Saarna Hausjärven kirkossa 6.1.2020 – Lähetystyöntekijöiden siunaaminen / Matt. 2: 1-12 / Mika Tuovinen

1Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.” Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan oli määrä syntyä. ”Juudean Betlehemissä”, he vastasivat, ”sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa:
- Sinä, Juudan Betlehem,
et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista,
sillä sinusta lähtee hallitsija,
joka on kaitseva kansaani Israelia.”
Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. ”Menkää sinne”, hän sanoi, ”ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.” Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.
Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.”


Yksi lähetystyön iso kysymys on se, voiko sellainen löytää pelastavan uskon Jumalaan, joka ei ole kuullut Jeesuksesta? Voiko oman ei-kristillisen uskonnonharjoittamisen kautta pelastua?

Jokaisella ihmisellä on jonkinlainen jumalavaisto, intuitiivinen tietämys siitä, että Jumala on olemassa. Kukaan ihminen ei synny maailmaan ateistina. Moni pakenee tuota totuutta usein siksi, että he joutuvat kohtaamaan Jumalan edessä myös oman pahuutensa. Se pelästyttää. Tässä tilanteessa voi jatkaa pakomatkaa tai lähteä löytöretkelle etsimään Jumalaa.

Itämaan viisaat valitsivat löytöretken. He valmistautuivat huolella. He olivat todennäköisesti oppineita, jotka tunsivat myös juutalaiset kirjoitukset tähdestä messias-kuninkaan merkkinä.

Kun he näkivät tähden, heille tuli kiire hankkia lahjat: mirhaa, suitsuketta ja kultaa. Lisäksi kamelit kuntoon ja perhe hyvästelyyn.

Jos joku kysyi heiltä, mihin te menette, he eivät osanneet antaa varmaa vastausta. Oli vaan mentävä. Tähti ohjasi heidät Jerusalemiin, jossa järki sanoi, että lapsi on varmaan syntynyt Herodeksen palatsissa. Mutta ei ollut! Jumalan sana ohjasi heidät lopulta sinne, mihin järki tai vaisto ei pystynyt: Jeesuksen luo Betlehemiin.

Hyvät löytöretkelle lähtevät lähetystyöntekijät! Tekin lähdette Jumalan kutsumina kauas. Olette valmistautuneet matkaan, pohtineet mitä otetaan matkaan ja mitä jätetään, olette tutustuneet alueeseen, johon menette.

Te menette ihmisiä varten. Menette alueille, joissa uskonnot ovat kunniassa. Japanissa kohtaatte kansan, jossa palvotaan monia jumalia. Muslimien keskellä on näkyvää ja kuuluvaa uskoa yhteen Jumalaan. Venäjälläkin uskonnollisuutta riittää. Kaikki maailman ihmiset ovat uskonnollisella löytöretkellä, joka järjen ja ihmistekoisten uskontojen kautta voi päästä loistokkaisiin ja näkyviin seremonioihin. Mutta ne eivät voi viedä etsijää Herodeksen palatsia pidemmälle.

Tämän vuoksi me lähetämme teidät Raamatun, Jumalan sanan, kanssa näyttämään tietä Jeesuksen luokse. Emme lähetä teitä esittelemään omaa erinomaisuuttanne vaan pitämään rohkeasti esillä Jumalan sanaa.

Te tulette kohtaamaan ihmisiä, jotka etsivät. Kuulemme kertomuksia tällaisesta etsinnästä muun muassa islamilaisessa maailmassa ja samoin Jeesuksen löytämisestä seuraavasta ilosta.

Olin Virossa Tartossa Paavalin seurakunnassa lähetystyöntekijänä. pappina. Seurakunnassamme oli nainen, joka oli nähnyt ilmestyksessä bussipysäkin ja sen lähellä olevan suuren oven. Hänestä tuli innokas bussilla matkustaja, sillä hän halusi löytää tuon oven. Hän ei tiennyt, mitä se tuo tullessaan. Mutta hän tiesi, että jotain yliluonnollista se on. Ja sitten kerran tärppäsi: Riia-kadulla bussissa istuessaan hän katsoi sivulle ja huomasi juuri sen näyssä olleen bussipysäkin ja sen luona oven. Ovi oli Tarton Paavalin kirkon ovi. Hän tuli kirkkoon, kuuli evankeliumin, sana kosketti ja hän tuli uskoon. Näky johdatti hänet seurakunnan ja evankeliumin yhteyteen. Siellä etsintä päättyi.

Jumala on ilmoittanut itsensä monella tavoin. Tämä ilmoitus jaetaan yleiseen ilmoitukseen ja erityiseen ilmoitukseen. Yleinen ilmoitus on sitä jumalatajua, jonka perusteella kaikki ymmärtävät korkeimman olemassaolon.

Jumala on ilmoittanut itsensä myös erityisellä tavalla pyhien kirjoitusten Raamatun kautta. Itämaan viisaat löysivät Jeesuksen luokse Raamatun sanojen ohjaamana.
Suomessa kuulemme jatkuvasti uutisia uskon vähenevästä vaikutuksesta ja epäuskon lisääntymisestä. Kun katsotaan koko maailmaa huomaamme, että kristillisen kirkon aarteet ja Jumalan sana ovat jakautuneet epätasaisesti. Me täällä kuulemme evankeliumia jatkuvasti. Maailmassa on pari miljardia ihmistä, jotka eivät vieläkään ole kuulleet Jumalan ainoasta pelastajasta ja pelastusmahdollisuudesta.

Jos sinua pyydetään avuksi tilanteeseen, jossa suurta tukkia kannetaan siten, että toisessa päässä on kaksikymmentä henkeä ja toisessa yksi, kumpaan päähän menet auttamaan.

Siunattavat lähetystyöntekijät! Te haluatte lähteä sinne, missä kantajia tarvitaan. Suurin osa teistä menee alueelle, jossa alle yksi prosentti on kristittyjä.

Me haluamme olla tukenanne. Me rukoilemme sekä yksityisesti että julkisesti nimikkoseurakunnissa teidän puolestanne. Annamme varoja, puhumme työmme puolesta, yritämme värvätä väkeä lähettäjärenkaisiinne.

Lähtemisen prosessi on kaikilla erilainen. Jokaisella teistä lähetystyöhön siunattavalla on ollut sisäinen kutsu vuosienkin ajan, halu lähteä viemään evankeliumia niille, joilla sitä ei ole. Teidät on testattu monella tapaa, ja nyt olette tässä saamassa siunauksen tehtävään.

Loppiaisen teksti kertoo, että pitkät matkat kuuluvat Jumalan suunnitelmiin. Läheltäkin olisi ehkä tietäjiä löytynyt. Jumala antoi kaukaisille halun lähteä pitkälle matkalle. Teillekin on luvassa pitkä matka maantieteellisesti, ehkä myös ajallisesti. Siihen matkaan liittyy myös ristin kantaminen ja uhri. Matkaan kuuluu luopuminen vanhasta. Joudutte luopumaan hetkeksi läheisistä, turvallisesta ympäristöstä, jossa tiedät, miten asiat toimivat. Monella edessä on luopuminen puhtaasta ilmasta, turvallisesta liikenteestä. Ehkäpä olet miettinyt, onko tämä luopumista myös työurasta ja etenemismahdollisuuksista Suomessa. Myös lapset joutuvat luopumaan paljosta. Siksi he tarvitsevat erityistä tukeamme ja rukoustamme.

Oman uhrinsa ja kipunsa kantavat myös lähtijän omaiset lähettäjänä. Vanhemmilla voi mennä vuosia, etteivät he näe lastaan tai lastenlapsiaan. Onneksi nykyajan viestintävälineet mahdollistavat yhteydenpidon netin kautta.

Lähetystyölle annettu uhraus kannattaa ennen kaikkea siksi, että uudet ihmiset saavat kuulla evankeliumin. He saavat seurakunnassa yhteisön ja myös apua arkeensa.

Lähetystyö ei ole ihmisten käännyttämistä johonkin heille vieraaseen. Se on lopullinen vastaus kaikkien ihmisen sydämessä olevaan janoon. Usko ja kaste ovat portteja Jumalan löytämiseen, pelastukseen ja uuteen löytöretkeen.

Share This