Terveisiä Australiasta -konsertti Lahdessa Liivoloiden työn hyväksi

16.11.2015

Satu Vänskä, Richard Tognetti, Timo-Veikko Valve ja Paavali Jumppanen konsertoivat loppiaisaattona Lahden Ristinkirkossa.

Terveisiä Australiasta  –konsertti järjestetään Lahden Ristinkirkossa tiistaina 5.1.2016 kello 19. Esiintyjinä ovat Australian kamariorkesterin (ACO)  viulistit Richard Tognetti ja Satu Vänskä, orkesterin soolosellisti Timo-Veikko Valve sekä pianisti Paavali Jumppanen. Hän on yksi Australian kamariorkesterin vakituisista yhteistyökumppaneista.

Konsertin säveltäjänimiä ovat Leclair, Bach, Paganini, Brahms ja Sibelius. Ohjelmassa kuullaan muun muassa Leclairin sonaatti kahdelle viululle Tognettin ja Vänskän esittämänä, Johann Sebastian Bachin sonaatti viululle ja uruille/cembalolle nro 2 Tognettin, Jumppasen ja Valveen esittämänä sekä kaikkien neljän esittämänä Bachin kaksoisviulukonserton hidas osa. Erikoisuutena on australialaissäveltäjä Peter Sculthorpen musiikkia. Konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen harvoin kuultu selloteos Malinconia op. 20 Valveen ja Jumppasen esittämänä. Ohjelmassa on myös Paganini-iloittelua Kapriisista numero 5 sekä Johannes Brahmsin sonaatti viululle ja pianolle d-molli nro 3.

Richard Tognetti on syntyperäinen australialainen viulisti, kapellimestari ja säveltäjä. Hän on toiminut Australian kamariorkesterin (ACO) taiteellisena johtajana vuodesta 1989. Kuva: Jack SaltmirasRichard Tognetti  on syntyperäinen australialainen viulisti, kapellimestari ja säveltäjä. Hän on toiminut Australian kamariorkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 1989. Australian lisäksi ACOlla on säännöllisesti kiertueita Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa. Tognetti on vakiinnuttanut kansainvälisen maineensa vaikuttavilla esityksillään ja taiteellisella omaperäisyydellään sekä lukuisilla palkituilla levytyksillään.

 

 

 

Vuodesta 2004 Satu on asunut Sydneyssä ja toiminut Australian kamariorkesterin (ACO) apulaisjohtajana esiintyen säännöllisesti myös solistitehtävissä. Kuva: Jack SaltmirasViulisti Satu Vänskä toimii Australian kamariorkesterin apulaisjohtajana esiintyen säännöllisesti myös solistitehtävissä. Hän on asunut Sydneyssä vuodesta 2004.
Satu Vänskä aloitti viuluopinnot syntymämaassaan Japanissa kolmevuotiaana ja jatkoi  Päijät-Hämeen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa Pertti Sutisen ja myöhemmin Münchenissä Ana Chumachenkon oppilaana. Hän oli Lahden kaupunginorkesterin nuori solisti vuonna 1998.  Keväällä 2003 hän soitti vielä LKO:n solistina Mozartin konserton, mutta ei ole sen jälkeen esiintynyt kotikaupungissaan.

 

 

 

Paavali Jumppanen on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Kuva: Nina Sivén Pianisti Paavali Jumppanen on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista  ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hän on muun muassa esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Richard Tognetti on esiintynyt Suomessa aiemmin Tapiola Sinfoniettan kanssa. Satu Vänskä palaa viulistina kotikaupunkiinsa 12 vuoden tauon jälkeen. Paavali Jumppanen on lahtelaisyleisölle tuttu muusikko. Hän saapuukin loppiaisaaton konsertin lisäksi Lahteen taas Kaupunginorkesterin solistiksi 4. helmikuuta.

Sellisti Timo-Veikko Valve on toiminut kymmenen vuotta ACO:n soolosellistinä. Hän on esiintynyt useiden suomalaisorkestereiden solistina kuten myös ulkomailla Amerikkaa ja Australiaa myöten. Valve on kantaesittänyt muun muassa Aulis Sallisen, Olli Virtaperkon, Eero Hämeenniemen ja Olli Koskelinin sellokonsertot.
Richard Tognetti on esiintynyt Suomessa aiemmin Tapiola Sinfoniettan kanssa. Satu Vänskä palaa viulistina kotikaupunkiinsa 12 vuoden tauon jälkeen. Paavali Jumppanen on lahtelaisyleisölle tuttu muusikko. Hän saapuukin loppiaisaaton konsertin lisäksi Lahteen taas Kaupunginorkesterin solistiksi 4. helmikuuta. Sellisti Timo-Veikko Valve esiintyy säännöllisesti suomalaisorkestereiden solistina.

Kirkkokonsertin ohjelman hinta on 10 euroa. Konsertti liittyy osana Keski-Lahden seurakunnan ja Päijät-Hämeen Kansanlähetyksen perinteiseen loppiaistapahtumaan. Luvassa on innostava konsertti-ilta, jonka tuotto käytetään nimikkolähettien Henry ja Taija Liivolan työn tukemiseen Japanissa.

Järjestäjät: Keski-Lahden seurakunta ja Päijät-Hämeen Kansanlähetys.

Alla tarkemmat esittelyt taiteilijoista:

Richard Tognetti on syntyperäinen australialainen viulisti, kapellimestari ja säveltäjä. Hän on toiminut Australian kamariorkesterin (ACO) taiteellisena johtajana vuodesta 1989. Tognetti on vakiinnuttanut kansainvälisen maineensa vaikuttavilla esityksillään ja taiteellisella omaperäisyydellään. ”Richard Tognetti on yksi aikamme persoonallisimmista, terävimmistä ja tunteikkaimmista viulisteista.” (The Daily Telegraph UK, 2006) ACOn lukuisten levytysten ohella Tognetti on levyttänyt Bachin sooloviulurepertuaarin (ABC Classics) ja voittanut niillä kolme perättäistä ARIA-palkintoa. Hän on levyttänyt myös Dvorakin ja Mozartin viulukonsertot BIS-levy-yhtiölle. Tognettin instrumentti on Guarneri del Gesù vuodelta 1743. Anonyymi australialainen lahjoittaja on luovuttanut viulun hänen käyttöönsä.

Satu Vänskä syntyi suomalaisperheeseen Japanissa, jossa hän aloitti viuluopinnot kolmen vuoden ikäisenä. 1989–1997 hän opiskeli Päijät-Hämeen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa Pertti Sutisen oppilaana. 1997–2003 hän suoritti viuluopintonsa Ana Chumachenkon johdolla Münchenissä, missä hän suoritti diplominsa korkein arvosanoin. Vuodesta 2004 Vänskä on asunut Sydneyssä ja toiminut Australian kamariorkesterin (ACO) apulaisjohtajana esiintyen säännöllisesti myös solistitehtävissä. Australian lisäksi ACO tekee kiertueita Amerikassa, Euroopassa ja mm. Japanissa, missä orkesterilla on oma musiikkifestivaalinsa Nisekossa, kuten myös Slovenian Mariborissa, jossa SatuVänskä tänä syksynä esitti muun muassa Sibeliuksen viulukonserton. Hän soittaa Stradivariuksella vuodelta 1728/9, ja sen omistaa ACO Intrumental Fund.

Paavali Jumppanen on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hän on mm. esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. The Boston Globe kirjoitti ”täydellisestä balanssista” ja ”Jumppasen ylipursuavasta muusikkoudesta, jonka kautta kuulijoille tuli selväksi, kuinka Beethovenin musiikki oli jo varhain niin vallankumouksellista.” Jumppanen on levyttänyt runsaasti. Solistiuransa lisäksi hän pitää myös mestarikursseja useissa maissa. Jumppanen on yksi ACOn vakituisista yhteistyökumppaneista.

 

Share This