Ystävien kodissa

28.1.2019

Tämä on kolmas osa apulaislähetysjohtaja Teijo Peltolan opetussarjasta ”Mukana Jumalan lähetyksessä”. Koko opetussarja on kuunneltavissa avaimia.net-kanavalla tästä linkistä.

Tämän viikon Raamattuavaimissa kuljemme Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matkassa niihin maisemiin ja siihen ympäristöön, josta ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta lähti liikkeelle. Mitä Jeesuksen ja opetuslasten matkassa tapahtuu ja mitä voimme näkemästämme ja kuulemastamme oppia? Ja millä tavalla meitä kutsutaan – opetuslasten tavoin – mukaan Jumalan lähetykseen, sen eri tehtäviin? Tämän viikon kolmannen raamattutuokion aiheena on Ystävien kodissa. Luen Matteuksen evankeliumin luvusta 8 jakeet 14–17:

Jeesus meni Pietarin kotiin ja näki, että tämän anoppi makasi kovassa kuumeessa. Jeesus kosketti hänen kättään, ja kuume lähti hänestä. Nainen nousi vuoteesta ja alkoi palvella Jeesusta. Ja kun ilta tuli, Jeesuksen luo tuotiin monia pahojen henkien vaivaamia. Hän ajoi sanallaan henget ulos ja paransi kaikki sairaat, jotta kävisi toteen, mitä on sanottu profeetta Jesajan kirjassa: Hän kantoi meidän tautimme, otti taakakseen meidän sairautemme.” (Matt. 8:14–17)

Evankeliumin tapahtumat vievät meidät Pietarin kotiin. Kovin paljon meille ei kodista kerrota, ei minkälaisessa talossa kalastajan ammattia harjoittanut Pietari asui. Kuinka monta huonetta ja minkälainen sisustus siellä mahtoikaan olla? Kuvaus keskittyy ihmisiin ja siihen, miten Jeesus heidät kohtasi ja antoi avun.

Pietari oli perheellinen mies, mikä käy ilmi myös toisaalta Uudesta testamentista (1. Kor. 9:5). On sapatti ja Jeesus on tapansa mukaan ollut synagogassa. Sieltä matka suuntautuu Pietarin ja Andreaksen kotiin. Ystävien luo.

Siellä Pietarin anoppi on huonossa kunnossa. Lääkäri Luukas kertoo kuvatessaan samoja tapahtumia (Luuk. 4:38–41), että Pietarin anoppi oli ”kovassa kuumeessa”. Luukas on tarkka havainnoissaan, vaikka ei diagnoosia kerrokaan. Matteus kertoo lyhyesti, että Jeesus kosketti sairaan kättä. Markus kuvaa yksityiskohtaisemmin: ”Jeesus meni hänen luokseen, otti häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille” (Mark. 1:31). Lääkäri Luukas havainnoi tarkkaan, mitä tapahtuu: ”Jeesus kumartui hänen ylleen ja käski kuumetta, ja se lähti hänestä.” (Luuk. 4:39)

Kreikankielinen Uusi testamentti käyttää Jeesuksen puheesta hänen parantaessaan Pietarin anopin samaa sanaa (nuhteli) kuin hänen tyynnyttäessään myrskyn (Matt. 8:26). Pietarin kodissa saatiin nähdä aavistus siitä, mitä Jeesus sanoi myöhemmin lähetyskäskyssään Matteuksen evankeliumin luvussa ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. (Matt. 28:18–20)

Jeesuksella Kristuksella oli ja on valta, jota sairaudet ja luonnonvoimatkin tottelevat.

On sapatti ja ollaan koolla Pietarin kodissa. Tapahtumat tekevät läsnäolijoihin lähtemättömän vaikutuksen. Matteus, Markus ja Luukas tallentavat tapahtumat evankeliumeihinsa. Tilanteen hämmentävyys kiteytyy yhteen lauseeseen: ”Heti paikalla nainen nousi ja alkoi palvella vieraitaan.” (Luuk. 4:39)

Vasta äsken lääkäri Luukas on todennut rouvan olevan kovassa kuumeessa, ja yhtäkkiä tämä onkin täydessä touhussa palvelemassa vävynsä vieraita.

Jos talon emäntä olisi ollut pienessä flunssassa, hän olisi hoitanut tarjoilut siitä huolimatta. Vieraiden palveleminen oli emännän kunniatehtävä. Hän oli vakavasti sairas. Ei siis tapahtunut vain käännettä parempaan vaan todellinen paraneminen.

Siitä viesti ja uutinen lähtee kulkemaan, karkaa ovista ja ikkunoista, ja kun ilta saa, aurinko laskee ja sapatti päättyy, saapuvat monenlaiset avuntarvitsijat, naapurit ja naapurin tuttavat. Näin Matteus kertoo: ”Ja kun ilta tuli, Jeesuksen luo tuotiin monia pahojen henkien vaivaamia. Hän ajoi sanallaan henget ulos ja paransi kaikki sairaat, jotta kävisi toteen, mitä on sanottu profeetta Jesajan kirjassa: ’Hän kantoi meidän tautimme, otti taakakseen meidän sairautemme’.”

Evankeliumi on merkillinen asia. Se pukeutuu inhimilliseen ja rajalliseen. Oli sapatti ja Jeesuskin tarvitsi lepoa. Oli ystävät ja ystävien koti; paikka, mihin tulla ja levätä. Syödä ja viettää siestaa. Olla ja antaa aikaa. Ja kun antaa aikaa, antaa kalleintaan. Jeesus tuli ystäviensä kotiin.

Tänne kalastajan kodin suojaan tuli myös Jumalan valtakunnan todellisuus. Moni sai avun ja moni uskoi. Viesti kulki ja toivo heräsi. Pietarin anopin kiitollisuus näkyi palveluna.

Elämä jäi silti rajalliseksi. Monenlaista vaivaa ja sairautta kuuluu ihmisen elämään. Elämä kuluttaa, mutta kenen palveluksessa ja mitä tehtävää varten? Jeesus Nasaretilainen antoi seuraajilleen, myös meille, tehtävän ja lupauksen – tai lupauksen ja tehtävän. Ihan miten päin vain:

”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matt. 28:18–20)

Tätä tehtävää toteuttamaan ja siinä kiitollisena palvelemaan Ylösnoussut kutsuu meitäkin.

Teijo Peltola
apulaislähetysjohtaja

Kuva: Kansanlähetys, arkisto

Tule mukaan!

  • Liity Teijo Peltolan lähettäjätiimiin ja tilaa hänen uutiskirjeensä tästä.
  • Lahjoita tämän sivun linkin kautta tai tilille FI83 2070 1800 0283 25 (Suomen Ev. lut. Kansanlähetys) viitenumerolla 33145 . Tuki ohjataan Teijo Peltolan työhön.
  • Rukoile, että tämän artikkelin kautta lähetystyö tulee tunnetuksi ja evankeliumin sanoma leviää! Kiitos!
Share This