Etätapahtuma: Apologiaforum 2021 – Maailman voittaja (23.-25.4.)

23.4. - 10.5.2021

Perjantai 23.4. 18:00

Maanantai 10.5. 14:30

APOLOGIAFORUM ON PÄÄTTYNYT. VOIT KUITENKIN ILMOITTAUTUA JA KATSOA TAPAHTUMAN KAIKKI TALLENTEET JÄLKIKÄTEEN 10.5. ASTI.

Tutustu ohjelmaan selaamalla sivua alaspäin ja napsauttamalla sinistä painiketta ”Ohjelmatiedot”. Ilmoittaudu katsojaksi napsauttamalla vihreää painiketta ”Ilmoittaudu etäosallistumiseen”.

***

Kristinuskon asema länsimaissa muuttuu. Enemmistöstä palataan vähemmistöön, etuoikeutettujen joukosta marginaalissa eläviin. Yhteiskunnan muuttuessa yhä jälkikristillisemmäksi jännitteet kasvavat ja vastakkainasettelut jyrkkenevät. Jeesuksen seuraamisesta joutuu maksamaan hintaa. Kuitenkin vaikeuksien keskellä kaikuvat Vapahtajan rohkaisevat sanat: “Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman” (Joh. 16:33).

Tervetuloa apologiaforumiin!

Tapahtumainfo

Pääpuhuja: Apologiaforumin pääpuhuja Olof Edsinger on ruotsalainen teologi ja kirjailija, joka kotimaassaan osallistuu aktiivisesti julkiseen keskusteluun kristillisestä uskosta ja etiikasta. Laajasta tuotannosta suomeksi on ilmestynyt Tuomio – Evankeliumin unohdettu ulottuvuus ja Siunattu antaminen. Edsinger toimii Ruotsin evankelisen alliansin pääsihteerinä. Perheeseen kuuluvat vaimo Mona ja kolme lasta.

Etätapahtuma: tapahtuma toteutetaan etänä. Seuraa livelähetyksiä ja osallistu niihin kommentein ja kysymyksin.

Ilmoittaudu ja katso jälkikäteen: Tapahtuman sisältö (poislukien Korpisten kanava, josta ei tallennetta) on katsottavissa 10.5. asti. Voit siis ilmoittautua mukaan vielä viikonlopun jälkeen. Täytä ilmoittautumislomake, maksa osallistumismaksu ja nauti sisällöstä.

Tulkkaus: Olof Edsingerin englanninkieliset opetukset tekstitetään suomeksi.

Musiikki: Mikko Nikula ja Sami Asp

Juontajat: Mirkka ja Elias Lammi

Järjestää: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto, Suomen. Ev.lut. Opiskelija- ja koululaislähetys

Lämpimästi tervetuloa!


Tilaisuusjärjestelyt ja Covid-19 

Noudatamme tilaisuuksissamme THL:n ja Valtioneuvoston ohjeistuksia ja määräyksiä. Olemme ryhmän luonteesta riippuen rajoittaneet osallistujamääriä. Pyydämmekin sinua ilmoittautumaan hyvissä ajoin mukaan. Tulethan vain terveenä paikalle. Vieraidemme ja henkilökuntamme terveys on meille ensiarvoisen tärkeää. Turvallisuuden lisäksi panostamme siihen, että meillä vierailu olisi mahdollisimman sujuvaa ja samalla kodikasta.   Tästä linkistä pääset lukemaan lisää toimenpiteistämme vallitsevan tilanteen suhteen >> 

Ohjelma

Perjantai 23.4.

18.00 Voittamattoman vallan loppu: Profeetta Jeremia piiritetyssä kaupungissa. Olof Edsinger

Ei kukaan pystyy uhkaamaan tai turmelemaan valtakuntaa, jolla on Jumalan totuus, Jumalan huone ja Jumalan suosio. Niin kuitenkin kävi. Mikä meni pieleen? Miten Jumalan mies, joka todisti kaiken rakastamansa raunioitumista, uskalsi katsoa pahuutta kasvoihin ja samalla säilyttää toivonsa tulevaisuudesta?

19.30 Uskonnollisesta kiihkosta maallistuneeseen kiihkoon: totalitarismin uusi tuleminen? Tapio Puolimatka

Olemme päässeet eroon noitavainoista, ristiretkistä ja polttorovioista. Keskitysleirit ja gulagit ovat menneisyyttä. Maailma vaikuttaa vapaammalta. Miksi sitten kommunismin sortoa länteen paenneet sanovat samanlaisen hirmuvallan tulevan uudelleen? Miten vapauteen ja oikeuteen uskova yhteiskunta kehittyy vaientavaksi, valvovaksi ja yhdenmukaistavaksi yhteiskunnaksi?

(20.30 Päivän ohjelma päättyy.)

 

Lauantai 24.4.

09.00 Vieraan vallan alla: Profeetta Daniel voittajan imperiumissa. Leif Nummela

Olipa kerran kuningas, joka valloitti maan. Hän siirsi sen nuoret omaan kaupunkiinsa, jossa koulutti heidät käyttöönsä. Vanha kulttuuri vaihtui uuden ajan arvomaailmaan. Mutta yksi oli taipumaton, palveli kuningasta ja piti kiinni isiensä uskosta. Hän osoitti, että on mahdollista yhtä aikaa joustaa ja olla ehdoton.

10.30 Aamupäivän kanavat
11.30 Aamupäiväkanavien yhteinen keskusteluosio
(12.00 Tauko)
13.00 Apologiaforum keskustelee: Oikeus mielipiteeseen vai mielipide oikeuteen?

Kansanedustaja on useiden esitutkintojen kohteena ilmaistuaan, mitä hän ajattelee homoseksuaalisuudesta. Rajoitetaanko perusoikeuksia vai suojellaanko vähemmistöjä? Onko tapaus merkki taantumuksesta tai edistyksestä? Mikä on median rooli tapauksen käsittelyssä? Vaikuttaako cancel-kulttuuri? Näistä ja muista ajan ilmiöistä keskustelemassa Mari Teinilä, Pasi Turunen, Vuokko Vänskä ja Jaakko Heinimäki. Moderaattorina Matti Korhonen.

(14.30 Tauko)
15.30 Iltapäivän kanavat
(17.00 Tauko)
18.00 Avarakatseinen ja ahdasmielinen evankeliumi: Loukkaava sanoma loukattujen maailmassa. Olof Edsinger

“Minä olen tie, totuus, ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Jeesuksen sanat lupaavat varman pääsyn Jumalan yhteyteen. Samalla ne sulkevat pois muut reitit. Miten uskaltaudumme puolustamaan evankeliumia, joka ei taivu vaihtoehdoksi eikä makuasiaksi?

19.30 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli. Mukana Päivi Räsänen, Tapio Puolimatka ja Aleksi Markkanen.

(20.30 Päivän ohjelma päättyy.)

 

Sunnuntai 25.4.

09.00 Petovallan nousu ja uho: apostoli Johannes kuolevassa maailmassa. Erkki Koskenniemi

Kuvittele yhteiskunta, jossa ihmiset pakotetaan kumartamaan vallanpitäjää ja Jeesukseen uskovat joutuvat toinen toistaan suurempiin vaikeuksiin. Kuvittele seuraavaksi taivaallinen jumalanpalvelus, jossa lukematon joukko kumartaa Jumalalle ja Karitsalle. Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

10.00 Maailman pyöriä kääntävät teot. Santeri Marjokorpi

Kristinuskon asema näyttää synkältä, mutta kristillinen kirkko on selvinnyt voittoisana pahemmistakin ajoista. Maailmanvallat kukistuvat; ristin merkki pysyy pystyssä. Kirkon historia ja teologia osoittavat, että pienet kädet peittoavat suurten vallan.

11.00 Apologiaforum: kysymyksiä ja vastauksia

Viikonlopun teeman herättämiin kysymyksiin vastaamassa forumin opettajista koottu paneeli. Mukana mm. Erkki Koskenniemi, Santeri Marjokorpi ja Vesa Ollilainen.

(12.00 Tauko)
13.00 Sanajumalanpalvelus

Saarna: Vesa Ollilainen. Liturgia: Daniel Nummela. Musiikki: Mikko Nikula.

 

 

Aamupäivän kanavat:

Aamupäivän kanavia seuraa yhteislähetys (klo 11.30 alkaen), jossa kanavien pitäjät vastaavat osallistujien kommentteihin ja kysymyksiin.

Uskonnonvapaus, sananvapaus, omantunnon vapaus: käsitteiden merkityksestä ja muutoksesta. Tapio Puolimatka

Suomen perustuslaissa turvataan kansalaisten perusoikeudet. Kuitenkin kristillistä uskoa ja kristillisiä arvoja julkisesti ilmaiseva pyritään vaientamaan ja häntä rangaistaan työpaikan menetyksellä tai sosiaalisen median arvostelumyrskyllä. Usein näin tehdään vapauksien nimissä. Onko kristitty kohta lainsuojaton vai vieläkö laista on turvaa?

Paetkaa vuorille ja muita väärinymmärryksiä kristittynä vähemmistönä olemisesta. Miikka Niiranen

Muutama vuosi sitten amerikkalainen bloggaaja Rod Dreher kohahdutti teoksellaan The Benedict Option. Hän vaati konservatiivikristittyjen “strategista vetäytymistä” valtavirtakulttuurista länsimaissa. Mielipiteitä jakanut teos ymmärrettiin väärin useammin kuin oikein. Mitä Dreher todella tarkoitti ja mitä häneltä tulee oppia?

 

 

Iltapäivän kanavat:

Kristittynä maallistumisen paineessa: Ruotsista opittua. Olof Edsinger

Tunnettu viisaus on, että Suomi seuraa Ruotsia. Siellä tapahtuva muutos rantautuu kohta meille. Sikäläiset kristityt ovat meitä pidempään opetelleet elämää jälkikristillisessä ajassa. Mitä voimme oppia heidän virheistään ja onnistumisistaan?

Edsingerin kanavaa seuraa studio-osuus, jossa mukana Olof Edsinger. Katsojat voivat kommentoida ja esittää kysymyksiä.

Mitä on apologia? Uskon puolustamisesta 2000-luvulla. Aleksi Markkanen

Kristittyjä kutsutaan olemaan aina valmiina “antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu” (1. Piet. 3:15). Miten onnistumme puolustamaan uskoamme ajassa, jossa kuulumme vähemmistöön? Kanava erityisesti apologian vasta-alkajille ja siitä kiinnostuneille.

Lapsesta asti: seuraavan sukupolven puolesta. Riikka ja Samuli Korpinen

Tässä kanavassa pohditaan, miten vanhemmat, isovanhemmat, sukulaiset ja tuttavat pystyvät puolustamaan lasten uskoa. Miten opetamme heidät tuntemaan uskonsa perustan niin, että se kestää ei-kristillisen maailman haasteet? Tule jakamaan kysymyksesi ja oivalluksesi.

Vuorovaikutuksellinen kanava toteutetaan virtuaalisessa ympäristössä. Osallistumisohjeet- ja linkki julkaistaan tapahtuman aikana.

 

Oikeudet muutoksiin pidätetään. Tarkista päivitetyt ohjelmatiedot tapahtuman nettisivuilta.


Paikkatiedot

Kansanlähetysopisto
Opistotie 6
12310 Ryttylä

Puh. 019 77 920

Hintatiedot

Osallistumismaksu etäosallistumiseen 20 €, joka on laitekohtainen.
Samalla laitteella ja maksulla voi toki katsoa useampikin, mutta pyydämme jokaista osallistujaa erikseen ilmoittautumaan. Mikäli osallistut jonkun toisen ruudulta käsin, ilmoita se ilmoittautumislomakkeen lisätiedoissa.

Osallistuminen toteutuu verkkolinkin kautta, joka lähetetään ilmoittautuneille tapahtuman alla sähköpostitse. Varmista, että syötät ilmoittautumistietoihin toimivan sähköpostiosoitteen. Otathan yhteyttä meihin, jos ilmoittautumisen jälkeen et saa vahvistusviestiä.

Peruutusehdot

Tutustu ehtoihin

Tapahtumasta vastaa

Ollilainen Vesa

raamattukouluttaja, apologialinjan linjavastaava, Kansanlähetysopisto

vesa.ollilainen@sekl.fi

050 536 0581

Share This