Virossa tehdään yhdessä työtä kehitysvammaisten hyväksi

14.4.2015

Hengellinen työ kehitysvammaisten parissa Virossa verkostoituu. Monet Viron kirkon papit vierailevat seurakuntansa alueella toimivissa vammaisten hoitokodeissa. Sen lisäksi Virossa toimii kaksi yhteiskristillistä hengellistä ryhmää kehitysvammaisille ja heidän perheilleen. Ne ovat osa kansainvälistä Faith and Light -liikettä.

 

Vääna-Vitin kirkkohetkessä luomiskertomusta saattoi seurata lattiakuvan avulla. Kuva: Kirsti Malmin arkisto

 

Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Kirsti Malmi on vieraillut pari kertaa Kuressaaren ryhmän kokoontumisissa. Hän toteaa, että tällaisille vertaisryhmille ja hengelliselle yhteydelle olisi tilausta monilla paikkakunnilla.

Viime syksynä järjestettiin ensimmäinen neuvottelupäivä kehitysvammaisten parissa hengellistä työtä tekeville vastuunkantajille.

”Se oli hyvä pieni alku. Tutustuimme toisiimme, jaoimme ideoita ja harjoittelimme yhdessä joulunäytelmää edellisvuonna valmistuneen kuunnelma-cd:n pohjalta.

Kirsti Malmi kertoo, että keskusteluissa nousi esille kaikkien yhteinen haave.

”Toivomme, että jonain päivänä jokaisessa Viron kirkon rovastikunnassa ainakin yksi työntekijä toimisi kehitysvammaisten parissa. Näillä henkilöillä pitäisi olla halu ja valmiudet huolehtia alueensa kodeissa ja laitoksissa asuvien vammaisten hengellisistä tarpeista. Tavoitteena on, että kaikilla olisi mahdollisuus kuulla hyvä uutinen Jeesuksesta.”

Kirsti Malmi on tutustunut moniin ihaniin ihmisiin työssään laulajaevankelistana. Yksi heistä on Andres, uskollinen esirukoilija, jonka sydämellä on muun muassa Viron kirkon lähetyskuoro ja nuorisotyö. Andres asuu suuressa hoitokodissa Saarenmaalla.

 

Kirkkohetket kiinnostavat

Kehitysvammaisten hoitokodeissa vieraileminen on vuosien varrella tullut rakkaaksi osaksi Kirsti Malmin työtä. Hän iloitsee hyvästä yhteistyöstä saarenmaalaisen Tiina Oolin kanssa, joka seurakuntapapin työn ohella toimii Viron kirkossa valtakunnallisena kehitysvammatyön koordinaattorina. Lähettikollega Minna Nikin ja Tiinan kanssa Malmi on jo pari vuotta pitänyt kuukausittain kirkkohetkiä Vääna-Viti Kodissa. Hän on vieraillut myös Imastun koulukodissa ja Kiigemetsan erityiskoulussa Jõgevan maakunnassa.

Hengellinen työ kehitysvammaisten parissa yhdistää Kirsti Malmia, Tiina Oolia ja Minna Nikkiä.

 

”Vääna-Viti Kodin viikko-ohjelmaan mahtuu monenlaisia keskustelu- ja harrastetuokioita, joihin halukkaat voivat osallistua. Johtaja totesi kerran, että kirkkohetket ovat yksi suosituimmista harrastetoiminnoista.”

Kirsti Malmi on huomannut, että osalle hoitokotien asukkaista uskonasiat ja Raamatun kertomukset ovat tuttuja jo entuudestaan. He tuovat luontevasti rukousaiheeksi omia tai läheisten sairauksia tai muita murheita.
”Usein papin kohottaessa tunnin päätteeksi kädet Herran siunaukseen moni paikallaolija tekee samoin ja olemme tulleet moninkertaisesti siunatuksi!”

”Koen kutsumuksekseni välittää laulujen kautta terveisiä Taivaan Isältä. Jokainen ihminen on Jumalan taideteos ja sellaisenaan arvokas.”

 

Jokainen ihminen on arvokas ja rakas

Syvästi kehitysvammaiset ovat Kirsti Malmin kokemuksen mukaan usein lähempänä Jumalaa kuin kanssaihmiset.

”Jumala ulottuu heidän todellisuuteensa, joka saattaa meille jäädä salatuksi. Kirkkohetkissäkin käy monia, jotka eivät kykene tuottamaan puhetta, mutta osallistuvat silti täysillä. Koen kutsumuksekseni välittää laulujen kautta terveisiä Taivaan Isältä, sitä että jokainen ihminen on Jumalan taideteos ja sellaisenaan arvokas ja rakas.”

 

Saarenmaan Usko ja valo -perheryhmässä vaikeavammaisten osastolla iloittiin Suomesta saaduista sukista.

 

Kirsti Malmilla ja hänen työtovereillaan on suunnitelmissa järjestää syksyllä rippikoululeiri kehitysvammaisille.
”Takavuosina on pidetty ainakin pari valtakunnallista leiriä. Saarenmaalla on eräässä isossa hoitokodissa pidetty rippikoulu kai joka vuosi. Nyt olisi tarkoitus taas pitkästä aikaa tarjota tätä mahdollisuutta mantereella. Leirikeskus on varattu ja uskomme, että rahoituskin järjestyy. Joitakin lahjoituksia on jo tullutkin suomalaisten seurakuntien kautta.”

Teksti: Anne Lepikko
Kuvat: Kirsti Malmin arkisto

Anna lahjasi tähän työhön:
[donation-widget]
Share This