Heidin ja Markuksen sydämellä ovat liikkeellä olevat kansat

5.5.2023

Heidi ja Markus ovat jo pari vuotta tehneet työtä Keski-Aasiasta tulleiden pakolaisten parissa Kreikassa. Monet heidän kohtaamistaan pakolaisista ovat olleet liikkeellä jo vuosien ajan jossain Aasian maassa ja vasta viime vuosina saapuneet Eurooppaan.
− Ihmiset ovat lähteneet pakoon sotaa, mutta myös kurjia elinoloja ja vainoa, jota joutuvat kohtaamaan vieraassa maassa eläessään. Euroopasta etsitään parempaa tulevaisuutta itselle, mutta ennen kaikkea lapsille, he kertovat.

Fatima huovuttaa naisten taitokeskuksessa. Kuva: Heidin ja Markuksen arkisto
”Täällä saan toteuttaa luovuuttani ja nähdä, kuinka käsissäni syntyy jotain kaunista”, Fatima toteaa. Kuva: Heidin ja Markuksen arkisto

Heidi on toiminut naisille tarkoitetussa taitokeskuksessa, missä opetetaan monenlaisia kädentaitoja ompelusta saippuan tekoon. Hän kertoo, että kurssikokoontumisten alussa pidetään aina hartaus, jossa luetaan Raamattua ja rukoillaan yhteisten asioiden puolesta.
− Joskus kysymyksiä nousee luetusta kohdasta niin, että keskustelu jatkuu toista tuntia. Kaikki naiset eivät ole kristittyjä, mutta he ovat kiinnostuneet Raamatusta. Jotkut ovat halunneet ottaa Raamatun kotiinkin, että ehtivät lukea sitä enemmän.

Pakolaisten elämä on liikkuvaa. Heidi kertoo, että monet ompelukurssilta valmistuneet ovat jatkaneet matkaansa muualle Eurooppaan.
− Toivomme, että todistuksesta ja työkokemuksesta olisi heille hyötyä myös uudessa maassa.

Uusia näkökulmia Raamatusta

Markus opettaa Raamattua parinkymmenen hengen ryhmille. Kursseja on kolmenlaisia. Yksi on tarkoitettu juuri uskoon tulleille ja kaksi vanhemmille uskoville ja seurakunnan vastuunkantajille. Markus iloitsee siitä, että kurssilaiset ovat innokkaita opiskelijoita ja heillä on paljon kysymyksiä.

− Kristinuskossa kiinnostaa aluksi se, kuka Jeesus on. Raamatusta on paljon kysymyksiä. Heille on uutta, että kysymyksiä voi esittää ja asioita voi pohtia Raamatun äärellä. Usein opettajalta halutaan valmiita vastauksia. Uudet uskovat kyselevät, miten kristittynä tulee elää. Raamatusta etsitään tarkkoja ohjeita ja käskyjä, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Heidi ja Markus kokevat, että he ovat työssään suuressa mukana. He tietävät, että sukupolvet ennen heitä ovat rukoilleet Keski-Aasian puolesta ja tehneet siellä uskollisesti työtä näkemättä suuria tuloksia. Tänä päivänä Jumalan valtakunta kasvaa ennen näkemättömällä tavalla juuri noilla alueilla pakolaisten kautta.
− Pakolaisia tulee Eurooppaan tällä hetkellä vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Aasian puolella miljoonat ihmiset kuitenkin elävät siirtolaisina poissa omasta maastaan, joten tilanne voi muuttua nopeastikin. Ihmisten lähtömaissa heillä on kurjat olot, sotaa ja sortoa. Emme pysty muuttamaan ulkoa päin noita maita. Evankeliumi on Jumalan voima, joka muuttaa ihmistä sisältä päin. Muuttuneet ihmiset voivat muuttaa maailmaa paremmaksi.

Haastattelu: Marja Neuvonen
Toim. Anne Lepikko

Turvallisuussyistä käytämme työntekijöistä vain heidän etunimiään.

 

Lahjoita Evankeliumi kaikille -keräykseen

Voit lahjoittaa oheisella lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70386 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös MobilePayllä, 34314.

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This