Apologiaforum 2023 – Särkyneen toivo

21. - 23.4.2023

Perjantai 21.4. 17:00

Sunnuntai 23.4. 14:30

Apologiaforum 2023 – Särkyneen Toivo

Kannattaako uskoa Jumalaan kärsimyksen keskellä?

Viimeaikoina kärsimyksen määrä vaikuttaa kasvaneen räjähdysmäisesti ympärillämme, on ollut ilmastoahdistusta, koronaa, sotaa ja näiden lisäksi monia muita haasteita niin yhteiskunnan kuin yksilönkin tasolla. Kristittyjen tehtävänä on ja on aina ollut tuoda toivoa tähän maailmaan, mutta myös kärsiä sen levittämisestä aiheutuvan vastustuksen vuoksi. Kuinka voimme täyttää meille annettua tehtävää tässä ajassa, ja mistä saamme tarvittavan voiman kaiken kärsimyksen kohtaamiseen?

Tervetuloa apologiaforumiin!

Ohjelma

Osallistuminen Ryttylässä: Aikuiset koko viikonloppu 130 € (sis. kurssimaksu, ruokailut, majoitus omin liinavaattein 3–4 hh, sauna). Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, varusmiehet, koti-isät ja -äidit 80 €. Tapahtumapaketti omalla majoituksella ja ilman aamupaloja 110€/65€. Lapset: alle 3v. ilmaiseksi, 3–9v. 30€.

Päiväpaketit pe 30€, la 70€ ja su 35€. Emme myy erillislippuja tilaisuuksiin tai ruokailuihin.

Etäosallistuminen: Etäosallistuminen maksaa 40€. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostiin linkki, jonka kautta striimausta seurataan. Kanavia ei striimata. Tallenteet ovat katsottavissa vielä kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen. Ruutukohtaista osallistumismaksua ei palauteta, mikäli etäosallistuminen perutaan.

Lastenohjelma: Järjestämme lastenohjelman tarpeen mukaan jos osallistujia on riittävästi. Täytä jokaiselle mukaan tulevalle lapselle oma ilmoittautumislomake, jossa lukee lapsen ikä. Lastenohjelmaan on sitova ilmoittautuminen 11.4. mennessä, jonka jälkeen ilmoitamme lastenohjelman toteutumisesta.

Talkoot: Tarvitsemme talkoolaisia erilaisiin tehtäviin. Talkootöitä tehdään keskimäärin 6 tuntia päivässä (3 tuntia perjantaina ja sunnuntaina) ja sitä vastaan saa tapahtuman ilmaiseksi. Talkoolaisia tarvitaan mm. tiskaamaan. Ilmoita halukkuutesi talkoisiin ilmoittautumisen yhteydessä, niin sinuun otetaan yhteyttä!

Pidätämme oikeudet muutoksiin. Tarkista peruutusehdot ja viimeisimmät ohjelmatiedot netistä.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Ilmoittautuminen paikan päälle on päättynyt. Voit edelleen ilmoittautua etätoteutukseen.

Ilmoittaudu verkko-osallistujana

 

Perjantai 21.4.

16.00 Ilmoittautuminen alkaa

17.00 Päivällinen

18.00 Miksi maailmassa on kärsimystä, jos hyvä Jumala on olemassa? Aleksi Markkanen

Elämässä tulee vastaan monenlaista kärsimystä, jolle ei aina tunnu löytyvän hyvää selitystä. Jumala on luonut kaiken hyväksi, mutta silti maailmassa on paljon pahuutta, onko tämä Jumalan tahdon mukaista? On sotia, sairauksia ja monia muita kärsimystä aiheuttavia tekijöitä, eikä listalle löydy loppua. Kuinka tällainen yhtälö on mahdollinen? Miksi kaikkivoipa Jumala ei tee asioille mitään?

19.30 Hyvä ja paha, Vesa Ollilainen

Nykymaailmassa monissa kohdin kuulemme erilaisia näkökulmia siitä, mikä on oikeaa ja mikä väärää, mikä sallittavaa ja mikä hyväksymätöntä. Kaikkien kukkien halutaan antaa kukkia, eikä oikeutta erilaisuuteen saa kyseenalaistaa. Kuitenkin monet joutuvat kärsimään, kun totuudesta luovutaan. Mistä lopulta tiedämme, mikä todella on hyvää ja mikä pahaa, ja kuinka kaikkeen tulisi suhtautua kristittynä? Entä mistä löytää vastalääke totuudesta luopumiseen?

20.30 Iltapala ja saunat

Lauantai 22.4.

08.00 Aamupala

09.00 Onko kaikella kärsimyksellä aina tarkoitus? Soili Haverinen

Jobin elämä on yksi suurimmista Raamatun kuvauksista hurskaan ihmisen kärsimyksestä. Job menetti kaiken, eikä hänen ystävänsäkään osanneet olla hänelle avuksi. Myös me joudumme kohtamaan elämässämme kaikenlaista kärsimystä, emmekä aina tiedä miksi. Onko kärsimyksellä kuitenkin aina tarkoitus?

10.00 Kahvitauko

10.30 Kanavat (kanavavaihtoehdot alla)

12.00 Lounas

13.00 Kärsivän usko, Leif Nummela                   

Jumala lupaa sanassaan omilleen monia asioita, kuten Hänen rauhansa ja kaiken, mitä anomme Jeesuksen nimessä. (Joh. 14) Kärsimyksen keskellä saattaa tuntua helposti, että on jäänyt monista lupauksista osattomaksi, ja koko uskonelämä voi joutua vaakalaudalle. Toisaalta taas kärsiminen voi ajaa ihmisen ristin juurelle. Mikä kärsimyksen merkitys on ihmisen jumalasuhteelle? Entä johtaako kärsimyksen puute helpommin siihen, että ihminen unohtaa Jumalan?

14.30 Kahvi

15.30 Kanavat uudelleen

17.00 Päivällinen

18.00 Apologiaforum keskustelee: Kristittynä kärsimyksen keskellä

Uskovat joutuvat kohtaamaan monenlaisia haasteita niin kärsijän roolissa kuin kärsijän tukijanakin. Toisinaan uskovia saatetaan syyttää monenlaisen kärsimyksen, kuten hengellisen väkivallan tuottamisesta. Ovatko viimeaikaiset maailman kärsimyksen aiheuttajat osa Jumalan suunnitelmaa vai eivät? Entä mikä kristityn suhde kärsimykseen tulisi olla tämän maailman aikana? Mikä on Jumalan vastaus kärsimykseen?

Keskustelemassa Tapio Puolimatka, Soili Haverinen, Päivi Räsänen, Henri Häkkinen

Moderaattorina Aleksi Markkanen.

19.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli.

Mukana Tapio Puolimatka, Leif Nummela, Päivi Räsänen, Miikka Niiranen

20.30. Iltapala ja saunat

Sunnuntai 23.4.

08.00 Aamupala

09.00 Taivas on totta, Mattias Kaitainen

Raamatussa taivas kuvataan paikkana, jossa ei enää ole kärsimystä ja Jumala pyyhkii lopulta kaikki kyyneleet. (Ilm. 21:4) Kaikki eivät kuitenkaan usko taivaaseen, eivätkä Raamatun todistukseen. Millä perusteilla on järkevää uskoa, että ylösnousemus on todellista ja että ”Hänen haavainsa kautta me olemme paratut”? (Jes. 53:8) Mikä on Kristuksen kärsimyksen merkitys nykypäivän ihmiselle?

10.00 Kahvitauko

10.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli.

Mukana Vesa Ollilainen, Mattias Kaitainen, Miikka Niiranen, Aleksi Markkanen

12.00 Lounas

13.00 Messu

Saarna: Vesa Ollilainen. Liturgia: Niilo Räsänen.

14.30 Lähtökahvit

 

Kanavat:

Liikkuminen on parasta! Joni Vuorenmaa

Liikuntakanavassa on sekä aamu- että iltapäivällä tarjolla pihapelejä tai muuta hauskaa liikuntaa osallistujien toiveet huomioiden.

Keskustelemalla se selviää, vai selviääkö? Samuel Repo

Jos haluat päästä itse ääneen ja kuunnella muitakin itseäsi askarruttavista aiheista viikonlopun teemaan liittyen, tämä kanava on just sulle! Pääset luomaan uusia tuttavuuksia ja vuorovaikuttamaan muiden kanssa. Jaamme yhdessä ajatuksia kärsimyksestä, ja saat mahdollisuuden nostaa esille juuri sinua kiinnostavat kysymykset.

Kuinka kohdata kärsivä, Kirsi Jokela

Haluatko saada käytännönläheisempää näkökulmaa siihen, kuinka kärsiville lähimmäisille voisit olla avuksi? Tai kiinnostaako sinua muut mahdolliset kysymykset kärsivän kohtaamiseen liittyen? Nyt saat mahdollisuuden oppia kokeneelta psykiatriselta sairaanhoitajalta lisää kärsivän kohtaamisesta!

Uskon puolustuksen puolustus, Miikka Niiranen

Maailma on muuttunut ja apologian tarve on kasvanut räjähdysmäisesti. Ennemmin tai myöhemmin kaikki kristityt lapset ja aikuiset Suomessa pääsevät puolustamaan uskoansa ja perustelemaan, miksi kuuluvat outoon vähemmistöön. He saavat kertoa, miksi Raamattu on totta eikä satukirja, sekä todistaa elämänvalinnoillaan elämän tiestä. Tule tähän kanavaan, jos haluat 1) ottaa ensi askelet uskon puolustamisessa 2) tietää, miten jatkaa apologian opiskelua alkua pitemmälle 3) aloittaa lapsille uskon puolustamisen opettelua.

Rankaiseeko Jumala? Leif Nummela                 

Vedenpaisumus ja maan nielemäksi tuleminen ovat vain yksittäisiä esimerkkejä synnistä seuranneista ihmiskohtaloista. Ovatko kaikki meille itsellemme epämiellyttävät asiat Jumalan rangaistusta synneistämme? Tai jos eivät kaikki, niin rankaiseeko armollinen Jumala kuitenkin ihmisiä jollain tavalla jo ennen lopullista tuomiota?

Uskon puolesta kärsiminen alkukirkon aikana ja nykypäivänä, Gunnar af Hallström

Uskon vuoksi kärsiminen on ollut koko kristinuskon olemassaolon aikana osana kristittyjen elämää. Tänäkin päivänä lähetystyötä tehdään monin paikoin maailmaa, missä kristittyjen vaino ristin kantamisena on osa näkyvää todellisuutta. Länsimaissakin vaino tai syrjintä voi kohdata kristittyjä eri tavoin, ja sananvapautta joudutaan puolustamaan oikeudessa asti. Mitä me voisimme oppia alkuseurakuntalaisten esimerkistä ja heidän uskostaan kärsimysten keskellä? Mikä rooli vainoilla on seurakunnan ja yksilön uskolle kärsimyksessä?


Paikkatiedot

Kansanlähetysopisto
Opistotie 6
12310 Ryttylä

Puh. 019 77 920

Niiranen Miikka

Apologialinjan linjavastaava

miikka.niiranen@sekl.fi

+358 50 305 0904

Share This