Keski-Aasiassa elämä jatkuu hyvin, ei huonosti

30.3.2023

Kansanlähetyksen tukema mielenterveyshanke Keski-Aasiassa on saanut maan hallinnolta jatkoluvan seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Yhteistyöjärjestö on allekirjoittanut sopimukset toiminnasta. Paikallinen projektinjohtaja iloitsee siitä, että työntekijät voivat jatkaa työtään mielenterveysongelmista kärsivien auttamiseksi.
”Asiat ovat todella hyvin mielenterveyshankkeen suhteen. Koska se toimii terveyssektorilla, kaikki työntekijät saavat tulla töihin ilman ongelmia. Miehet ja naiset työskentelevät eri rakennuksissa, koska sekaryhmiä ei sallita. Siitä tulee ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia, mutta hyvä näinkin”, projektinjohtaja kertoo.

Keskiaasialaisten tilanne on monella tavalla vaikea. Osalla kansasta elinolosuhteet ovat sikäläisittäin tavanomaiset, toiset käyvät päivittäistä selviytymistaistelua. Projektinjohtajan mukaan väestö on tottunut sopeutumaan monenlaisiin tilanteisiin ja siksi elämä on heille keskimäärin ”normaalia”. Onnellisuusmittarilla mitattuna maa on Suomeen verrattuna toisessa ääripäässä. Projektinjohtaja kuvaa tilannetta kuitenkin paikalliseen tapaan myönteisesti: ”Elämä jatkuu hyvin, ei huonosti. Todellisuudessa perheillä on paljon paineita. Fyysisesti ja turvallisuuden suhteen maassa voidaan hyvin, mutta henkisesti ihmisillä on vaikeaa. Työ- ja taloustilanne ovat huonot.”

Hankkeen arviointi valmistui

Hollantilainen asiantuntija on juuri saanut valmiiksi mielenterveyshankkeen ulkoisen arvioinnin. Projektinjohtaja kertoo, että evaluoinnin aikana haastateltiin erilaisista projektiin osallistuneista tahoista lähes kolmeajapuoltasataa ihmistä. Arvioija myös koulutti työntekijöitä.
”Koko arviointiprosessi oli todella hienoa aikaa. Kerätyn datan analysoimisessa menee vielä paljon aikaa ja kun raportti valmistuu, saamme hyvän kuvan hankkeen vaikutuksista. Olen todella iloinen projektin jatkumisesta, toimivuudesta ja sen ulottuvuudesta laajalle alueelle ja moniin yhteiskunnallisiin kerroksiin.

Kansanlähetys kiittää kaikkia mielenterveyshankkeessa mukana olevia monipuolisesta tuesta. Yksityisten lahjoittajien lisäksi mielenterveystyötä tukevat muun muassa Isonkyrön, Oulujoen ja Tammelan evankelisluterilaiset seurakunnat.
”Uskomme, että rukoustemme ja taloudellisen tukemme kautta olemme saaneet olla vaikuttamassa ihmisten hyvinvointiin haastavan tilanteen keskellä”, pakolaistyöntekijämme toteaa.

Hankkeet

 • Yhteisön mielenterveysprojekti,
 • Lasten ja nuorten psykiatrian projekti,
 • Positiivisen vanhemmuuden projekti,
 • Mielenterveyden osallistamisprojekti ja
 • Elämäntaitojen opetusprojekti.

Kiitosaiheita:

 • Olemme saaneet olla mukana vastaamassa ihmisten tarpeisiin ja ahdistuksiin merkittävällä tavalla.
 • Ulkoinen arviointiprosessi toteutui onnistuneesti ja antoi uutta virtaa työntekijöille.
 • Hankkeelle on saatu viralliset sopimukset.

Rukousaiheita:

 • Siunausta kaikille lähes 90 työntekijälle ja rakkautta niitä kohtaan, joilla on mielenterveysongelmia.
 • Rukoillaan, että kasvava työntekijämäärä voisi olla hyvässä ohjauksessa.
 • Vapauden ajan saapumista kiristyvään tilanteeseen.

 

Teksti ja kuva: Juhani
Kirjoittaja toimii Kansanlähetyksen pakolaistyöntekijänä
Toim. Anne Lepikko

 

Tue mielenterveyshanketta

Voit tukea Keski-Aasian mielenterveyshanketta oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla jollekin Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille.
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Käytä viitenumeroa 78511.
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle

Lahjoita

Share This