Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen toiminnanjohtaja Daniel Nummelan ajankohtaispuhe on yksi odotetuimmista Kansanlähetyspäivien ohjelmista. Voit ladata koko puheen artikkelin lopusta. Puhe on myös katsottavissa YouTube-kanavallamme.
– Kansanlähetyspäivien teemana on tänä vuonna Raamattu, herätys, lähetys. Kaikki kolme sanaa kietoutuvat jokainen omalla tavallaan kristillisen uskon suurimman aarteen, evankeliumin ympärille, Nummela aloitti.
– Evankeliumi on ilosanoma, hyvä uutinen. Evankeliumi ei kuitenkaan ole mikä tahansa hyvä uutinen. Evankeliumi on hyvä uutinen siitä, että Jeesus on sovittanut syntimme ristillä ja siksi saamme uskoa hänessä syntimme anteeksi. Siksi rohkaisen sinua, joka koet olevasi kaukana Jeesuksesta. Tule rohkeasti hänen eteensä tunnusta syntisi ja tee parannus. Evankeliumi on hyvä uutinen sinulle, Jumala tahtoo antaa sinulle Jeesuksen nimessä ja veressä kaikki sinun syntisi anteeksi.
– Evankeliumi on kristityille niin kallis aarre, että sitä on pidetty myös kaikkein keskeisimpänä kristillisen yhteyden tuntomerkkinä. Augsburgin uskontunnustuksen seitsemännessä artiklassa tämä lausutaan seuraavasti: “Kirkon todelliseen ykseyteen riittää yksimielisyys evankeliumin opista ja sakramenttien toimittamisesta.”
– Nyt kuitenkin näemme, että Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa ei ole tänä päivänä ongelmia vain siinä, miten ymmärrämme erinäiset tunnustuksemme evankeliumin oppia koskevat uskonkohdat, vaan myös siinä, mitä evankeliumi varsinaisesti koskettaa, Nummela toteaa.
– Kirkossamme on viime vuosikymmeninä tehty yhä kauemmas Raamatun totuudesta meneviä ratkaisuja. Tänä vuonna uusi avioliittokäsitys on käytännössä ajettu kirkossamme piispojen johdolla läpi, vaikka kirkolliskokous sen virallisesti torjuikin.
– Tässä tilanteessa osalla meistä saattaa olla kiusaus vetää mutkat suoraksi ja toivoa välitöntä uuden kirkon muodostamista. Tämä on tietysti erityisen ymmärrettävää niiden kannalta, jotka ovat omantuntonsa pakottamina eronneet Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta. Suuressa kuvassa asia ei kuitenkaan ole näin suoraviivainen. Siinä missä yksittäisen kristityn on hengellisten isiensä tai äitiensä kanssa keskusteltuaan seurattava omantuntonsa ohjausta, joutuu kokonainen herätysliike ottamaan huomioon laajempia näkökulmia.
– Teologisesti olemme kirkkokysymyksen suhteen voimakkaassa jännitteessä. Toisaalta on tunnistettava se, ettei kirkon hajoaminen voi koskaan olla lähtökohtaisesti tavoitteemme. Toisaalta on muistettava Paavalin opetus siitä, että on olemassa raja, jonka kohdalla kristityn on välttämätöntä vetäytyä väärin opettavien kristittyjen yhteydestä.
– Bo Giertz nostaa kirjassaan huomiomme keskukseen erityisesti sen tosiasian, että uskonpuhdistajat eivät koskaan halunneet rikkoa välejään vanhaan kirkkoon. Näin kuitenkin tapahtui sen tähden, että evankeliumin opissa pysyminen teki siitä lopulta väistämättömän asian, Nummela toteaa lainaten Bo Giertziä.
– Tämän päivän herätysliikkeiden kannalta tämä tarkoittaa sitä, että oikea tie eteenpäin ei ole siinä, että ryntäämme suin päin perustamaan uuden luterilaisen kirkon, vaan siinä että pidämme rohkeasti kiinni Raamatun opetuksesta ja luterilaisesta tunnustuksesta kaikessa siinä mitä teemme.
Lataa koko puhe tästä: 2025-07-05 Daniel Nummelan Polttopisteessä-puhe
