Apologiaforum 2020 – Ympäristöherätys

24. - 26.4.2020

Perjantai 24.4. 16:00

Sunnuntai 26.4. 14:30

Uutiset napajäätiköiden sulamisesta, aavikoitumisen etenemisestä ja ilmaston lämpenemisestä ovat lähes päivittäisiä. Elämme tuomiopäivän tunnelmissa: ihmiskunta on tuhoamassa planeetan. Jotkut vaativat rajuja toimenpiteitä. Toiset ahdistuvat syvästi. Useimmat ovat neuvottomia. Välillä syyttävä sormi osoittaa kristittyjä: he vähättelevät luonnon suojelua, keskittyvät evankeliointiin tai vain odottavat taivaaseen pääsemistä. Mutta Raamattunsa tuntevalla kristityllä on paljonkin annettavaa terveeseen ympäristöherätykseen: kestävä käsitys luonnosta ja ihmisestä, varma toivo Luojan jatkuvasta hyvästä työstä ja ilouutinen Hänestä, jonka paluuta luomakuntakin odottaa.

Tervetuloa mukaan!

Päivitys 28.3. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan johdosta apologiaforum toteutetaan suorana nettilähetyksenä. Selvitämme parhaillaan, millaisilla teknisillä ratkaisuilla turvaamme käyttäjäystävällisyyden. Haluamme, että pystyt seuraamaan ohjelmaa etänä netin välityksellä ja osallistumaan lähetyksiin kysymyksin ja kommentein.Muokkaamme myös ohjelman uuteen tilanteeseen sopivaksi.

Tiedotamme muutoksista tällä sivulla, sosiaalisessa mediassa. Olemme erikseen yhteydessä vastuunkantajiin ja niihin, jotka ovat ilmoittautuneet.

Pyydämme edelleen ilmoittautumaan tapahtumaan. Siten saamme toteutettua sen kansanopistokurssina, mikä on taloudellisesti välttämätön ratkaisu. Kiitos, että muistat apologiaforumin valmisteluja rukouksin!

 

Ilmoittautumiset 24.4.2020 mennessä.

Ilmoittautua voit myös puhelimitse 019 77920. Puhelin tapahtuman aikana 019 7792 247.

Juonto: Emilia Siljander ja Anssi Grekula

Järjestäjät: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto, Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja koululaislähetys

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Talkoolaiseksi? Tarvitsemme tapahtumassa talkoolaisia moniin eri tehtäviin. Ota yhteyttä tapahtumasihteeriin Joel Kantolaan (040 702 5195).

 

Perjantai, 24.4.

18.00             Raamatun vihreä lanka 1/3: Alussa oli luonto
Soili Haverinen

Raamatun alkuluvut (1. Moos. 1-3) rakentavat kristillisen uskon perustan. Alussa Luoja loi hyvän maailman. Hänen luomansa ihmiset lankesivat pois Jumalan yhteydestä. Heille Jumala lupasi Pelastajan, Jeesuksen. Pelastushistorian dramaattisella alulla on painavaa sanottavaa myös suhtautumiseemme ympäristöön.

19.30             Luonnonsuojelun tärkeys ja vaikeus
Lennart Saari

Kukapa ei arvostaisi puhdasta ilmaa, raikasta vettä ja terveellistä ruokaa? Valinnoilla on väliä, mutta vaihtoehtoja riittää eivätkä seuraukset ole aina selvillä. Elämän edellytykset vaihtelevat napapiiriltä päiväntasaajalle. Entä jos yhdestä ja samasta ratkaisusta yksi rikastuu, toinen köyhtyy, kolmas säilyttää henkensä ja neljäs kuolee?

 

Lauantai 25.4.

09.00             Raamatun vihreä lanka 2/3: Evankeliumi koko luomakunnalle
Eero Junkkaala

Ilouutinen Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta koskettaa ihmisen lisäksi koko luotua maailmaa (Mark. 16:15). Ehkä taivaan linnuista ja kedon kukista huolehtineella Herralla, hänen seuraajista puhumattakaan, on enemmän sanottavaa luomakunnan hoitamisesta kuin mitä yleensä kuvittelemme?

10.30             Kanavat

13:00             Paneeli: Ympäristöherätys?!
Paneelissa Eija-Riitta Korhola, Juha Ahvio, Samuli Korpinen ja Panu Rantakokko.
Moderaattori: Jasu Markkanen.

Ilmastonmuutos, ekoterrori, luonnonsuojelu, kestävä kehitys. Luvassa tiukkaa, asiallista ja huumorilla höystettyä keskustelua vaikeista käsitteistä ja tunteita nostattavista mielipiteistä.

15.30             Kanavat uudelleen

18.00             Estot pois, estot päälle! Hedonismin ja asketismin epäpyhästä naimakaupasta.
Jasu Markkanen

Uskomme vahvasti yksilön oikeuteen toteuttaa itseään ja tavoitella onneaan vapaina rajoista. Mutta ympäristön takia meidän tuleekin kieltää mielihalut ja luopua mukavuuksista. Kuinka monelle mutkalle kääntyy selkä, joka kumartaa yhtä aikaa nautinnon tavoittelulle ja luonnon suojelulle? Entä jääkö tilaa Jumalalle?

19.30             Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia
Vesa Ollilainen, Samuli Korpinen, Jasu Markkanen ja Lennart Saari

Viikonlopun teeman herättämiin – ja miksei muihinkin – kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli.

 

Sunnuntai 26.4.

09.00             Raamatun vihreä lanka 3/3: Uusi taivas ja uusi maa
Timo Keskitalo

Uuden testamentin mukaan tämä maailma palaa poroksi tulessa. Sen tilalle odotamme uusia taivaita ja uutta maata (2. Piet. 3:12-13). Niinpä yksi päättelee, että ympäristön suojelulla ei ole väliä. Toinen jouduttaa Herran tuloa hävittämällä luontoa. Vai odotammeko viimeistä tuomiota kullekin ekotekojensa mukaan?

10.00             Herätyskristittynä ympäristön puolesta
Panu Rantakokko

Äänekkäimmät ympäristönsuojelijat ovat usein myös niitä, jotka kiivaimmin vastustavat klassista kristillistä uskoa ja elämää. Miten pystyn yhtä aikaa puolustamaan Raamatun arvovaltaa, Jeesuksen ainutlaatuista sovitustyöstä ja kääntymyksen välttämättömyyttä, ja samalla edistämään vaikkapa yksityisautoilun vähentämistä ja kierrätyksen lisäämistä tai luontoystävällistä elämäntapaa? Kannattaako edes yrittää?

11.00             Apologiaforum: Kysymyksiä ja vastauksia
Mukana mm. Vesa Ollilainen, Timo Keskitalo, Panu Rantakokko

Viikonlopun teeman herättämiin – ja miksei muihinkin – kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli.

13.00             Jumalanpalvelus (osoitteessa www.avaimia.net)
saarna: Leif Nummela; liturgia: Vesa Ollilainen

 

KANAVAT

 1. Raamatun vihreä lanka extra: Luotu Luojan luomakunnassa.
  Iida Halme
  Vanhan testamentin viisauskirjallisuus puhuu paljon Jumalan luomasta maailmasta, sen kauneudesta ja hyvyydestä, sekä ihmisen viisaasta vaelluksesta Luojan maailmassa Tekijänsä katseen alla. Tarjolla ajan koettelemia neuvoja ja oivalluksia, jotka olivat ajankohtaisia jo 3 000 vuotta sitten.
 2. Ympäristöliike uskonnollisena ilmiönä (vain aamupäivällä)
  Eija-Riitta Korhola
  Onko Greta Thunberg aikamme profeetta? Osa kirkollisista työntekijöistä uskoo niin. Ilmastoliikkeen uskonnollisen sävyn ovat huomanneet myös ateistit ja uskonnottomat. Miten ympäristönsuojelusta voi tulla uskonto ja miten se ilmenee? Jos asiallista keskustelua uskonnollisen fundamentalismin kanssa pidetään vaikeana, miten käy järjen äänen ympäristökysymyksissä?
 3. Luontoretki (lähtö klo 14.30, kahvit nautitaan luonnossa) (KANAVA PERUTTU)
  Samuli Korpinen
  Jumittaako niskaa? Kaipaako kroppa liikuntaa? Tule kanavaan, jossa ummehtunut sisäilma vaihtuu raittiiseen kevättuuleen. Tarjolla reippailua hyvässä seurassa Luojan luomakunnasta ja retkieväistä nauttien. Kanava ilman säävarausta!
 4. Terveys, koulutus, ravitsemus vai ilmasto? (KANAVA PERUTTU)
  Raimo Tuppurainen
  Kymmeneltä miljoonalta ihmiseltä eri puolilta maailmaa kysyttiin, mitkä asiat ovat heille tärkeitä. Annetuista vaihtoehdoista ilmasto jäi viimeiseksi. Enemmän ihmiset olivat huolissaan taudeista ja ravinnosta. Miten ympäristöstä huolta kantava länsimaalainen osaa toimia niin, ettei hän lisää maailman köyhimpien kärsimystä? Tarjolla lähetystyön kokemuksia puutteenalaisimpien auttamisesta Afrikassa.
 5. Minä vai luonto? Valintojen paineessa
  Panu Rantakokko
  Nykypäivän tärkein arvo on itsensä toteuttaminen omilla valinnoillaan. Opiskelu, perhe-elämä ja työssäkäynti puolestaan pakottavat tekemään kurjia päätöksiä. Yhteiskunnallakin on vaatimuksensa. Kaiken lisäksi tulevat ne tuikitarpeelliset ympäristöteot. Kanava sinulle, joka haluat varjella mielenterveyttä ja puhdasta omaatuntoa valintojen ja vaatimusten ristipaineessa – ja lisäksi säilyä uskossa Jeesukseen.
 6. Apologia: mitä, miten, miksi?
  Leif Nummela
  Onko sana apologia sinulle tuntematon? Kaipaatko selkeämpää kuvaa uskon puolustamisesta ja yksinkertaisia apuvälineitä keskusteluihin Raamatusta tai Jeesuksesta? Tässä kanavassa tutustutaan apologian ihmeelliseen ja kiehtovaan maailmaan. Tervetuloa, niin aloittelija kuin alan ammattilainenkin.

 


Paikkatiedot

Kansanlähetysopisto
Opistotie 6
12310 Ryttylä

Puh. 019 77 920

Hintatiedot

Tapahtumapaketti (pe-su kaikki opetukset) on 20 €. Emme myy yksittäisiä päivä- tai tapahtumalippuja.

Saat maksuohjeet ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostitse.

Peruutusehdot

Tutustu ehtoihin

Tapahtumasta vastaa

Ollilainen Vesa

raamattukouluttaja, apologialinjan linjavastaava, Kansanlähetysopisto

vesa.ollilainen@sekl.fi

050 536 0581

Share This