Perjantai 22.4.
16.00 Ilmoittautuminen alkaa
17.00 Päivällinen
18.00 Raamatun todellisuus ja minun todellisuuteni, Vesa Ollilainen
Raamattu on lupausten kirja. Jumala auttaa hädässä ja rauha täyttää mielen. Tosiasiassa Jumala vaikuttaa nukkuvan ja sisintä ahdistaa. Raamatussa on myös Jumalan käskyjä. Ne vaikuttavat rajoittavilta ja mahdottomilta noudattaa. Ympäristö nauttii vapaudesta, jota oma sydän salaa kaipaa. Mihin tarvitsen uskoa, jos se ei toimi?
19.30 Usko ja epäusko, Timo Laato
Moni kristitty on varma siitä, millainen kirja Raamattu on ja mitä se sanoo. Mutta joskus vastaan tulee kohta tai tieto, joka haastaa rajusti varmuuden. Yksi sulkee silmänsä kritiikiltä. Toinen hylkää koko Raamatun. Säilyykö usko raamattunäkemysten ja –tulkintojen viidakossa?
20.30 Iltapala ja saunat
Lauantai 23.4.
08.00 Aamupala
09.00 Apologiaforum keskustelee: hengellinen maallistuneessa yhteiskunnassa?
Ajassamme liikkuu monia trendejä. Kristinuskon suosio vähenee, henkisyys kasvaa. Uskonto maallistuu, maallistuneet uskonnollistuvat. Ajan arvoille alistuva kristillisyys kuihtuu pois ja niitä vastustava herättää vihaa. Kuuluuko kristityn paeta vuorille vai eristäytyä luostariin? Kiltisti sopeutua vai uhmakkaasti vastustaa?
Keskustelemassa Soili Haverinen, Heli Karhumäki, Emil Anton, Santeri Marjokorpi
Moderaattorina Danielle Miettinen.
10.30 Kanavat
12.00 Lounas
13.00 Usko ja tiede, Rope Kojonen
Ajallemme on luonteenomaista asettaa vastakkain tiede ja usko. Tiede onkin yksi syy torjua kristinusko. Tieteen katsotaan kumonneen uskon tai uskoa pidetään tiedevastaisena. Kouluissa opitaan kirkon vainonneen tutkijoita. Usko ja tiede: vastakkain, erillään, rinnakkain vai jotain muuta?
14.30 Kahvi
15.30 Kanavat uudelleen
17.00 Päivällinen
18.00 Voittoisa ja häviävä usko, Leif Nummela
Menestystä ja onnistumisia kaipaa jokainen, niin myös uskon puolustaja. Terävät argumentit, sanavalmius ja laaja tietämys lupaavat onnistumisia. Säästääkö hyvä apologia tappioilta? Mikä paikka kärsimyksellä ja menetyksillä on uskonpuolustajan elämässä?
19.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia
Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli.
Mukana Aleksi Markkanen, Vesa Ollilainen, Ilkka Rytilahti ja Laura Järvinen
20.30. Iltapala ja saunat
Sunnuntai 24.4.
08.00 Aamupala
09.00 Elämää totuudessa, elämää valheessa, Santeri Marjokorpi
Jälkikristillinen maailma on muuttumassa ehdottomaksi. Muotiarvoja julistetaan kouluissa ja kodeissa. Niitä toteuttavia on juhlistettava julkisesti. Kriitikot vaiennetaan. Pelko ajaa sopeutumaan. Miten pieni ihminen selviää ulkoisesta paineesta, kun yhteiskunnan voimat käyvät häntä vastaan?
10.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia
Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli. Mukana Vesa Ollilainen, Leif Nummela, Santeri Marjokorpi
12.00 Lounas
13.00 Messu
Saarna: Leif Nummela. Liturgia: Ilkka Rytilahti.
14.30 Lähtökahvit
Kanavat:
Ylös, ulos ja liikkeelle!
Ihminen on luotu liikkumaan ja liika istuminen on pahasta. Aamupäivällä kevyttä urheilua lähetyskeskuksen alueella ja iltapäivällä luontopolku kevättä ihmettelemässä. Ulkoilmakanava ilman säävarausta. Aamupäivä: Saku Ryösö. Iltapäivä: Samuli Korpinen.
Aika olla vaiti ja aika puhua, Tuulia Taipale ja Jukka Harju
Mitä viikonloppu on antanut sinulle? Mitä haluaisit kysyä? Mistä on tarvetta keskustella? Olisiko kiva kuunnella osallistujien mielipiteitä? Haluatko solmia uusia tuttavuuksia? Ohjatuissa porinaryhmissä tutustumme, ihmettelemme, innostumme ja nauramme. Kanava sinulle, joka arvostat vuorovaikutusta ja yhdessä jakamista.
Apologiaa käytännössä: kokemuksia ja apuvälineitä, Aleksi Markkanen
Apologia eli kristillisen uskon puolustaminen ei ole vain teoriaa vaan myös käytäntöä: kuuntelemista, kysymyksiin vastaamista, kritiikin purkamista, omien huomioiden esittämistä. Miten sellaiset keskustelut soljuvat? Mikä auttaa niissä? Mitä kannattaa tehdä ja mitä ei?
Apologian ABC – mitä on kristillisen uskon puolustaminen? Ilkka Rytilahti
Onko apologia vierasta? Ei hätää! Tämä kanava on vasta-alkajille. Mitä on apologia, miten sitä tehdään ja miksi? Tarjolla tiivis mutta yleistajuinen katsaus kristillisen uskon puolustamiseen.
“Ei kiinnosta!” Välinpitämättömän kohtaamisesta, Soili Haverinen
Danielin kirjassa profeetta Jumala sanoo Babylonin valtakunnasta ja sen kuninkaasta: ”Sinut on vaa’alla punnittu ja köykäiseksi havaittu” (Dan. 5:27). Samalla lailla kristinuskoa arvioidaan tänään: sitä on kokeiltu, se ei toimi eikä se sovi aikaamme. Mitä tehdä ja sanoa, kun Jeesus ei kiinnosta?
Pettynyt kristinuskoon, Laura Järvinen
Oletko kohdannut ihmisiä, jotka kerran uskoivat Raamattuun ja Jumalaan, Jeesuksen ristinkuolemaan ja syntien anteeksiantamukseen, mutta sitten sanovat, etteivät he enää usko? He ovat vihaisia tai pettyneitä. Kristityt ja kirkot ovat rikkoneet heitä. Miten ymmärrämme ja autamme uskon haavoittamia sekä varjelemme itseämme samalta kohtalolta?