Perjantai 22.4. 

16.00 Ilmoittautuminen alkaa 

17.00 Päivällinen 

18.00 Raamatun todellisuus ja minun todellisuuteni, Vesa Ollilainen 

Raamattu on lupausten kirja. Jumala auttaa hädässä ja rauha täyttää mielen. Tosiasiassa Jumala vaikuttaa nukkuvan ja sisintä ahdistaa. Raamatussa on myös Jumalan käskyjä. Ne vaikuttavat rajoittavilta ja mahdottomilta noudattaa. Ympäristö nauttii vapaudesta, jota oma sydän salaa kaipaa. Mihin tarvitsen uskoa, jos se ei toimi? 

19.30 Usko ja epäusko, Timo Laato 

Moni kristitty on varma siitä, millainen kirja Raamattu on ja mitä se sanoo. Mutta joskus vastaan tulee kohta tai tieto, joka haastaa rajusti varmuuden. Yksi sulkee silmänsä kritiikiltä. Toinen hylkää koko Raamatun. Säilyykö usko raamattunäkemysten ja –tulkintojen viidakossa? 

20.30 Iltapala ja saunat 

 

Lauantai 23.4. 

08.00 Aamupala 

09.00 Apologiaforum keskustelee: hengellinen maallistuneessa yhteiskunnassa? 

Ajassamme liikkuu monia trendejä. Kristinuskon suosio vähenee, henkisyys kasvaa. Uskonto maallistuu, maallistuneet uskonnollistuvat. Ajan arvoille alistuva kristillisyys kuihtuu pois ja niitä vastustava herättää vihaa. Kuuluuko kristityn paeta vuorille vai eristäytyä luostariin? Kiltisti sopeutua vai uhmakkaasti vastustaa? 

Keskustelemassa Soili Haverinen, Heli Karhumäki, Emil Anton, Santeri Marjokorpi 

Moderaattorina Danielle Miettinen. 

 

10.30 Kanavat 

12.00 Lounas 

13.00 Usko ja tiede, Rope Kojonen 

Ajallemme on luonteenomaista asettaa vastakkain tiede ja usko. Tiede onkin yksi syy torjua kristinusko. Tieteen katsotaan kumonneen uskon tai uskoa pidetään tiedevastaisena. Kouluissa opitaan kirkon vainonneen tutkijoita. Usko ja tiede: vastakkain, erillään, rinnakkain vai jotain muuta? 

14.30 Kahvi 

15.30 Kanavat uudelleen 

17.00 Päivällinen 

18.00 Voittoisa ja häviävä usko, Leif Nummela 

Menestystä ja onnistumisia kaipaa jokainen, niin myös uskon puolustaja. Terävät argumentit, sanavalmius ja laaja tietämys lupaavat onnistumisia. Säästääkö hyvä apologia tappioilta? Mikä paikka kärsimyksellä ja menetyksillä on uskonpuolustajan elämässä? 

19.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia 

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli.  

Mukana Aleksi Markkanen, Vesa Ollilainen, Ilkka Rytilahti ja Laura Järvinen

20.30. Iltapala ja saunat 

 

Sunnuntai 24.4. 

08.00 Aamupala 

09.00 Elämää totuudessa, elämää valheessa, Santeri Marjokorpi

Jälkikristillinen maailma on muuttumassa ehdottomaksi. Muotiarvoja julistetaan kouluissa ja kodeissa. Niitä toteuttavia on juhlistettava julkisesti. Kriitikot vaiennetaan. Pelko ajaa sopeutumaan. Miten pieni ihminen selviää ulkoisesta paineesta, kun yhteiskunnan voimat käyvät häntä vastaan? 

 

10.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia 

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli. Mukana Vesa Ollilainen, Leif Nummela, Santeri Marjokorpi

 

12.00 Lounas 

13.00 Messu 

Saarna: Leif Nummela. Liturgia: Ilkka Rytilahti. 

14.30 Lähtökahvit 

 

Kanavat:  

Ylös, ulos ja liikkeelle!  

Ihminen on luotu liikkumaan ja liika istuminen on pahasta. Aamupäivällä kevyttä urheilua lähetyskeskuksen alueella ja iltapäivällä luontopolku kevättä ihmettelemässä. Ulkoilmakanava ilman säävarausta. Aamupäivä: Saku Ryösö. Iltapäivä: Samuli Korpinen.  

Aika olla vaiti ja aika puhua, Tuulia Taipale ja Jukka Harju 

Mitä viikonloppu on antanut sinulle? Mitä haluaisit kysyä? Mistä on tarvetta keskustella? Olisiko kiva kuunnella osallistujien mielipiteitä? Haluatko solmia uusia tuttavuuksia? Ohjatuissa porinaryhmissä tutustumme, ihmettelemme, innostumme ja nauramme. Kanava sinulle, joka arvostat vuorovaikutusta ja yhdessä jakamista. 

Apologiaa käytännössä: kokemuksia ja apuvälineitä, Aleksi Markkanen 

Apologia eli kristillisen uskon puolustaminen ei ole vain teoriaa vaan myös käytäntöä: kuuntelemista, kysymyksiin vastaamista, kritiikin purkamista, omien huomioiden esittämistä. Miten sellaiset keskustelut soljuvat? Mikä auttaa niissä? Mitä kannattaa tehdä ja mitä ei? 

Apologian ABC – mitä on kristillisen uskon puolustaminen? Ilkka Rytilahti 

Onko apologia vierasta? Ei hätää! Tämä kanava on vasta-alkajille. Mitä on apologia, miten sitä tehdään ja miksi? Tarjolla tiivis mutta yleistajuinen katsaus kristillisen uskon puolustamiseen. 

“Ei kiinnosta!” Välinpitämättömän kohtaamisesta, Soili Haverinen 

Danielin kirjassa profeetta Jumala sanoo Babylonin valtakunnasta ja sen kuninkaasta: ”Sinut on vaa’alla punnittu ja köykäiseksi havaittu” (Dan. 5:27). Samalla lailla kristinuskoa arvioidaan tänään: sitä on kokeiltu, se ei toimi eikä se sovi aikaamme. Mitä tehdä ja sanoa, kun Jeesus ei kiinnosta? 

Pettynyt kristinuskoon, Laura Järvinen

Oletko kohdannut ihmisiä, jotka kerran uskoivat Raamattuun ja Jumalaan, Jeesuksen ristinkuolemaan ja syntien anteeksiantamukseen, mutta sitten sanovat, etteivät he enää usko? He ovat vihaisia tai pettyneitä. Kristityt ja kirkot ovat rikkoneet heitä. Miten ymmärrämme ja autamme uskon haavoittamia sekä varjelemme itseämme samalta kohtalolta? 

Ollilainen Vesa

raamattukouluttaja, apologialinjan linjavastaava, Kansanlähetysopisto

vesa.ollilainen@sekl.fi

050 536 0581

Share This