Ihmeellisten näkyjen mies 

16.10.2024

Kita-Suzurandain seurakunnan innokas evankelista Fumio Takagi tutustui kristinuskoon jo pienenä poikana. Hän kävi isosiskonsa kanssa kirkossa, sillä siellä tarjottavat keksit ja kakut olivat suurta herkkua pienen pojan suussa.

Seurakunnan kautta Fumio sai myös osansa pohjoisamerikkalaisten kristittyjen lahjoittamista sodan jälkeisistä avustustarvikkeista, joita pienelle pörröpäälle annettiin enemmän kuin monelle muulle avuntarvitsijalle. Sisaren valmistuessa lukiosta perhe muutti toiseen kaupunkiin ja kirkossakäynti jäi useaksi vuosikymmeneksi tauolle.

Fumio Takagi kävi kristillistä Kwansei Gakuen -yliopistoa ja työskenteli suuryhtiön palveluksessa Kobessa, jossa hän tutustui kristittyihin kollegoihin. Noista ajoista myös erään juutalaisen työtoverin puheet jäivät hänelle erityisesti mieleen. Takagi vaihtoi työpaikkaa ja perusti yhdessä vaiheessa yrityksen erään ulkomaalaisen miehen kanssa. Yritys meni kuitenkin konkurssiin, ja Takagi menetti omaisuutensa.

Vuoden 2015 tammikuussa Takagi näki televisio-ohjelman, jossa esiteltiin Kyushun saarella Japanissa toimivaa pastoria, joka jakoi ruoka-avustuksia köyhien perheiden lapsille. Ohjelmassa pastori ihmetteli, mikseivät lapset heti syöneet saamaansa leipää. Pastori havaitsi liikutuksekseen, että lapset riensivät saamansa annoksen kanssa kotiin, jossa he auliisti jakoivat sen muiden perheenjäsenten kanssa. Ohjelman myötä Takagin kiinnostus kristinuskoa kohtaan alkoi kasvaa entisestään.

Opiskelutoverinsa kannustamana Takagi alkoi käydä Nishi-Akashin seurakunnassa, jossa hän eräänä sunnuntaina seurasi ehtoolliselle kokoontuvia kristittyjä. Takagi sulki silmänsä ja näki itsensä seisomassa edessä valkopukuisten hahmojen ympäröimänä. Yksi heistä antoi Takagille leipää ja toinen kaatoi hänelle saviruukusta viiniä. Takagi tunsi, kun joku taputti häntä päälaelle kolme kertaa kuin Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Mies avasi silmänsä hämmästyneenä ja huomasi, ettei hänen vieressään ollut ketään, ja seurakuntalaiset olivat kaikki edessä ehtoollispöydässä. ”Voi kun minäkin voisin joskus olla mukana tuossa joukossa”, Takagi pohti sydämessään. Joulukuussa 2015 hänet kastettiin.

Takagin taloudellinen tilanne oli konkurssin jälkeen heikko, eikä hänellä ollut ylimääräistä rahaa oman Raamatun ostoon. Mies päätti, että jättäisi viikon ajan lounaan väliin ja ostaisi Raamatun säästyneillä ruokarahoilla. Kolmantena päivänä ovikello soi, ja postimies toi Takagin ystävältä lähetyksen, jossa oli kakkupaketti ja kuori, jonka sisällä oli 10 000 jenin (noin 60 euron) seteli. Mies riensi siltä istumalta kristilliseen kirjakauppaan ja osti itselleen Raamatun. Kuitti 23.7.2016 tehdystä ostoksesta on teipattu hänen Raamattunsa etulehdelle muistoksi Jumalan johdatuksesta.

Fumio Takagi teki itselleen joka päivä eväät ja luki innokkaasti Raamattua kirjastossa. Elokuussa 2026 hän osallistui maailmanevankelioinnin konferenssiin. Siellä puhujan puhuessa saarnastuolin risti hehkui valosta ja siinä luki selvästi: ”Evankelioidaan yhdessä”. Takagi koki sen olevan selvä viesti hänelle itselleen ja ihmetteli, kun kukaan muu ei nähnyt tätä palavaa ristiä ja siinä olevaa viestiä.

Tammikuussa 2017 Takagi osallistui Koben raamattukoulun luennolle, jolla lähetystyöntekijä Jorma Pihkala kysyi osallistujilta, olivatko he valmiit kuolemaan uskonsa tähden. Moni vastasi myöntävästi. Takagi tunnusti ajatelleensa rehellisesti, että hän ei ainakaan uskaltaisi niin tehdä. Huhtikuussa hän kuitenkin aloitti opinnot raamattukoulussa, sillä uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlan kunniaksi kaikki kurssit tarjottiin puoleen hintaan. Takagi työskenteli osan viikosta eräässä puistossa Koben kaupungissa, joten hän neuvotteli koulun rehtorin kanssa mahdollisuuden opiskella puolet muita hitaammin. Näin hänelle jäi maksettavaksi vain neljäsosa normaalista lukukausimaksusta, mikä sopi hänen kukkarolleen.

Raamattukoulussa Takagi innostui laulamisesta ja nautti erityisesti Kansanlähetyksen silloisen lähetystyöntekijän Ulla Pendolinin musiikintunneista. Neljän vuoden opiskelun jälkeen hän oli vielä vuoden Koben luterilaisessa pappisseminaarissa, mutta jätti sen kuultuaan, että Länsi-Japanin kirkossa evankelistan ikäraja on 70 vuotta. Siispä hänet siunattiin HAT-Koben seurakuntaan evankelistan tehtävään kaksi kuukautta ennen hänen 70-vuotissyntymäpäiväänsä.

Vuoden 2023 syyskuusta lähtien Takagi-sensei on toiminut Kita-Suzurandain seurakunnassa evankelistan tehtävissä yhdessä Kansanlähetyksen lähettien Lauri ja Asako Palmun kanssa. Takagi iloitsee yhteistyöstä suomalaisten työntekijöiden kanssa. Ulla Pendolinin musiikintunneista alkanut innostus jatkuu Asako Palmun säestyksellä. Asakon isä, Jorma Pihkala taas ohjasi aikoinaan Takagin raamattukouluun. ”Ihmeellistä Jumalan johdatusta kerrakseen!” Fumio Takagi hihkaisee.

Evankelista Fumio Takagi. Marius Bergersen
Evankelista Takagia ilahduttavat Raamattu, rukous ja ylistys.

Koben kaupungissa asuva Fumio Takagi on 72-vuotias. Hänellä on vaimo ja kolme aikuista poikaa. Yksi pojista on naimisissa. Vaimo on viisi vuotta miestään nuorempi ja työskentelee edelleen tavaratalon asiakaspalvelutehtävissä.  

Teksti: Lauri Palmu
Kuvat: Lauri Palmu ja Marius Bergersen

Share This