Apologiaforum 2024 – Mitä ihmettä?

26. - 28.4.2024

Perjantai 26.4. 17:00

Sunnuntai 28.4. 14:30

Apologiaforum 2024 – Mitä ihmettä?

Päivitys 22.4.: Apologiaforum on täynnä! Myymme enää etäosallistumista. Kiitos runsaasta ilmoittautumisesta!

”Mutta eihän ihmeitä vain tapahdu! Kaiken lisäksi sellaisista kertovat ovat hulluja, hyväuskoisia tai valehtelijoita.”

Tapahtuman pääpuhuja, prof. Alister McGrath on kirjoittanut suomeksikin julkaistun C. S. Lewisin elämäkerran ”C. S. Lewis: elämä” (Perussanoma, 2013).

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet väestöstä on kokenut jotain yliluonnollista elämässään. Samaan aikaan älyllisissä piireissä voidaan suhtautua hyvin nihkeästi ihmeväitteisiin. Olisiko olemassa uskomisen ja elämisen tapa, jossa ihmeet ovat mahdollisia, mutta joka ei lähde mukaan mihin tahansa tarinointiin? Kristinusko on sellainen tapa ja vuoden 2024 Apologiaforum selvittää C. S. Lewisin innoittamana, mitä tämä tarkoittaa.

Pääpuhujaksi saapuu Oxfordin yliopiston tieteen ja uskonnon tutkimuksen emeritusprofessori Alister McGrath.

Maistiaisina voit katsoa ja kuunnella McGrathin haastatteluja Premier Christian Radion C.S. Lewis podcastissa sekä sekä Areiopagi-verkkolehden videosta ihmeistä.

 

Tervetuloa apologiaforumiin!

Ohjelma

Osallistuminen Ryttylässä: Aikuiset koko viikonloppu 130 € (sis. kurssimaksu, ruokailut, majoitus omin liinavaattein 3–4 hh, sauna). Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, varusmiehet, koti-isät ja -äidit 80 €. Tapahtumapaketti omalla majoituksella ja ilman aamupaloja 110€/65€. Lapset: alle 3v. ilmaiseksi, 3–9v. 30€. 10-17-vuotiaat 80 e.

Päiväpaketit pe 30€, la 70€ ja su 35€. Emme myy erillislippuja tilaisuuksiin tai ruokailuihin.

Etäosallistuminen: Tapahtumaan voi osallistua etänä. Etäosallistuminen maksaa 40€. Ilmoittautuneille lähetetään linkki, josta tapahtumaa voi seurata. Kanavia ei striimata. Tallenteet säilyvät kaksi viikkoa. Ilmoittaudu tästä.

Lastenohjelma: Järjestämme lastenohjelman 3-6-vuotiaille sekä alakouluikäisille. Täytä jokaiselle mukaan tulevalle lapselle oma ilmoittautumislomake, jossa lukee lapsen ikä.

Talkoot:  Päivitys 18.4.: Talkoolaisten määrä on täynnä.

Early bird-ilmoittautuminen: Apologiaforum on saanut lahjoituksena jaettavaksi 25 kpl arkiperiodilahjakortteja! Ne arvotaan kaikkien niiden kesken, jotka ilmoittautuvat tapahtumaan karkauspäivään 29.2. mennessä. Yhden lahjakortin arvo on 90 euroa. Lahjakortilla voi osallistua mihin tahansa Kansanlähetysopiston arkiperiodiin (ajantasainen tieto periodeista täällä). Kortilla voi myös maksaa arvonsa verran jonkin Kansanlähetyksen opistolla järjestämän tapahtuman hinnasta. Tartu tilaisuuteen ja ilmoittaudu heti!

Alaikäisten osallistumisesta: Nuoret ovat erittäin tervetulleita tapahtumaan! He juuri tarvitsevat apologian ilosanomaa. Toisin kuin ehkä joissakin kristillisissä nuorten tapahtumissa, meillä ei ole mahdollisuutta valvoa nuorten menemisiä. Oletamme nuorten pysyvän Lähetyskeskuksen alueella ja noudattavan opiston sääntöjä. Emme ota vastuuta, mikäli nuori lähtee alueen ulkopuolelle.

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 21.4.

Päivitys 22.4.: Apologiaforum on täynnä! Myymme enää etäosallistumista. Kiitos runsaasta ilmoittautumisesta!

Pidätämme oikeudet muutoksiin. Tarkista peruutusehdot ja viimeisimmät ohjelmatiedot netistä.

Lämpimästi tervetuloa!

Miikka Niiranen

Tiedustelut osallistumisesta ja sen yksityiskohdista: tuulia.taipale@sekl.fi

Kuva (McGrath): Matthias Asgeirsson@Wikimedia CommonsCC BY-SA 2.0

 

 

Ilmoittaudu verkko-osallistujana

 

PERJANTAI

16.00 Ilmoittautuminen alkaa

17.00 Päivällinen

18:00 Vesa Ollilainen: Jeesuksen ihmetekojen sanoma

Jeesus tainnuttaa myrskyn, kävelee vetten päällä, parantaa ramman, sokean, mykän, kuuron ja liudan muita. Pyhäkoulujen tutut kertomukset ja niiden merkitykset heräävät uudelleen eloon, kun niitä tarkastellaan Raamatun kokonaissanoman valossa.

19:30 Soili Haverinen: Yliluonnollista vai luonnollista, kas siinä pulma

Mistä yliluonnollisen ja luonnollisen erottelu oikein on peräisin? Entä voiko järkevä ihminen uskoa henkimaailman olemassaoloon? Mistä tällaisissa ilmiöissä kristillisen uskon mukaan on kyse?

20.30 Iltapala ja saunat

LAUANTAI

8.00 Aamupala

9:00 Rope Kojonen: C. S. Lewis, David Hume ja ihmeisiin uskomisen järkevyys

Skottilaisen skeptikon David Humen kuuluisan argumentin mukaan kokemuksemme luonnonlakien jatkuvuudesta tekee ihmeistä aina epätodennäköisen selityksen. C. S. Lewis pyrkii vastaamaan tähän teoksellaan Ihmeet, mutta keskustelua on käyty paljon tämän jälkeenkin. Tämä esitelmä arvioi Humen ja Lewisin argumentteja nykykeskustelun valossa.

10.00 Kahvitauko

10:30 Kanavat:

 • Keskustelu (Samuel Repo, Esteri Saarenpää)
  • Jos haluat päästä itse ääneen ja kuunnella muitakin itseäsi askarruttavista aiheista viikonlopun teemaan liittyen, tämä kanava on just sulle! Pääset luomaan uusia tuttavuuksia ja vuorovaikuttamaan muiden kanssa. Jaamme yhdessä ajatuksia ihmeistä ja C. S. Lewisista, ja saat mahdollisuuden nostaa esille juuri sinua kiinnostavat kysymykset.
 • Liikunta (Joni Vuorenmaa)
  • Puuduttaako istuminen? Tuntuuko, että aivot jumppaavat ehkä liikaakin, mutta keho ei lainkaan? Liikuntakanavassa on sekä aamu- että iltapäivällä tarjolla pihapelejä tai muuta hauskaa liikuntaa osallistujien toiveet huomioiden.
 • Luonnon suunnittelu ihmeenä (Vesa Palonen)
  • Moni mykistyy hartaana luonnon kauneuden, monimutkaisuuden ja tarkoituksellisuuden äärellä. Mutta onko kyseessä muutakin kuin yksityinen kokemus? Millä perusteilla luontoa voi järkevästi pitää suunniteltuna? Dosentti Vesa Palonen avaa aihepiiriä.
 • Mitä ihmettä järjen jälkeen (Vesa Ollilainen)
  • Yhteiskunta muuttuu yhtä aikaa jälkikristilliseksi, postsekulaariksi ja postmoderniksi. Valistuksen järkiuskon on korvannut usko yksilön kokemuksiin ja valintoihin. Nyt ei kysytä, onko kristinusko totta, vaan onko se hyvää. Millaista on apologia järjen jälkeisessä ajassa?
 • Ihmeet evankeliumin palveluksessa (Gerson Mgaya)
  • Tapahtuuko jostain syystä muualla kuin Euroopassa enemmän ihmeitä lähetystyön yhteydessä? Jos tapahtuu, onko tällä Jumalan suunnitelmissa jokin merkitys? Pastori, TT Gerson Mgaya käsittelee aihetta Afrikan ja Suomen vertailun näkökulmasta.
 • Herra, hullu vai huijari? Lewisin trilemma päivitettynä ja kiillotettuna (Aleksi Markkanen)
  • C. S. Lewis on kuuluisa väitteestään, että Jeesus on joko hullu, huijari tai Herra, eikä neutraalia maaperää ole. Miten tämä kolmijako on pärjännyt historian koetuksessa? OPKOn apologi Aleksi Markkanen analysoi.

12.00 Lounas

13:00 Alister McGrath: What is C.S. Lewis’s Miracles about and is the message of the book still relevant for intellectuals and people on the pews? Is Lewis himself still important for Christian apologetics?

Miksi C. S. Lewis kirjoitti kirjansa Ihmeet? Mikä sen keskeinen viesti on nykyajan suomalaiselle maallikolle sekä yliopistojen intellektuelleille? Onko kirja edelleen tärkeä ja onko Lewis edelleen oleellinen uskonpuolustukselle?

15:30 Kanavat:

 • Liikunta (Joni Vuorenmaa)
 • Keskustelu (Samuel Repo, Esteri Saarenpää)
 • Ihmeet eivät ole epätodennäköisiä (Vesa Palonen)
  • ”Uskonnollisten parantumisten ja muiden ihmeiden kohdalla luonnollinen selitys on aina parempi.” Monet uskontokriitikot David Humesta alkaen ovat uskoneet näin. Todennäköisyyslaskenta kuitenkin osoittaa, että Hume oli väärässä. Dosentti Vesa Palonen kertoo, miksi hän ajattelee näin. 
 • Alister McGrath: “Why and how to join reason and imagination in your Christian life”
  • Jotkut ovat järkiperäisiä, jotkut elävät mielikuvituksesta. Nämä molemmat puolet ovat väistämättä läsnä kunkin omassa elämässäkin. Miten estää se, että järki ja mielikuvitus asuvat aivan eri osoitteissa tai ovat päällä eri aikaan? Alister McGrath kertoo, mikä on C. S.: Lewisin ja hänen vastauksensa dilemmaan.
 • Debatti: Ovatko ihmearmolahjat loppuneet? Tuomas Toppila vs. Aleksi Markkanen
  • Kristikunnassa on ihmisiä, joiden mielestä ihmearmolahjat jäivät apostolien aikoihin. Toisaalta jotkut väittävät, että ne toimivat edelleen. Nyt otetaan härkää sarvista ja väitellään juurta jaksain. Tule äänestämään debatin voittaja!
 • Etsin ihmeitä, löysin Jeesuksen (Anni Sinilahti)
  • Mikä ajaa ihmisiä etsimään vastauksia uushenkisyydestä, kuten loitsuista, tarot-korteista tai kristalleista? Entä mikä siellä tulee vastaan ja ajaa toiset Jeesuksen luokse? Sydänmakasiini-podcastin Anni Sinilahti kertoo matkasta New Ageen ja sieltä ristin juurelle.

17.00 Päivällinen

18:00 Alister McGrath: Narrative apologetics – how anyone can be a master apologist

Entä jos en osaa argumentoida timanttisesti raudanlujaa logiikkaa hyödyntäen? Voisivatko tarinat Raamatussa ja vaikkapa Narnia-kirjoissa auttaa minua uskonpuolustuksen saralla? Alister McGrathin mukaan voivat.

19:30 Q&A: Aija Ahonen, Anni Sinilahti, Miikka Niiranen, juontajat

Kysy mitä vain viikonlopun aiheista! Asiantuntijat vastaavat niihin.

20.30 Iltapala ja saunat

SUNNUNTAI

8.00 Aamupala

9:00 Aleksi Markkanen: Kolmannen päivän ihmeiden ihme – Jeesuksen ylösnousemus ja sen todisteet

Jos on olemassa ihme, jonka todenperäisyys pitää ensin selvittää, se on Jeesuksen ylösnousemus. Onko ylösnousemus todennäköisemmin totta kuin kilpailevat selitysvaihtoehdot sille historialliselle datalle, joka Jeesusta koskee? Apologi Aleksi Markkanen kertoo, miksi se on.

10:30 Paneeli ja Q&A: Alister McGrath, Aleksi Markkanen, Vesa Ollilainen, Miikka Niiranen (juontaja)

Kysy mitä vain viikonlopun aiheista! Asiantuntijat vastaavat englanniksi.

12.00 Lounas

13:00 Messu (liturgi Jarkko Haapanen, saarna Matti Korhonen)

14.30 Lähtökahvit

14.30 Kirkkokahvit


Paikkatiedot

Kansanlähetysopisto
Opistotie 6
12310 Ryttylä

Puh. 019 77 920

Niiranen Miikka

Apologialinjan linjavastaava

miikka.niiranen@sekl.fi

Apologiaforum-tapahtuman osallistumisen yksityiskohtien tiedustelut: tuulia.taipale@sekl.fi

Share This