Periodi: Kuolema – syntymäpäiväni!

25. - 27.11.2019

Maanantai 25.11. 10:15

Keskiviikko 27.11. 14:30

”Kuolemisen taito on parasta elämisen taitoa”, kuuluu vanha viisaus. Kuolema on kutsu elää jokainen elämämme hetki läsnäolevasti ja kiitollisesti. 
Kristillinen kuolemisen viisaus ja taito kutsuu elämään jo nyt iankaikkista elämää.

Kurssilla pyritään kohtaamaan kuoleman pelko ja kuolemisen pakosta syntyvä ahdistus. Eikä vain kohtamaan vaan myös löytämään turva kuolemassa. Ihmeellisellä tavalla kristillinen usko vie todellisuuteen, jossa voimme sanoa: kuolema on kesytetty ja se on tullut syntymäpäiväksi.

Vielä: kaikkien suurimmasta tappiosta – kuoleman pelosta – voi tulla kaikkein suurin siunaus ja näytelmä, jota katsomme yhä uudelleen. Näin voimme olla suuresti avuksi myös lähimmäisillemme – emme enää pyri etsimään ratkaisua omaan pelkoomme, vaan huomio voi kohdistua toisten hyvään.

Koulutus on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille – ammattiauttajille, vapaaehtoisille, vapaaehtoistyötä koordinoiville sekä läheistään tukeville.

Opettaja: Jouko Heikkinen


Kansanlähetysopiston kaikille avoimet periodit on tarkoitettu sinulle, joka haluat oppia tuntemaan Raamattuasi paremmin, kaipaat kasvua kristittynä ja haluat eväitä evankeliumin eteenpäin viemiseen.

Kurssilla käsittelemme seuraavia asioita:

  • Mitä Raamattu opettaa kuolemasta ja miten kirkon tulisi julistaa kuoleman läsnäolosta?
  • Tarvitsemme toista ihmistä lähellemme silloin, kun meillä on vaikeaa. Miten voimme kulkea lähtevän rinnalla?
  • Ihmisillä on monenlaisia näkemyksiä kuolemasta ja toivomuksia viimeisistä päivistä. Ne on hyvä kertoa läheisille ja huolehtia, ettei heille jää ylimääräistä kuormaa kuolemamme jälkeen.
  • Kristillisessä kirkossa on unohtunut aarre, ars moriendi. Euroopassa 1300-luvulla raivonnut rutto synnytti erityisen tarpeen lohduttaa ja jakaa ohjeita kristillisestä kuolemasta. Näin syntyi ”kirjasto”, johon Lutherin laati omat kirjansa ja neuvonsa. Astumme kurssilla tuohon aarrekammioon.
  • Seurakunnilla on pitkä perinne kulkevien saattamisessa ja omaisten hoitamisesta. Pohdimme, miten sielunhoito olisi hyvä järjestää.
  • Mitä ihmisen kehossa tapahtuu elämän viimeisinä päivinä ja kuollessa? Tieto poistaa pelottavia mielikuvia.
  • Emme voi emmekä uskalla katsoa kuolemaa silmiin, ellemme koe olevamme turvassa. Kurssilla halutaan luoda sellainen ilmapiiri, jossa uskallamme sanoittaa vaikeaa asiaa: kerran vietetään omia hautajaisiani.

Kurssilla ei pyritä ainoastaan jakamaan tietoa, tarkastelemaan asioita myös sydämellä. Siksi hartauselämällä on tärkeä paikka kurssilla:

  • Luemme raamattumeditaatiota kuoleman kukistumisesta
  • Vietämme messun, jossa otamme vasaan Elämän leivän ja kuolemattomuuden lääkkeen.

 

Luennot alkavat maanantaisin klo 10.15 ja päättyvät klo 14.30.
Tiistaina päivä alkaa aamuhartaudella klo 8.30, luennot alkavat klo 9.30 ja päättyvät klo 14.30. Liikuntaa yhdessä linjaopiskelijoiden kanssa klo 15.00-16.30.

Keskiviikkoaamuna on ehtoollinen klo 8.30, luennot alkavat klo 9.30 ja päättyvät klo 14.30. Torstaisin luennot alkavat klo 9.30 ja päättyvät klo 14.30. Perjantaisin päivä päättyy klo 12.00.

Useimmat periodit alkavat maanantaina ja päättyvät keskiviikkona, mutta eivät suinkaan kaikki. Huomaa poikkeukset periodilistassa alla.
Päivittäin on lounas klo 12.00-13.00 ja päiväkahvi klo 14.30.


Paikkatiedot

Kansanlähetysopisto
Opistotie 6
12310 Ryttylä

Puh. 019 77 920

Hintatiedot

Kolmen päivän periodit maksavat päiväkävijälle 40 €. Hinta sisältää opetuksen, lounaan ja kahvin. Yöpyjälle täysihoito 2-3 hengen huoneessa maksaa 90 € omilla lakanoilla ja pyyhkeellä (liinavaatevuokra 10 €). Täysihoito yhden hengen huoneessa omilla lakanoilla ja pyyhkeellä 115€.

Neljän päivän periodit 50€/115€, Viiden päivän periodit 60€/130€.

Peruutusehdot

Tutustu ehtoihin

Yhteyshenkilöt tähän kurssiin liittyen:

Korri Markus

Kurssivastaava

markus.korri@sekl.fi

050 565 1352

Haapanen Jarkko

raamattulinjan linjavastaava

jarkko.haapanen@sekl.fi

044 5505 818, 019 779 2235

Salin Maila

asuntolanhoitaja

asuntolanhoitaja@sekl.fi

050 529 1108

Share This