Anne Tuovinen: Kun maailma horjuu, luotettavan tiedon saannista tulee elinehto 

12.5.2023

Anne Tuovinen on yksi Kansanlähetyksen aluekoordinaattoreista, vastuualueinaan Itä-Eurooppa sekä mediatyö SAT-7:n ja Trans World Radion työyhteydessä. Lokakuussa 2021 Kansanlähetys lähetti Annen osa-aikaisesti SAT-7:n työelämävalmentajaksi ja henkilöstökouluttajaksi. 

  1. Sinulla on kymmenen vuoden kokemus yhteistyöstä SAT-7:n kanssa. Miten näet medialähetystyön merkityksen ajassa, jota elämme? 

Normaalioloissa ajattelemme, että media on viihdettä, jota ilman voisi mainiosti elää. Kun maailma horjuu, näkökulma muuttuu. Luotettavan tiedon saannista tulee elinehto. Kun emme pääse kirkkoon, huomaamme median merkityksen hengellisenä opettajana. Se, joka pakenee sotaa mukanaan vain kännykkä, saa lohtua tutun pastorin kasvoista ja äänestä ruudulla. Tämä aika suorastaan huutaa luotettavaa ja rohkaisevaa kristillistä mediaa. 

  1. Kuinka tavoitamme pakolaisia SAT-7:n työn kautta?   

SAT-7 tuottaa kristillisiä ohjelmia arabian, turkin ja persian kielillä. Näiden kielten puhujille tarjotaan raamattuopetusta, hengellistä musiikkia sekä terveitä arvoja esillä pitävää viihdettä riippumatta siitä, missä he ovat. Suoratoistopalvelu SAT-7 PLUSsassa ohjelmia pääsee katsomaan myös kellonajasta riippumatta. Kohderyhmää riittää: pelkästään syyrialaisia pakolaisia on tilastojen mukaan 6,8 miljoonaa ja afganistanilaisia 2,8 miljoonaa. 

  1. Mikä on SAT-7:n näky pakolaistyössä? 

SAT-7 on määritellyt tehtäväkseen vahvistaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kirkkoja ja kristittyjä niiden todistustehtävässä. SAT-7 ei innosta alueen ihmisiä muuttamaan pois kotimaastaan, mutta haluaa silti tukea pakolaisia. Länsimaailmassa unohtuu, että SAT-7:n toiminta-alueen sisälläkin – esimerkiksi Turkissa ja Libanonissa – asuu miljoonia pakolaisia. Jo yhteiskunnan terveen kehityksen kannalta on välttämätöntä auttaa heitä ihmisarvoiseen elämään ja tarjota heille evankeliumin tuomaa toivoa.

  1. Mikä on SAT-7:n ohjelmien merkitys pakolaisille?

Jotkut ovat lähteneet pakolaisiksi valmiiksi kristittyinä, ehkä uskonsa tähden vainottuina. Heille omakielinen, vaikka virtuaalinenkin, yhteisö ja hengellinen tuki ovat uudessa ympäristössä välttämättömiä. Toiset kohtaavat kristinuskon uudessa maassaan ensimmäistä kertaa ja hyötyvät kristillisen maailmankuvan avautumisesta SAT-7:n ohjelmissa. Kun ruudulta kuultu evankeliumi yhdistyy kohdemaan kristittyjen käytännöllisiin rakkauden tekoihin, syntyy hyvää hedelmää. 

  1. Mitkä ohjelmat erityisesti palvelevat pakolaisia? 

SAT-7 tarjoaa arabiankielisille lapsille mahdollisuuksia oppia peruskoulutaitoja television kautta. Minun Kouluni -ohjelma opettaa – tarvittaessa aikuisillekin – äidinkieltä (arabiaa), matematiikkaa, englantia, ranskaa sekä luonnontieteen perusteita. Viime aikoina on lisätty eri kanaville traumaterapeuttista sisältöä, jotta kovia kokeneet ihmiset saavat tukea toipumiseen. Ohjelmissa keskustellaan pakolaisten kohtaamista ongelmista, kuten ”kuoleman veneiksi” nimetyistä salakuljettajien veneistä, ja katsojayhteyshenkilöt rukoilevat heidän puolestaan. Monelle katsojayhteyshenkilöstä tulee tukihenkilö, johon ollaan yhteydessä säännöllisesti. 

  1. Kansanlähetys tekee työtä persiankielisten pakolaisten parissa. SAT-7 PARS -kanavan ohjelmat on suunnattu persian kielen eri murteita puhuville. Kuinka kanavan ohjelmat auttavat heitä?   

Ohjelmat ovat paikallisten kristittyjen tekemiä, ja katsojien yhteydenottoihin vastaavat henkilöt puhuvat näiden katsojien omaa kieltä. Monet ohjelmien tekijöistä ja katsojayhteyshenkilöistä ovat itse pakolaisia. SAT-7:lla on laaja farsia, daria ja tadzikkia puhuvien seurakuntien ja pastorien verkosto. 

SAT-7 PARS tekee sosiaaliseen mediaan lyhytvideoiden sarjaa, joka antaa helposti pureskeltavaa tietoa matkan varrella odotettavissa olevista haasteista. Samalla kanava rohkaisee pakolaisia uskolla, toivolla ja Jumalan rakkaudella. Viiden minuutin jaksot julkaistaan Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa ja SAT-7 PLUSsassa. 

Kysymykset: Marja Neuvonen 

Kansanlähetyksen valtakunnallisella keräyksellä ja kolehtipyhänä 18.5.2023 Suomen kirkoissa kootaan varoja liikkeellä oleville kansoille.

Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70386 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

  • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
  • MobilePayllä, 34314.

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

 

Lahjoita Evankeliumi kaikille -keräykseen

Voit lahjoittaa oheisella lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70386 tilille:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Voit lahjoittaa myös MobilePayllä, 34314.
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This