Teijo Peltola: Tärkeä kysymys on se, oletko käytettävissä

24.1.2020

Globaalit megatrendit ja Jumalan lähetys -foorumissa keskusteltiin 24.1.2020 kirkon ja yksittäisen kristityn kutsumuksesta. Omien kirkkojensa tilannekatsauksen kertoivat Etiopian Mekane Yesus -kirkon pääsihteeri Teshome Amenu ja Inkerin kirkon tuleva piispa Ivan Laptev. 

Mekane Yesus -kirkko on maailman suurin luterilainen kirkko. Se perustettiin vuonna 1959. Varsinkin viimeisten 30 vuoden aikana kirkko on kokenut valtavan kasvun. Nyt jäseniä on 9,3 miljoonaa ja seurakuntia noin 9 000.  Jäsenistä jopa 54 prosenttia on nuoria ja opiskelijoita. Vapaaehtoisilla on suuri merkitys, ja heitä kirkossa on noin 760 000.

Syitä kirkon nopeaan kasvuun ovat pastori Amenun mukaan muun muassa vapaaehtoisten ja ammattilaisten panos sekä opiskelijoiden mukanaolo evankelioimistyössä. 

Pastori Amenu kertoo: “Unelmamme on kirkko, joka sykkii hengellistä elämää, palaa lähetystyölle ja käyttää voimavaroja viisaasti ja kestävästi.” 

 

Teshome Amenu
Teshome Amenu kertoi, että Mekane Yesus -kirkon seurakunnat ovat missionaalisia. Kuva: Marja Neuvonen

 

Inkerin kirkon tuleva piispa Ivan Laptev painotti rukouksen merkitystä. 

Inkerin kirkon seurakunnat ovat Laptevin mukaan olemassa, jotta jokainen ihminen voisi saada ja omistaa pelastavan uskon Jeesukseen Kristukseen ja viedä sitä eteenpäin, löytää paikkansa osana Kristuksen ruumista, kasvaa sen keskellä ja palvella seurakunnassa ja maailmassa. 

”Sadat ihmiset ovat käyneet kristinuskon peruskurssin, ja monet ovat ottaneet kasteen. Olemme tavoittaneet uusia ihmisiä leirien, konserttien ja diakoniatyön kautta. Korostamme perhetyötä, sillä vahva perhe tarkoittaa vahvaa kirkkoa.” 

 

Ivan Laptev
Ivan Laptev kertoi, että yksi Inkerin kirkon tärkeä työmuoto on yliopisto-opiskelijoiden evankeliointi. Kuva: Marja Neuvonen

 

Päivän aikana pohdittiin, mitä kielellisiä ja kulttuurisia esteitä evankeliumin ymmärtämiselle on. Mekane Yesus -kirkon ja Inkerin kirkon johtajat totesivat, että on kuitenkin tärkeää keskittyä mahdollisuuksiin. Sellainen on vapaus, jota emme usein osaa arvostaa ennen kuin menetämme sen. Myös internetin ja sosiaalisten verkostojen avulla on mahdollisuus julistaa. Paras ja suurin mahdollisuus on se, kun Jumala kutsuu työhönsä. Hän antaa meille synnit anteeksi ja Pyhän Hengen voiman, niin että pystymme käyttämään näitä mahdollisuuksia. Jumala on meidän kanssamme. 

 

Keskustelua ryhmissä
Ryhmissä keskusteltiin muun muassa siitä, millaisia raja-aitoja itse kukin on havainnut ja miten on osallistunut niiden poistamiseen. Kuva: Anne Lepikko

 

Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola totesi, että lähetyskäsky velvoittaa mutta ennen kaikkea rohkaisee. Tärkeä kysymys on se, oletko sinä käytettävissä. 

Kun me olimme nuoria, niin emmhirveästi osanneetmutta Jumala sai aikaan senettä me olimme käytettävissä. Vaikka tekisimme kuinka hyvin rekrytointia, niin sillä ei ole merkitystä, jos henkilö ei ole käytettävissä.” 

Kansanlähetys on Peltolan mukaan luterilainen lähetysherätysliike, joka haluaa kulkea kärsivän kirkon rinnalla ja myös hoitaa Jumalan antamia resursseja mahdollisimman hyvin.  

”Kun Kansanlähetys syntyi, liikkeessä oli vilpitön halu seurata Kristusta, ja sen me haluamme säilyttää. 

 

Jaakko Rusama
Jaakko Rusama muistutti, että elämme Jumalan todellisuudessa. Kuva: Marja Neuvonen

 

Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Jaakko Rusama toi esiin sen, että Jumalan lähetyksessä jokaisella on oma rooli, oma vastuu, omat lahjat ja resurssit. Käytämmekö niitä, hän kysyi.

Kun elämme viestinnän maailmassa, niin tiedämme, että parasta on kertoa toiselle ihmiselle silmästä silmään, samalta korkeudelta, arvostaen ja kohdaten. Haluammeko sitä tehdä? Evankeliumi on vallankumouksellinen sanoma, joka uudistaa ihmisen, yhteiskunnan ja maailman.” 

Teijo Peltola päätti foorumin kiitoksin:Tarvitsemme toisiamme ja iloitsemme toistemme menestyksestä.”

 

 Teksti: Marja Neuvonen, Anne Lepikko

 

Share This