Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Sandi työskentelee yhteistyöjärjestössä, joka toimii yli kymmenessä maassa. Hän järjestää työalueilla koulutusta ja tukee työntekijöitä sekä yksittäin että ryhmissä traumojen ja kriisien käsittelyssä. Hän ohjaa noin kerran kuukaudessa 14 hengen henkilöstönhuoltoryhmää, joka puolestaan huolehtii noin kolmensadan työntekijän hyvinvoinnista. Monia työntekijöitä hän opastaa myös netin välityksellä.
− Nautin siitä, että saan nähdä, mitä Jumala tekee noissa maissa uskovien kautta. Voin rukoilla ja kuunnella heitä ja tukea heitä niin, että he jaksavat tehdä omaa työtään. Minulla on myös mahdollisuus auttaa heitä organisoimaan työtään. Toisten ohjaamistyö on minulle kaikkein mieluisinta, Sandi kertoo.
Auttajatkin tarvitsevat tukea
Monet kansallisten lähetystyöntekijöiden vaikeudet kumpuavat paineesta, joka liittyy kristityn elämään vihamielisessä ympäristössä. Kriisialueilla toimitaan äärimmäisen raskaissa oloissa, joissa on toisinaan läsnä kuolema ja usein kärsimys. Kun lähetystyöntekijät auttavat esimerkiksi luonnonkatastrofin uhreja, kauhua sisältävät elämänkokemukset siirtyvät myös heidän oman tunne-elämänsä painolastiksi. Sandi tietää, että vakavan luonnonkatastrofin jälkeen kaikki, joita työntekijät kohtaavat, kärsivät jonkinasteisesta traumasta. Erityisesti lasten ja nuorten hätää on kuormittavaa kohdata.
− Työn tekeminen vaikeissa olosuhteissa on haasteellista. Auttajatkin uupuvat, jos heillä ei ole mahdollisuutta purkaa niitä raskaita asioita, joiden kanssa he työssään joutuvat tekemisiin.
Jaksamisen rajat
Sandi on itsekin työssään saanut tuntea, missä jaksamisen rajat menevät. Hän tunnustaa, että viime vuonna hänellä oli liikaa avuntarvitsijoita.
− Huomasin, että aikatauluni oli ollut liian tiukka, eri tilanteita pakkautui siihen liikaa ja tarvitsin hengähdystilaa. Kärsin itsekin sijaistraumoista. Minun piti opetella sanomaan ei ja siirtämään joitakin töitä toisille, jotta sain tilanteen korjaantumaan. Nyt tilanne on parempi. Nautin todella tästä työstä ja tiimien kanssa työskentelystä.
Luottamus ja tuki on tärkeää
Sandi kertoo opettelevansa luottamaan enemmän ja enemmän Herraan. Hän kokee, että hänen työssään myös ryhmän tuki on tärkeää.
− Työni on luottamuksellista, joten en voi purkaa sitä ulkopuolisten ihmisten kanssa. Sen sijaan ryhmäni on tärkeä tuki. Koska teemme yhdessä työtä, he tietävät ja ymmärtävät. Myös mieheni Esko on kaikessa tukenani.
Luonnossa liikkuminen ja palapelien äärellä keskittyminen ovat Sandille voiman lähteitä. Vuosien saatossa hän on tajunnut, että vaikka työ on tärkeää ja mielenkiintoista, hän ei voi kantaa kaikkea itsellään.
− Voin olla myötätuntoinen, mutta yritän olla ottamatta kaikkien taakkoja omille harteilleni, koska muuten en jaksa.
Teksti: Anne Lepikko
Kuva: Sandin arkisto
Artikkelikuvassa on työntekijöitä, joiden hyvinvoinnista Sandi huolehtii. Avustustyöntekijät kohtaavat kriisialueilla kuolemaa ja kärsimystä. Sen vuoksi on tärkeää, että heillä on mahdollisuus purkaa kokemuksiaan.
Rukousaiheita:
-Tiimit Etu-Aasiassa: rauhaa ja voimaa niissä vaikeuksissa, joissa he tekevät työtään.
-Tiimeille mahdollisuutta rohkaista ihmisiä ja kulkea heidän rinnallaan.
-Keski-Aasiassa toimiva pastori ja hänen vaimonsa, jotka pyrkivät auttamaan ihmisiä.
-Viisautta ja voimaa 14-henkiselle henkilöstöhuoltoryhmälle heidän tukiessaan paikallisia työntekijöitä.
Lahjoita liikkeellä oleville kansoille
Kansanlähetyksen valtakunnallisella keräyksellä kootaan varoja liikkeellä oleville kansoille.
Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70386 tilille:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Voit lahjoittaa myös:
- soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
- MobilePayllä, 34314.
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.