Nykyinen sotatila Ukrainassa on aktivoinut jälleen juutalaisten muuttoa Israeliin. Sama ilmiö kasvaa myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Henkinen ja hengellinen side Israeliin auttaa usein sopeutumisessa täysin uuteen kulttuuriin.
Maahanmuutto (hepr. עלייה, alija, ’nousu’, viittaa Jerusalemiin nousemiseen, vaikka muuttoliike koskee koko Israelin aluetta. Muuttoaaltoja on toistunut 1800 – 1900-lukujen vaihteesta saakka. Israelissa on vietetty vuodesta 2016 joka syksy Alija-päivää juuri maan värikkään maahanmuuttohistorian muistoksi.
Syksyllä 2022 muuttoaalto on ollut suurimmillaan aikoihin, ja juutalaistoimiston arvion mukaan se tulee kasvamaan poliittisten epävakauksien vuoksi. Tänä vuonna ennen helmikuun 24. päivää Israeliin saapui tuhansia siirtolaisia Ukrainasta ja Venäjältä. Nyt luku on jo useita kymmeniä tuhansia. Kipu lähtömaan tilasta kasvattaa kaipuuta parempaan, senkin hinnalla, että omaisuutta ja omaisia jää sinne.
Alija-päivän aikaan Jerusalemissa järjestettiin tilanteen kartoittamiseksi seminaari, jossa olin paikalla. Eri alija-toimijoiden mukaan nyt on niin Israelissa kuin muuallakin maailmassa aika varautua alijaan. Apua muuttajille tarvitaan papereiden selvittämisessä sekä majoituksen ja jokapäiväisten tarvikkeiden hankinnassa.
Etenkin Venäjän antisemitistisen historian vuoksi osa juutalaisista on tahallisesti tuhonnut juutalaisuutensa osoittavat paperit. Nyt moni noiden ihmisen jälkeläinen etsii kuumeisesti todisteita perimästään. Israel kutsuu puoleensa. Maailmalla suositut DNA-testit ovat apuna, mutta eivät yksin avaa ovia maahan. Juutalaistoimiston edustajan mukaan DNA-testin tulee olla Israelin rabbien hyväksymä, ja se lisäksi on kyettävä näyttämään sukulaisuussuhde sellaiseen juutalaiseen, jolla nuo tarvittavat paperit löytyvät. Lisähaasteita tuo jos henkilön puoliso ei ole juutalainen. Venäjänjuutalaisten murheena saattaa olla myös varat sellaisissa pankeissa, joilta on eri ulkomaailman sanktioiden kautta evätty varojen siirtomahdollisuus ulkomaille. Moni lähteekin köyhtyneenä kohti uutta.
Suomalaisillakin on luennoitsijan mukaan oma tehtävänsä, jos ja kun muuttoaalto nousee. Maahanmuuttaja tarvitsee henkistä tukea, kun sodan traumat synkentävät mielialaa. Rukouksen merkitystä myös korostettiin, sillä Jumala on mukana Israeliin muutossa ja sen haasteissa. Erityisesti pyydettiin muistamaan rukouksin heitä, jotka tulevat alueilta, joilla antisemitismi nostaa selvästi nyt päätään.
Juutalaistoimiston virkailijan mukaan on kuitenkin tärkeää arvioida myös sitä, tuleeko hakija kestämään Israelin arjen. On nimittäin omat haasteensa, kun kieli ja kulttuuri vaihtuu nopeasti aivan toiseen. Moni on alija-historiassa turhautunut, kun uuden maan tavat eivät tunnukaan omilta. Joillakin saattaa kaikesta valmentautumisesta ja kielenopiskelusta huolimatta olla liian ruusuinen kuva Pyhän maan arjesta. Kun vielä tilanne lähtömaassa on jo parantunut, moni palaa takaisin.
Israeliin muuttajien auttamisessa mukana olleista saattavat kaikki investoitu raha ja voimavarat joskus tuntua turhauttavilta. Eri toimihenkilöt haluavatkin selvittää, onko hakijalla sydämen yhteyttä Israeliin. Muutospaineet kestää, vaikka uuden oppiminen olisi työlästä, kun kokee Israelin luvattuna esi-isien maana, jonka historian kulussa Jumala itse on mukana. Liian ruusuinen kuva Israelista taas ei auta ketään. Rakkaus Israeliin kestää realismin.
Muutettuaan Israeliin juutalainen asuu eräänlaisessa sopeutumis-keskuksessa (engl. absorbation center), jossa opiskellaan kielen ja kulttuurin lisäksi muitakin asettumista helpottavia aiheita. Nämä keskukset konkretisoivat sitä, mitä arki Pyhällä maalla vaatii onnistuakseen.
Viimeisimpien arvioiden mukaan juutalaisia on koko maailmassa noin 15,2 miljoonaa, ja heistä lähes puolet asuu Israelissa. Miljoonia on ehkä yhä tulossa. Erään Moskovan juutalaisrabbin mukaan juutalaisväestön on tärkeää olla jo varuillaan, ikään kuin lähtökuopissa. Antisemitismin kasvaessa lähteminenkin saattaa vaikeutua. Turvallisin paikka juutalaiselle on Israel, joka jo varautuu uusiin tuloaaltoihin. Kristittyjen on aika rukoilla maahanmuuton puolesta, ja kaikkien juutalaisten puolesta antisemitismin kasvaessa maailmalla.
Teksti ja kuvat: Heidi T.
Voit lahjoittaa juutalaistyölle tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 74007 tilille:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Voit lahjoittaa myös MobilePayllä Suomen Ev.lut. Kansanlähetykselle (37850). Kun kirjoitat kommenttikenttään: juutalaistyö, tai viite 74007, lahjoituksesi kohdistuu tälle työlle.