Piispa Aarre Kuukauppi: Meidän tulee pitää kiinni totuudesta

17.1.2016

Pyhän Marian kirkossa Pietarissa vietettiin viime viikonloppuna piispa Aarre Kuukaupin piispanvihkimyksen 20-vuotisjuhlaa.

Puheessaan piispa Kuukauppi kiitti Jumalaa mahdollisuudesta elää mielenkiintoisessa historiallisessa tilanteessa. ”Tämä aika, mitä olen saanut palvella, on myös merkki siitä, että Jumala on antanut tällaisen ihmeellisen vapauden ja on siunannut kirkkoa niin, että se voi näin julkisesti ja avoimesti julistaa, opettaa ja kokoontua.”

Aarre Kuukaupin 20 vuotista palvelua Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon hengellisenä johtajana juhlittiin Pyhän Marian kirkossa 16. tammikuuta. Kuva: Tanja Paas
Aarre Kuukaupin 20-vuotista palvelua Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon hengellisenä johtajana juhlittiin Pyhän Marian kirkossa 16. – 17. tammikuuta 2016. Kuva: Tanja Paas

 

Piispa kertoi omien perusarvojensa nousseen kodin perinnöstä. Hänen äitinsä, isänsä ja isoäitinsä pitivät kodin kristillisistä arvoja pyhinä. Piispa muisteli, kuinka 1960-luvulla Neuvostoliitossa elettiin pahinta uskonnonvastaista taistelua, joka ilmeni erityisesti kouluissa. Koska perheen lapset eivät osallistuneet uskonnonvastaiseen toimintaan koulun pioneeri-, komsomol- ja ”lokakuulaisten” liitossa, Kuukaupin vanhemmat kutsuttiin kouluun puhutteluun. ”Äitini vastasi rehtorille: ’Raamatussa Matteuksen evankeliumin kuudennessa luvussa sanotaan, että menkää ahtaasta portista sisään, sillä tie on kaita ja portti ahdas, joka vie iankaikkiseen elämään. Ihminen voi palvella vain yhtä Herraa’. Koulun rehtori jäi miettimään eikä voinut vastata mitään.”

Piispa Aarre Kuukauppi kertoi puheessaan arvojensa perustuvan kodin kristilliseen opetukseen. Kuva: Tapani Kaitainen
Piispa Aarre Kuukauppi kertoi puheessaan, että hän on omaksunut arvonsa lapsuudenkodistaan. Hänen vanhempansa eivät luopuneet totuudesta ulkoisen painostuksen alla. Kuva: Tapani Kaitainen

 

Kutsuttu viemään herätyskristillisyyttä

Aarre Kuukauppi kertoi, että hänen vanhempansa halusivat pitää kiinni totuudesta, koska Jeesus on tie, totuus ja elämä. Hän tähdensi totuutta kirkon elämässä myös tänään. ”Jumalan sana on totuus, ja siitä meidän tulee pitää kiinni.” Totuuteen liittyen piispa Kuukauppi kiitti myös sitä perinnettä, jossa kirkko on saanut elää. ”Rovasti Jalmari Laurikkala palveli hyvin vaatimattomasti, mutta kuitenkin pitäen tiukasti kiinni Jumalan sanasta.”

Piispa myös varoitti ja muistutti kirkkoa siitä, että nykyinen helpompi aika voi olla vaarallisempi kuin neuvostoaika. ”Tänä päivänä meidän tulee pitäytyä totuuteen. Kuten Raamattu sanoo, älkää antako vapauden olla yllykkeenä lihalle.”

Piispa Kuukauppi totesi, että luterilainen kirkko on kutsuttu hapattamaan kristillisyyttä ekumeenisessa keskustelussa. ”Meidät luterilaiset on kutsuttu viemään herätyskristillisyyttä ja vahvaa yhteistä kristillistä todistusta. Me tarvitsemme vahvaa yhteistä todistusta Kristuksesta.”

Yhteistyötä kirkon päämäärien hyväksi

Piispa Seppo Häkkinen toi juhlaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja myös arkkipiispa Kari Mäkisen tervehdyksen. Hän totesi, että kuluneet kaksikymmentä vuotta ovat olleet Inkerin kirkolle merkittävää aikaa. Kirkon ja seurakuntien toimintaedellytykset ovat parantuneet, kun sekä hallintoa, koulutusta, työntekijätilannetta että eri toimintamuotoja on kehitetty.

 

Piispa Häkkinen nosti esiin erityisesti Inkerin kirkon piispan vahvat yhteydet Suomeen. ”Monet historialliset, maantieteelliset, kulttuuriset, kielelliset ja tunnustukselliset siteet yhdistävät kirkkojamme. Sen vuoksi yhteyksien vaaliminen nyt ja tulevaisuudessa on tärkeää.

Piispa Seppo Häkkinen toi juhlaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja myös arkkipiispa Kari Mäkisen tervehdyksen. Kuva: Tapani Kaitainen
Piispa Seppo Häkkinen toi juhlaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja myös arkkipiispa Kari Mäkisen tervehdyksen. Kuva: Tapani Kaitainen

 

Olennaista on Häkkisen mukaan muistaa, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Inkerin kirkko elävät erilaisissa yhteiskunnissa.

”Viimeksi viikko sitten tavatessamme sanoit viisaasti: ’Vaikka yhteys Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon on erittäin tärkeä, Inkerin kirkolle on sitäkin tärkeämpää olla kirkko Venäjällä.’ Olet määrätietoisesti johtanut Inkerin kirkkoa kohti itsenäisyyttä, elämään ja palvelemaan kirkkona Venäjällä. Tehtävämme kirkkoina ja piispoina on tukea toisiamme, jotta erilaisissa olosuhteissa voisimme toimia uskollisesti Kristuksen kirkon päämäärien hyväksi; jotta Jumalan sanaa julistettaisiin oikein ja sakramentteja jaettaisiin Kristuksen asetuksen mukaisesti.”

Teksti: Juha Saari/Anne Lepikko
Kuvat: Kristiina Paananen, Tanja Paas, Tapani Kaitainen

Share This