiäni. Maitolaatikon tarrassa luki: Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, Ryttylä. Tämä oli minulle hyvin nopea ja selkeä rukousvastaus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maitolaatikko

Podcastista potkua elämään 

Iida on kiitollinen siitä, että Kansanlähetyksen radiokoordinaattori Mika Järvinen kutsui hänet ja Asta Vuorisen tekemään Kolme minuuttia rohkaisua -podcastia. Hän pitää aihetta erinomaisena. Iida kertoo pyytävänsä jaksoja valmistellessaan Jumalalta, että Raamatusta avautuisi arkeen selkeitä, luottamusta lisääviä sanoja.
− Tutkiessani Raamattua rukoilen, että jokainen kuulija ja minä itse voimme arkemme ajatusten, haasteiden, ilon ja ahdistuksen aiheiden edessä rohkaistua turvaamaan Jumalaan. Minusta näitä podcasteja tehdessä on hyvin käynyt itselleni toteen Raamatun sana ”joka toista virvoittaa, se itse virvoittuu”. (Sananl. 11:25)

3 minuuttia rohkaisua -podcast kuunneltavissa muun muassa Apple Podcast ja Spotify podcast -palveluissa.

Teksti: Anne Lepikko
Kuvat: Ari Koivulahti ja Iida Hovin kuva-arkisto

Share This