Kymmenen lähetystyöntekijälle ihmeellistä asiaa Suomessa

6.4.2021

Kun on asunut pidempään ulkomailla, moni asia Suomessa tuntuu ihmeelliseltä. Sain luvan jakaa lähetystyöntekijämme Maria Vuorman huomioita aiheesta. Hän saapui miehensä Mikon kanssa vuoden vaihteessa raamatunkäännöstyön tukitehtävistä Papua-Uudesta-Guineasta kotimaanjaksolle.

Tässä kymmenen kummallista asiaa, jotka hämmästyttävät lähetystyöntekijää:

  1. Hanavesi, jota voi juoda puhdistamatta suoraan hanasta ja se jopa maistuu hyvälle! Se on niin hienoa, että tekee mieli hyppiä ilosta.
  2. Pakastekasvikset. Ruoka tulee niin helposti! Ei tarvitse käyttää tunteja joka päivä kasvisten pesemiseen ja pilkkomiseen.
  3. Jokamiehenoikeudet ja vapaus liikkua luonnossa. Suurimmassa osassa maailmaa ei voi lähteä tarpomaan mihin tahansa metsikköön vain siksi, että tekee mieli. Suomessa voi ja se on ihanaa!
  4. Tieverkosto. Autolla pääsee helposti ihan minne vain ja tiet ovat hyväkuntoisia.
  5. Hygieenisyys ja puhtaus. Joka paikassa on niin puhdasta. Luntakin voi vaikka syödä.
  6. Kieli. Lähes kaikki puhuvat samaa kieltä kuin minä. Ei tarvitse tulkata kaikkea päässään.
  7. Ruoka. Ruisleipä ja graavilohi. Kaupoissa on niin paljon kaikkea hyvää ruokaa.
  8. Internet ja sähkö. Ne vain toimivat ja toimivat. Joka päivä!

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Lapsi juo vettä äitinsä sylissä.
Puhdas vesi on yksi elämän välttämättömyyksistä. Kuva: Maria Vuorman albumi

 

Ulkomaille muuttamiseen ja sieltä paluuseen liittyy hyvin monenlaisia tunteita ja sopeutumista. Ihminen ei arvaakaan, millaiseen mylläkkään joutuu näissä muutoksissa. Monet asiat ovat myönteisiä, mutta paljon kertyy pienempiä ja suurempia yksityiskohtia, jotka edellyttävät mukautumista. Jatkan tässä vielä Marian listaa muutamalla kohdalla.

  1. Lähes kaikki asioinnit hoidetaan osittain netissä. Ehkä korona-aika on vielä entisestään lisännyt tätä. Jokaikiseen asiaan tuntuu olevan kännykkäsovellus; jokaista asiaa varten pitää asentaa jotain. Ulkomailla saattoi mennä monta päivää, ettei koko kännykkää tarvinnut mihinkään. Suomessa sitä tarvitsee kaikkeen.
  2. Talvi. Täytyy oikeasti seurata säätiedotuksia ja pitää silmällä pakkasmittaria. Muuten käy helposti niin, että vaatetta on joko liikaa tai liian vähän. Pitää olla untuvatoppatakki kunnon pakkasia varten ja hiukan ohuempi toppatakki normaaliin talvisäähän. Kevättä kohden tarvitaan ehkä vielä kolmaskin ihan ohut talvitakki. Kohdemaassamme riittää, että on hame tai shortsit ja t-paita, oli sää mikä tahansa. Onneksi tänä talvena olemme saaneet ulkoilla lumisessa luonnossa.

Sekä ulkomailla että kotimaassa olemme joutuneet tähyämään suuntaa useampaan otteeseen tänä talvena. Pandemiatilanne on pitkittyessään luonnollisesti raskas kaikille, ja se näkyy ja tuntuu. Saamme muistuttaa itseämme ja toisiamme, siitä että Kaikkivaltiaalla on kaikki hallinnassa.

Jeesus puhui tärkeitä asioita, ennen kuin hänet vangittiin. Rohkaiskoot nämä sanat meitäkin: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” Joh. 14:27

Katriina Sipari
lähettikuraattori
kirjoittaja on toiminut aiemmin pakolaistyössä Kreikassa

 

 

Ota yhteyttä

Myllärinen Sanna

viestintäjohtaja, SEKL

sanna.myllarinen@sekl.fi

+358 41 546 3046

Liity lähettäjätiimiin

Tue Kansanlähetyksen työtä ulkomailla ja kotimaassa

Tule kanssamme kertomaan Jumalan rakkaudesta kotimaassa ja ulkomailla. Rukoile, että evankeliumi etenee. Lahjoita oheisesta painikkeesta nettipankkisi kautta. Voit lahjoittaa myös pankissasi
viitteellä 89005

Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Lämmin kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This