”Emme tienneet, mitä mielenterveys tarkoittaa” 

19.8.2020

Keskiaasialaisen suurperheen äiti Shirin kärsi seitsemän vuoden ajan vakavasta masennuksesta. Se alkoi, kun hän menetti kaksi lastaan ja hänen miehensä joutui vakavaan onnettomuuteen. Häneltä katosi kiinnostus perheeseensä ja kotiinsa, eikä hän enää välittänyt, oliko hän elossa vai kuollut.

Shirin kävi useilla lääkäreillä, mutta mikään ei auttanut. “Emme tienneet, miksi Shirin oli sairaana tai mikä hänellä oli”, aviopuoliso Aziz kertoo. “Emme tienneet, mitä mielenterveys tarkoittaa ja että Shiriniä voitaisiin hoitaa.”

Lopulta Shirin löysi asuinseudullaan toimivan kristillisen kehitysyhteistyö-järjestön mielenterveyspalvelut. Perusteellisten tutkimusten jälkeen hän sai diagnoosin ja oikean lääkityksen. Shirinin saatua neljän kuukauden ajan hoitoa hänen vointinsa parani, ja koko perhe sai kokea suuren muutoksen parempaan. Shirinin hoitokäynnit jatkuvat edelleen.

Masennuksen alta silkkiäistoukkayrittäjäksi

“Olen tosi onnellinen, sillä saamani ohjaus ja lääkärit muuttivat elämäni. Nyt arvostan elämääni ja perhettäni“, Shirin sanoo. Hän on myös innoissaan ohjannut muita mielenterveysongelmista kärsiviä avun piiriin.

Perheen isä Aziz oli joutunut koville huolehtiessaan vaimostaan sekä perheen yhdeksästä lapsesta ja toimeentulosta. Nyt hän pystyy käymään töissä ja jakamaan viimeinkin vaimonsa kanssa vastuun perheen ja talouden hoitamisesta. “Elämämme on nyt kymmenen kertaa parempaa kuin ennen”, Aziz huokaa.

Shirinille tarjoutui myös mahdollisuus aloittaa pieni yritystoiminta, sillä hän sai silkkiäistoukkia alueensa paikallishallinnolta. Yrityksen tuotolla hän on pystynyt ostamaan lampaan ja vuohen, joista hän toivoo apua perheensä toimeentuloon.

Suurperheellä on ollut muitakin terveyshuolia, sillä perheen viisivuotias poika sairastaa epilepsiaa, joka perheen asuinmaassa luokitellaan mielenterveyden häiriöksi. “Kun poikamme sai kohtauksen, peitimme hänet mustalla huivilla ja kaadoimme vettä hänen päälleen”, Shirin kertoo. Nyt vanhemmat ovat saaneet ohjeet poikansa hoitoon, ja oikean lääkityksen ansiosta epilepsiakohtauksia tulee vain harvoin.

Kansanlähetys tukee Keski-Aasian mielenterveystyötä

Monet keskiaasialaiset kärsivät mielenterveysongelmista, mutta mielenterveyspalveluja on vaikea saada ja niiden taso on hyvin vaatimaton. Kansanlähetys tukee kristillisen kehitysyhteistyöjärjestön ylläpitämää mielenterveystyön koulutuskeskusta Keski-Aasiassa. Järjestö on muun muassa kouluttanut hoitajia ja lääkäreitä mielenterveyspalveluihin.

Tällä hetkellä järjestön työ kohdistuu psykososiaalisista ongelmista kärsivien lasten ja aikuisten hoidon turvaamiseen, lapsiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen sekä mielenterveysongelmiin kohdistuvien ennakkoluulojen hälventämiseen. Kansanlähetys tukee yhteistyö-järjestönsä hankkeiden kautta paikallisia terveysviranomaisia, jotka viime kädessä kantavat vastuun maansa terveyspalveluista.

Artikkelin kuvassa on burkaan pukeutuneita keskiaasialaisia naisia mielenterveysklinikan odotushuoneessa. Kuvan henkilöt eivät liity artikkeliin. Kuva: Kansanlähetyksen arkisto.

Shirinin ja Azizin tarinan lähde: Heratin mielenterveystyön tiedotus. Henkilöiden nimet on muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Sinua tarvitaan

Kansanlähetys tekee koulutustyötä useassa eri maassa.

  • Etiopiassa tuemme kummilasten koulunkäyntiä ja teemme lukutaitotyötä.
  • Koulutamme seurakuntien työntekijöitä ja vastuunkantajia Venäjällä, Japanissa, Etiopiassa, Etu- ja Keski-Aasiassa sekä Euroopassa.
  • Tuemme kirkon koulutuskeskuksen rakentamista Etiopiassa.
  • Tuemme mielenterveyden koulutuskeskusta Keski-Aasiassa.

Anna sinäkin kaukaisille lähimmäisillemme mahdollisuus koulunkäyntiin, lukutaitoon, mielenterveyspalveluihin ja opiskeluun kirkon oppilaitoksissa. Rukoile koulutustyömme puolesta.

Lahjoita Ihmiseltä ihmiselle -koulutuskeräykseemme tämän tekstin alla olevasta painikkeesta.

Lahjoita koulutustyölle

Voit lahjoittaa haluamasi summan joko oheisen painikkeen kautta tai tämän sivun alareunassa olevalle pankkitilille viitenumerolla 70331. Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This