Evankeliumissa riittää jaettavaa 

23.5.2023

Pakolaistyöntekijä Juhani näkee työssään, kuinka suuren murroksen aikaa nyt eletään maailmanhistoriassa, kun tavoittamattomista kansoista saapuu ihmisiä lähellemme. Hän tietää, että tarvitsemme toisiamme, jotta ilman evankeliumia olevat voisivat kuulla sanoman toivosta ja anteeksiantamuksesta. 

Juhanilla on 33 vuoden kokemus yhden keskiaasialaisen kansan auttamisesta. Hän on työskennellyt puolisonsa kanssa tuossa karun kauniissa maassa kaksitoista vuotta. Turvallisuustilanteen kiristyttyä äärimmilleen vuonna 2014 he palasivat kotimaahan. Sen jälkeen Juhani on toiminut keskiaasialaisten maahanmuuttajien parissa Suomessa ja Euroopassa. Hän tukee edelleen myös yhä kotimaassaan asuvia kristittyjä heidän kysymyksissään 

Tie rauhaan 

Se, mikä meille suomalaisille on itsestäänselvyys, saattaa vainotuille kristityille olla kaukainen haave: kotimaassa toimiva kirkko.
− Voimme yhdessä heidän kanssaan rukoilla sen toteutumista: että he olisivat oma, persoonallinen osansa kaikista kansoista koostuvaa Kristuksen hengellistä ruumista.

Juhanin näky on, että lännessä Kristuksen armosta osallisiksi päässeet pakolaiset voisivat toimia todistajina Herrastaan siellä, missä tämä todistus puuttuu. Hän tietää omasta kokemuksesta, kuinka paljon länsimaiset ihmiset joutuvat opiskelemaan ja tekemään työtä kielen ja kulttuurin oppimiseksi, eivätkä silti täysin ymmärrä kaikkea. 
− On paljon tehokkaampaa, että paikalliset ihmiset kertovat evankeliumia omalle kansalleen. Kristuksen kirkon kannalta tärkeintä on se, että he löytäisivät uuden elämän ja toivon Kristuksessa. Seuraava askel olisi, että he kertoisivat evankeliumin omilleen, asuivatpa he sitten täällä Suomessa tai kotimaassaan. Se on ainoa tie rauhaan. 

Tarvitsemme toisiamme 

Juhani luo ja pitää yhteyksiä muihin pakolais- ja maahanmuuttajatyötä tekeviin toimijoihin ja seurakuntiin Suomessa ja Euroopassa.
− Opetamme pelastuksen vastaanottaneita keskiaasialaisia syvemmälle Jumalan suuren suunnitelman ymmärtämisessä ja toteuttamisessa. Teen neljä kertaa vuodessa matkoja Kreikkaan, missä olen mukana sekä suunnittelemassa koulutusta että toteuttamassa lähiopetusjaksoja.   

Juhani kertoo saaneensa paljon järjestöjen- ja tunnustustenvälisestä työskentelystä. 

− Meidän ei pidä omia evankeliumia itsellemme. Siinä riittää jaettavaa. Kristuksen kirkolla on monenlaisia jäseniä, joilla kaikilla on yhteinen tehtävä. Siksi tarvitsemme toisiamme tiedollisesti, taidollisesti ja hengellisesti. 

Viesti ystävältä

 Eräänä aamuna marraskuun lopulla Juhani huomasi saaneensa viestin ystävältään Keski-Aasiasta. Viestissä oli kuva hänen ystävästään, jota hän kutsuu turvallisuussyistä nimellä ”Rene”. Tämä ystävä oli virunut koko lokakuun vankilassa, koska hänen puhelimeltaan oli löytynyt kristillistä materiaalia. Hänet oli hakattu ja pahoinpidelty.
– Viimein vapauduttuaan hän soitti melkein heti minulle. Rene kuuluu niihin, jotka ovat saaneet armon kärsiä uskonsa tähden.  

– Muutamaa viikkoa myöhemmin aamupalan äärellä katsoin taas hänen kuvaansa. Renen pää oli ympäröity harsositeellä, joka oli puoliksi verestä punainen. Hän lepäsi peiton alla silmät kiinni. Mitä nyt oli tapahtunut? Oliko hän lyönyt päänsä johonkin? Oliko hän pudonnut katolta tai liukastunut jyrkällä vuorenrinteellä, jolla hänen vuokraamansa savesta tehty maja sijaitsee? Lähetin Renelle viestin, jossa pahoittelin tapahtunutta ja kysyin syytä onnettomuuteen. Sain vastauksen, että häntä oli taas pahoinpidelty Jeesuksen takia. Hänellä oli ollut kaulassaan ristiriipus, joka oli kiinnittänyt kaduilla kiertävän partion huomion. Heidän välilleen oli syntynyt kiihkeä keskustelu, jonka lopuksi Rene oli saanut Kalashnikovin perästä päähänsä ja vatsaansa.

Anne Lepikko
Kuvituskuva: Envato

Turvallisuussyistä käytämme työntekijästä vain hänen etunimeään. 

Lahjoita liikkeellä oleville kansoille

Kansanlähetyksen valtakunnallisella keräyksellä kootaan varoja liikkeellä oleville kansoille.

Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70386 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

  • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
  • MobilePayllä, 34314.

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Evankeliumi kaikille -keräykseen

Voit lahjoittaa oheisella lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70386 tilille:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Voit lahjoittaa myös MobilePayllä, 34314.
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This