Oikeus nimeen

7.5.2019

Älä pelkää, sillä minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut; sinä olet minun. Jes 43:1.

Opiskelimme kuukauden ajan amharan kieltä Addis Abebassa, Etiopiassa. Oli tuskallista nähdä jatkuvasti köyhiä ja vammaisia, nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia kaduilla kerjäämässä. Kaduilla asuvat lapset haistelevat liimaa ja käyttävät huumeita. Monet heistä olivat tulleet pääkaupunkiin paremman tulevaisuuden toivossa ja ajautuneet lopulta elämään kadulla.

Ajattelin, miten heidän vanhempansa olivat antaneet jokaiselle nimen, ja pohdin, kutsuiko kukaan heitä enää tällä nimellä. Samalla siunasin mielessäni niitä järjestöjä, jotka yrittävät saada näitä katulapsia pois kadulta ihmisarvoiseen elämään.

Oikeus omaan nimeen

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa sanotaan, että jokaisella ihmisellä on kaikkialla oikeus siihen, että hänet henkilönä tunnustetaan lain edessä. Jäin miettimään, miten tämä oikeus toteutuu Etiopiassa näkemieni köyhien, sairaiden ja kadulla asuvien kohdalla.

Pohdintani jatkui, kun palattuani Israeliin toukokuun 2. päivänä pysähdyin kesken matkalaukkujen purkamisen sireenin soidessa kahdeksi minuutiksi kunnioittamaan natsi-Saksan vainoissa kuolleiden juutalaisten muistoa. Ikkunan ääressä seisoessani huomasin vastapäisessä kerrostalossa nuoren naisen seisovan oman ikkunansa ääressä. Autot pysähtyivät kadulla ja kuljettajat nousivat ulos seisomaan. Jaoimme pienen hetken yhteistä surua ja kunnioitusta.

Israelin parlamentin Knessetin jäsenet pitävät joka vuosi vainojen muistopäivänä (Yom haShoa) tilaisuuden teemalla ”Jokaisella on nimi”. Lyhyt lause on venäjän-juutalaisen Zeldan kirjoittamasta runosta, joka alkaa sanoilla ”Jokaisella on nimi, jonka Jumala ja vanhempamme ovat antaneet”. Tilaisuudessa sytytetään kuusi kynttilää juutalaisvainoissa kuolleiden kuuden miljoonan ihmisen muistoksi. Kynttilöiden sytyttäjät ovat vainoista hengissä selvinneitä tai heidän sukulaisiaan.

Muistan yhä rakkaan israelilaisen jo taivaan kotiin päässeen Ella-mummomme, jonka käsivarteen oli polttomerkitty Auschwitzin keskitysleirillä numero. Vallanpitäjät keskitysleirillä eivät enää käyttäneet hänestä nimeä; hän oli vain numero, kaikkien muiden leirillä olleiden vankien tavoin.

Nimen muisto

Lähes kaikki Israelin matkalaiset vierailevat Yad Vashemissa (suomeksi ’nimen muistomerkki’). Se on Israelin valtion museo- ja tutkimuskeskus, joka rakennettiin kunnioittamaan juutalaisvainoissa kuolleiden ihmisten muistoa ja muistamaan niitä juutalaisia ja ei-juutalaisia, jotka vastustivat natsi-Saksan hirmuvaltaa ja auttoivat juutalaisia piiloutumaan ja pakenemaan. Keskuksessa tehdään myös paljon tutkimusta, tiedotusta ja vaikuttamistyötä syrjinnän ja kansanmurhien estämiseksi.

Itsenäinen Israel

Torstaina 9.5. vietetään Israelin itsenäisyyspäivää ja sitä ennen keskiviikkona sodissa kaatuneiden muistopäivää. Maan 71 vuoden itsenäisyyteen on mahtunut useita sotia ja väkivaltaisuuksien ja uhkien kausia.

Viimeisin niistä oli viime viikonloppuna. 51 tunnin aikana Gazasta ammuttiin Israeliin lähes 700 rakettia, jotka osuivat moniin siviilikohteisiin. Israelilaisia kuoli neljä, Barzilain ja Sorokan sairaaloiden mukaan 234 loukkaantui. Lisäksi raketit aiheuttivat paljon aineellista vahinkoa sekä traumoja erityisesti lapsille ja vanhuksille.

Israel vastasi Hamasin iskuihin 324 ilmaiskulla, jotka olivat tarkasti kohdistettuja Hamasin käytössä oleviin rakennuksiin. Israel varoitti iskuistaan ennen ohjusten ampumista. Siitäkin huolimatta palestiinalaisia kuoli 25, heistäkin osa siviilejä, sillä Hamas on sijoittanut omia toimipisteitään asutuksen keskelle tai jopa samoihin rakennuksiin, joissa asuu tavallisia ihmisiä tai joissa on kouluja tai sairaaloita.

Tällä hetkellä on tulitauko. Uutisoinnin mukaan Israel haluaa rauhoittaa tilannetta itsenäisyyspäivän juhlien ja pian järjestettävien euroviisujen vuoksi ja suostui siksi tulitaukoon, vaikka Hamas aloitti tämänkin välikohtauksen.

Israelin nimi Raamatussa

Israelin nimi mainitaan Raamatussa ensimmäisen kerran 1. Mooseksen kirjan luvussa 32. Kun Jaakob valmistautui kohtaamaan veljensä Eesaun, hän jäi yksin Jabbok-virran toiselle puolelle ja painiskeli siellä jonkun miehen kanssa aamuun asti. Jaakob vaati miestä siunaamaan itseään. Lopulta kävi ilmi, että Jaakob olikin taistellut itsensä Jumalan kanssa. Jumala antoi hänelle Jaakob-nimen sijaan uuden nimen, Israel. Nimi Israel muistuttaa sanoja ”hän taisteli” ja ”Jumala”.

On lohdullista muistaa, että Jumala pitää huolta myös tämän päivän Israelista. Israelilla on oikeus olemassaoloon ja turvallisuuteen. Jumala lupaa tänäänkin sen hätääntyneille asukkaille: Olkaa lujat, älkää pelätkö (Jes 35:4).

Jumalan nimen voima

Meidän apumme on Herran nimi, hänen, joka on tehnyt taivaan ja maan (Psalmi 124:8). Jumalan nimi edustaa Jumalaa itseään. Jumalan nimessä on kaikki valta ja voima. Samalla tavalla kuin hän tuntee tähdet nimeltä, hän tuntee sinut ja minut nimeltä. Jumalan sana vakuuttaa meille Jeesuksesta, paimenestamme. Hänelle ovenvartija avaa, ja lampaat kuulevat hänen ääntänsä; ja hän kutsuu omat lampaansa nimeltä ja vie heidät ulos (Joh. 10:3). Ihmisarvomme ja pelastuksemme perustuu Jumalaan itseensä ja hänen sanansa lupauksiin. Samoihin lupauksiin perustuu myös Jumalan omaisuuskansan olemassaolo ja tulevaisuus.

Teksti: Tuula Siljanen
Kirjoittaja toimii Lähi-idässä koulutus- ja opetustehtävissä.

Voit tukea Siljasten koulutus- ja opetustyötä kertalahjoituksella tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi antamalla tiedot oikeasta laidasta aukeavaan lomakkeen kenttiin. Kertalahjoituksessa, erillisenä tilisiirtona suoraan pankkiin, tilinumero on FI83 8000 1501 5451 08 ja viite 23809.

Jumalan siunausta elämääsi!

Share This