Olimme perheeni kanssa kymmenen vuotta lähetystyössä Japanissa. Muuttaessamme Japaniin en osannut ollenkaan paikallista kieltä. Kun vielä kirjoitettu merkistökin oli toisenlainen kuin äidinkielellä, en pitkään aikaan kyennyt osallistumaan edes virsien lauluun. Japanilaisten hymyilevistä kasvoista huolimatta jumalanpalvelukset olivat tuolloin melko raskaita kokemuksia.
Seurakunnassa, jossa tuolloin kävimme, oli pastori, joka puhui niin taidokasta japania, että ulkomaalaisena häntä oli erityisen vaikea ymmärtää. Muistan kuinka ensimmäisen vuoden lähestyessä loppuaan en vielä ymmärtänyt hänen saarnoistaan juuri mitään. Sitäkin enemmän iloa tuotti, kun sitten kerran bongasin saarnasta tutun sanan ”makudonarudo” – tarkoittaa hampurilaisketju McDonald’sia.
Yhteinen kieli on inhimillisen kommunikaation ja vuorovaikutuksen perustekijöitä. Erityisen tärkeäksi se nousee, kun puhumme sisäisen maailmamme monimutkaisista kokemuksista. Muistan edelleen, kuinka mahdotonta oli lääkärissä selittää epämääräisiä oireita japaniksi. Kun en omalla äidinkielelläkään osannut selittää monia oireitani kovin tyhjentävästi, tuntui tämä lähes mahdottomalta vaikealla japanin kielellä.
Jollei ihminen voi lukea Raamattua kielellä, jota ymmärtää, hän ei voi itse lukea Jumalan suurista teoista, pelastuksesta ja uudesta toivosta – syntien sovituksesta.
Kieli on yksi tärkeimmistä kommunikaationvälineistä myös Jumalan ja ihmisen välillä. Kolmiyhteinen ja kaikkivaltias Jumala on luonut tämän maailman ja kaiken, mitä siinä on, sanansa kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että Jumala on luonut myös minut ja sinut. Jumala on kommunikatiivinen Jumala ja siksi myös me kommunikoimme. Hän on tarkoittanut meidät elämään yhteydessään. Jumala on kiinnostunut meistä ja hänellä on aikaa meille. Hän rakastaa meitä.
Me tiedämme tämän kaiken, koska Jumala on ilmoittanut itsensä meille. Jumala on ilmoittanut itsensä erityisellä tavalla sekä Jeesuksessa että Raamatussa. Jeesuksessa Jumala tuli ainutlaatuisella tavalla läsnä olevaksi tähän maailmaan. Jeesus välitti meille Jumalan tahdon. Siksi me tiedämme, millainen Jumala on ja mitä hän odottaa meiltä.
Jumala puhuu Raamatun sanojen kautta jokaiselle, joka kirjaan tarttuu.
Tänään Jumala tahtoo kohdata meidät erityisesti Raamatun sanan kautta. Jumala puhuu Raamatun sanojen kautta jokaiselle, joka kirjaan tarttuu. Mutta jollei ihminen voi lukea Raamattua kielellä, jota ymmärtää, hän ei voi itse lukea Jumalan suurista teoista, pelastuksesta ja uudesta toivosta – syntien sovituksesta.
Maailmassa on yhä tänään 145 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole käytössään mitään Raamatun osaa omalla äidinkielellään, ja heidän kielilleen olisi tarve aloittaa käännöstyö. Kansanlähetyksessä me tahdomme kutsua sinut mukaan tekemään yhteistä työtä, jotta Jumalan sana saataisiin käännettyä kaikille kielille, ja kaikkiin kansoihin muodostuisi seurakuntia.
Daniel Nummela
lähetysjohtaja
Kuva: Philippe Guiessaz
Pääkirjoitus on julkaistu Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 9.12.2021.
***
Tule mukaan!
Kansanlähetyksen 56 lähetystyöntekijästä 12 toimii raamatunkäännöstyön parissa neljällä mantereella. Raamatunkäännöstyömme kautta yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus kuulla ilosanoma Jeesuksesta omalla sydämen kielellään.
Lahjoita Anna Sanan puhua -keräykseen, jonka tuotto käytetään tähän työhön. Sivun alaosassa on painike, josta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta.
Raamattu omalla äidinkielellä kuuluu kaikille. Tehdään yhdessä siitä mahdollista.
Lämmin kiitos! Jumalan siunausta sinulle.
Lue lisää keräyksestä >>tästä.