Apologiaforum 2021: Maailman voittaja

23. - 25.4.2021

Perjantai 23.4. 16:00

Sunnuntai 25.4. 14:30

Kristinuskon asema länsimaissa muuttuu. Enemmistöstä palataan vähemmistöön, etuoikeutettujen joukosta marginaalissa eläviin. Yhteiskunnan muuttuessa yhä jälkikristillisemmäksi jännitteet kasvavat ja vastakkainasettelut jyrkkenevät. Jeesuksen seuraamisesta joutuu maksamaan hintaa. Kuitenkin vaikeuksien keskellä kaikuvat Vapahtajan rohkaisevat sanat: “Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman” (Joh. 16:33).

Tervetuloa apologiaforumiin!

 

Tapahtumainfo

Apologiaforumin pääpuhuja Olof Edsinger on ruotsalainen teologi ja kirjailija, joka kotimaassaan osallistuu aktiivisesti julkiseen keskusteluun kristillisestä uskosta ja etiikasta. Laajasta tuotannosta suomeksi on ilmestynyt Tuomio – Evankeliumin unohdettu ulottuvuus ja Siunattu antaminen. Edsinger toimii Ruotsin evankelisen alliansin pääsihteerinä. Perheeseen kuuluvat vaimo Mona ja kolme lasta.

Korona: Informoimme koronan vaikutuksesta tapahtuman nettisivuilla ja ilmoittautuneille sähköpostitse. Pidätämme oikeudet muutoksiin. Tarkista viimeisimmät tiedot netistä.

Musiikki: Mikko Nikula ja Sami Asp

Järjestää: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto, Suomen. Ev.lut. Opiskelija- ja koululaislähetys

Lämpimästi tervetuloa!

 

Ilmoittautuminen aukeaa helmikuussa.


Tilaisuusjärjestelyt ja Covid-19 

Noudatamme tilaisuuksissamme THL:n ja Valtioneuvoston ohjeistuksia ja määräyksiä. Olemme ryhmän luonteesta riippuen rajoittaneet osallistujamääriä. Pyydämmekin sinua ilmoittautumaan hyvissä ajoin mukaan. Tulethan vain terveenä paikalle. Vieraidemme ja henkilökuntamme terveys on meille ensiarvoisen tärkeää. Turvallisuuden lisäksi panostamme siihen, että meillä vierailu olisi mahdollisimman sujuvaa ja samalla kodikasta.   Tästä linkistä pääset lukemaan lisää toimenpiteistämme vallitsevan tilanteen suhteen >> 

Ohjelma

Perjantai 23.4.

16.00 Ilmoittautuminen alkaa

17.00 Päivällinen

18.00 Voittamattoman vallan loppu: Profeetta Jeremia piiritetyssä kaupungissa. Olof Edsinger

Ei kukaan pystyy uhkaamaan tai turmelemaan valtakuntaa, jolla on Jumalan totuus, Jumalan huone ja Jumalan suosio. Niin kuitenkin kävi. Mikä meni pieleen? Miten Jumalan mies, joka todisti kaiken rakastamansa

raunioitumista, uskalsi katsoa pahuutta kasvoihin ja samalla säilyttää toivonsa tulevaisuudesta?

19.30 Uskonnollisesta kiihkosta maallistuneeseen kiihkoon: totalitarismin uusi tuleminen? Tapio Puolimatka

Olemme päässeet eroon noitavainoista, ristiretkistä ja polttorovioista. Keskitysleirit ja gulagit ovat menneisyyttä. Maailma vaikuttaa vapaammalta. Miksi sitten kommunismin sortoa länteen paenneet sanovat samanlaisen hirmuvallan tulevan uudelleen? Miten vapauteen ja oikeuteen uskova yhteiskunta kehittyy vaientavaksi, valvovaksi ja yhdenmukaistavaksi yhteiskunnaksi?

20.30 Iltapala ja saunat

 

Lauantai 24.4.

08.00 Aamiainen

09.00 Vieraan vallan alla: Profeetta Daniel voittajan imperiumissa. Leif Nummela

Olipa kerran kuningas, joka valloitti maan. Hän siirsi sen nuoret omaan kaupunkiinsa, jossa koulutti heidät käyttöönsä. Vanha kulttuuri vaihtui uuden ajan arvomaailmaan. Mutta yksi oli taipumaton, palveli kuningasta ja piti kiinni isiensä uskosta. Hän osoitti, että on mahdollista yhtä aikaa joustaa ja olla ehdoton.

10.30 Kanavat

12.00 Lounas

13.00 Apologiaforum keskustelee: Oikeus mielipiteeseen vai mielipide oikeuteen?

Kansanedustaja on useiden esitutkintojen kohteena ilmaistuaan, mitä hän ajattelee homoseksuaalisuudesta. Rajoitetaanko perusoikeuksia vai suojellaanko vähemmistöjä? Onko tapaus merkki taantumuksesta tai edistyksestä? Mikä on median rooli tapauksen käsittelyssä? Vaikuttaako cancel-kulttuuri? Näistä ja muista ajan ilmiöistä keskustelemassa Mari Teinilä, Pasi Turunen ja Jaakko Heinimäki. Moderaattorina Matti Korhonen.

14.30 Kahvi

15.30 Kanavat

17.00 Päivällinen

18.00 Avarakatseinen ja ahdasmielinen evankeliumi: Loukkaava sanoma loukattujen maailmassa. Olof Edsinger

“Minä olen tie, totuus, ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Jeesuksen sanat lupaavat varman pääsyn Jumalan yhteyteen. Samalla ne sulkevat pois muut reitit. Miten uskaltaudumme puolustamaan evankeliumia, joka ei taivu vaihtoehdoksi eikä makuasiaksi?

19.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli. Mukana mm. Päivi Räsänen, Tapio Puolimatka ja Olof Edsinger.

20.30 Iltapala ja saunat

 

Sunnuntai 25.4.

08.00 Aamiainen

09.00 Petovallan nousu ja uho: apostoli Johannes kuolevassa maailmassa.

Erkki Koskenniemi

Kuvittele yhteiskunta, jossa ihmiset pakotetaan kumartamaan vallanpitäjää ja Jeesukseen uskovat joutuvat toinen toistaan suurempiin vaikeuksiin. Kuvittele seuraavaksi taivaallinen jumalanpalvelus, jossa lukematon joukko kumartaa Jumalalle ja Karitsalle. Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

10.00 Maailman pyöriä kääntävät teot. Santeri Marjokorpi

Kristinuskon asema näyttää synkältä, mutta kristillinen kirkko on selvinnyt voittoisana pahemmistakin ajoista. Maailmanvallat kukistuvat; ristin merkki pysyy pystyssä. Kirkon historia ja teologia osoittavat, että pienet kädet peittoavat suurten vallan.

11.00 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli. Mukana mm. Erkki Koskenniemi, Santeri Marjokorpi ja Vesa Ollilainen.

12.00 Lounas

13.00 Messu. Saarna: Vesa Ollilainen. Liturgia: Daniel Nummela.

14.30 Kirkkokahvit ja kotimatka

 

Kanavat

· Uskonnonvapaus, sananvapaus, omantunnon vapaus: käsitteiden merkityksestä ja muutoksesta. Tapio Puolimatka

Suomen perustuslaissa turvataan kansalaisten perusoikeudet. Kuitenkin kristillistä uskoa ja kristillisiä arvoja julkisesti ilmaiseva pyritään vaientamaan ja häntä rangaistaan työpaikan menetyksellä tai sosiaalisen median arvostelumyrskyllä. Usein näin tehdään vapauksien nimissä. Onko kristitty kohta lainsuojaton vai vieläkö laista on turvaa?

· Kristittynä maallistumisen paineessa: Ruotsista opittua. Olof Edsinger

Tunnettu viisaus on, että Suomi seuraa Ruotsia. Siellä tapahtuva muutos rantautuu kohta meille. Sikäläiset kristityt ovat meitä pidempään opetelleet elämää jälkikristillisessä ajassa. Mitä voimme oppia heidän virheistään ja onnistumisistaan?

· Paetkaa vuorille ja muita väärinymmärryksiä kristittynä vähemmistönä olemisesta (vain aamupäivä). Miikka Niiranen

Muutama vuosi sitten amerikkalainen bloggaaja Rod Dreher kohahdutti teoksellaan The Benedict Option. Hän vaati konservatiivikristittyjen “strategista vetäytymistä” valtavirtakulttuurista länsimaissa. Mielipiteitä jakanut teos ymmärrettiin väärin useammin kuin oikein. Mitä Dreher todella tarkoitti ja mitä häneltä tulee oppia?

· Lapsesta asti: seuraavan sukupolven puolesta. Riikka ja Samuli Korpinen

Tässä kanavassa pohditaan, miten vanhemmat, isovanhemmat, sukulaiset ja tuttavat pystyvät puolustamaan lasten uskoa. Miten opetamme heidät tuntemaan uskonsa perustan niin, että se kestää ei-kristillisen maailman haasteet? Tule jakamaan kysymyksesi ja oivalluksesi.

· Mitä on apologia? Uskon puolustamisesta 2000-luvulla. Aleksi Markkanen

Kristittyjä kutsutaan olemaan aina valmiina “antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu” (1. Piet. 3:15). Miten onnistumme puolustamaan uskoamme ajassa, jossa kuulumme vähemmistöön? Kanava erityisesti apologian vasta-alkajille ja siitä kiinnostuneille.


Paikkatiedot

Kansanlähetysopisto
Opistotie 6
12310 Ryttylä

Puh. 019 77 920

Hintatiedot

Hinnat: Pakettihinta 130 € (sis. kurssimaksu, ruokailut, majoitus omin liinavaattein 3-4 hh, sauna). Tapahtumapaketti opiskelijoille, työttömille ja varusmiehille 75 €. Päiväpaketit pe 30 €, la 70 €, su 35 €.

Tarjous! Tapahtumapaketti 100 € / 60 € jos ilmoittaudut ja suoritat maksun viim. 31.3. Päiväpakettien tarjoukset, maksutiedot ja peruutusehdot tapahtuman nettisivuilla.

Nettilähetykset: Voit osallistua viikonloppuun nettilähetyksenä. Osallistumismaksu 20 €.

Pyydämme myös päiväkävijöitä ilmoittautumaan.

Peruutusehdot

Tutustu ehtoihin

Tapahtumasta vastaa

Ollilainen Vesa

raamattukouluttaja, apologialinjan linjavastaava, Kansanlähetysopisto

vesa.ollilainen@sekl.fi

050 536 0581

Share This