PERJANTAI

16.00 Ilmoittautuminen alkaa

17.00 Päivällinen

18:00 Vesa Ollilainen: Jeesuksen ihmetekojen sanoma

Jeesus tainnuttaa myrskyn, kävelee vetten päällä, parantaa ramman, sokean, mykän, kuuron ja liudan muita. Pyhäkoulujen tutut kertomukset ja niiden merkitykset heräävät uudelleen eloon, kun niitä tarkastellaan Raamatun kokonaissanoman valossa.

19:30 Soili Haverinen: Yliluonnollista vai luonnollista, kas siinä pulma

Mistä yliluonnollisen ja luonnollisen erottelu oikein on peräisin? Entä voiko järkevä ihminen uskoa henkimaailman olemassaoloon? Mistä tällaisissa ilmiöissä kristillisen uskon mukaan on kyse?

20.30 Iltapala ja saunat

20.45-22.15 Naisten sauna
22.30-24 Miesten sauna

LAUANTAI

8.00 Aamupala

9:00 Rope Kojonen: C. S. Lewis, David Hume ja ihmeisiin uskomisen järkevyys

Skottilaisen skeptikon David Humen kuuluisan argumentin mukaan kokemuksemme luonnonlakien jatkuvuudesta tekee ihmeistä aina epätodennäköisen selityksen. C. S. Lewis pyrkii vastaamaan tähän teoksellaan Ihmeet, mutta keskustelua on käyty paljon tämän jälkeenkin. Tämä esitelmä arvioi Humen ja Lewisin argumentteja nykykeskustelun valossa.

10.00 Kahvitauko

10:30 Kanavat:

 • Keskustelu (Samuel Repo, Esteri Saarenpää)
  • Jos haluat päästä itse ääneen ja kuunnella muitakin itseäsi askarruttavista aiheista viikonlopun teemaan liittyen, tämä kanava on just sulle! Pääset luomaan uusia tuttavuuksia ja vuorovaikuttamaan muiden kanssa. Jaamme yhdessä ajatuksia ihmeistä ja C. S. Lewisista, ja saat mahdollisuuden nostaa esille juuri sinua kiinnostavat kysymykset.
 • Liikunta (Joni Vuorenmaa)
  • Puuduttaako istuminen? Tuntuuko, että aivot jumppaavat ehkä liikaakin, mutta keho ei lainkaan? Liikuntakanavassa on sekä aamu- että iltapäivällä tarjolla pihapelejä tai muuta hauskaa liikuntaa osallistujien toiveet huomioiden.
 • Luonnon suunnittelu ihmeenä (Vesa Palonen)
  • Moni mykistyy hartaana luonnon kauneuden, monimutkaisuuden ja tarkoituksellisuuden äärellä. Mutta onko kyseessä muutakin kuin yksityinen kokemus? Millä perusteilla luontoa voi järkevästi pitää suunniteltuna? Dosentti Vesa Palonen avaa aihepiiriä.
 • Mitä ihmettä järjen jälkeen (Vesa Ollilainen)
  • Yhteiskunta muuttuu yhtä aikaa jälkikristilliseksi, postsekulaariksi ja postmoderniksi. Valistuksen järkiuskon on korvannut usko yksilön kokemuksiin ja valintoihin. Nyt ei kysytä, onko kristinusko totta, vaan onko se hyvää. Millaista on apologia järjen jälkeisessä ajassa?
 • Ihmeet evankeliumin palveluksessa (Gerson Mgaya)
  • Tapahtuuko jostain syystä muualla kuin Euroopassa enemmän ihmeitä lähetystyön yhteydessä? Jos tapahtuu, onko tällä Jumalan suunnitelmissa jokin merkitys? Pastori, TT Gerson Mgaya käsittelee aihetta Afrikan ja Suomen vertailun näkökulmasta.
 • Herra, hullu vai huijari? Lewisin trilemma päivitettynä ja kiillotettuna (Aleksi Markkanen)
  • C. S. Lewis on kuuluisa väitteestään, että Jeesus on joko hullu, huijari tai Herra, eikä neutraalia maaperää ole. Miten tämä kolmijako on pärjännyt historian koetuksessa? OPKOn apologi Aleksi Markkanen analysoi.

12.00 Lounas

13:00 Alister McGrath: What is C.S. Lewis’s Miracles about and is the message of the book still relevant for intellectuals and people on the pews? Is Lewis himself still important for Christian apologetics?

Miksi C. S. Lewis kirjoitti kirjansa Ihmeet? Mikä sen keskeinen viesti on nykyajan suomalaiselle maallikolle sekä yliopistojen intellektuelleille? Onko kirja edelleen tärkeä ja onko Lewis edelleen oleellinen uskonpuolustukselle?

15:30 Kanavat:

 • Liikunta (Joni Vuorenmaa)
 • Keskustelu (Samuel Repo, Esteri Saarenpää)
 • Ihmeet eivät ole epätodennäköisiä (Vesa Palonen)
  • ”Uskonnollisten parantumisten ja muiden ihmeiden kohdalla luonnollinen selitys on aina parempi.” Monet uskontokriitikot David Humesta alkaen ovat uskoneet näin. Todennäköisyyslaskenta kuitenkin osoittaa, että Hume oli väärässä. Dosentti Vesa Palonen kertoo, miksi hän ajattelee näin. 
 • Alister McGrath: “Why and how to join reason and imagination in your Christian life”
  • Jotkut ovat järkiperäisiä, jotkut elävät mielikuvituksesta. Nämä molemmat puolet ovat väistämättä läsnä kunkin omassa elämässäkin. Miten estää se, että järki ja mielikuvitus asuvat aivan eri osoitteissa tai ovat päällä eri aikaan? Alister McGrath kertoo, mikä on C. S.: Lewisin ja hänen vastauksensa dilemmaan.
 • Debatti: Ovatko ihmearmolahjat loppuneet? Tuomas Toppila vs. Aleksi Markkanen
  • Kristikunnassa on ihmisiä, joiden mielestä ihmearmolahjat jäivät apostolien aikoihin. Toisaalta jotkut väittävät, että ne toimivat edelleen. Nyt otetaan härkää sarvista ja väitellään juurta jaksain. Tule äänestämään debatin voittaja!
 • Uushenkisyyden haaste (Petri Hiltunen)
  • Mikä ajaa ihmisiä etsimään vastauksia uushenkisyydestä, kuten loitsuista, tarot-korteista tai kristalleista? Entä mikä siellä tulee vastaan ja ajaa toiset Jeesuksen luokse? TT, pastori Petri Hiltunen.

17.00 Päivällinen

18:00 Alister McGrath: Narrative apologetics – how anyone can be a master apologist

Entä jos en osaa argumentoida timanttisesti raudanlujaa logiikkaa hyödyntäen? Voisivatko tarinat Raamatussa ja vaikkapa Narnia-kirjoissa auttaa minua uskonpuolustuksen saralla? Alister McGrathin mukaan voivat.

19:30 Q&A: Aija Ahonen, Anni Sinilahti, Miikka Niiranen, juontajat

Kysy mitä vain viikonlopun aiheista! Asiantuntijat vastaavat niihin.

20.30 Iltapala ja saunat

20.45-22.15 Miesten sauna
22.30-24 Naisten sauna

SUNNUNTAI

8.00 Aamupala

9:00 Aleksi Markkanen: Kolmannen päivän ihmeiden ihme – Jeesuksen ylösnousemus ja sen todisteet

Jos on olemassa ihme, jonka todenperäisyys pitää ensin selvittää, se on Jeesuksen ylösnousemus. Onko ylösnousemus todennäköisemmin totta kuin kilpailevat selitysvaihtoehdot sille historialliselle datalle, joka Jeesusta koskee? Apologi Aleksi Markkanen kertoo, miksi se on.

10:30 Paneeli ja Q&A: Alister McGrath, Aleksi Markkanen, Vesa Ollilainen, Miikka Niiranen (juontaja)

Kysy mitä vain viikonlopun aiheista! Asiantuntijat vastaavat englanniksi.

12.00 Lounas

13:00 Messu (liturgi Jarkko Haapanen, saarna Matti Korhonen)

14.30 Lähtökahvit

14.30 Kirkkokahvit

Niiranen Miikka

Apologialinjan linjavastaava

miikka.niiranen@sekl.fi

Apologiaforum-tapahtuman osallistumisen yksityiskohtien tiedustelut: tuulia.taipale@sekl.fi

Share This