Minu Lasnamäe, osa 1/12

12.1.2017

Tere!

Kutsun sinut mukaan tutustumaan kanssani Tallinnan Lasnamäen kaupunginosaan. Tulen esittelemään tällä palstalla seuraavien viikkojen aikana 12 lasnamäkeläistä. Tämä on seikkailu itsellenikin, sillä puolet haastateltavista on vielä löytämättä! Tusina on pieni otos Lasnamäen lähes 120 000 asukkaasta, mutta uskon, että jokainen tarina voi avata meille uuden ja mielenkiintoisen ikkunan.

Yllätys, yllätys − aloitan itsestäni! Olen näet itsekin ollut lasnamäkeläinen yli kuusi vuotta. Kun maaliskuussa 2003 tulin Viroon Kansanlähetyksen lähettämänä, ensimmäinen Tallinnan-kotini sijaitsi vanhan maalaistalon pihapiirissä kaupungin rajalla piskuisessa Väon kylässä, Tallinnaa kiertävän kehätien varrella.

Tässä talossa kehätien varrella oli kotini 2003-2008.
Tässä talossa kehätien varrella oli kotini 2003-2008.

Työmatkani kirkon lähetyskeskuksen toimistoon kulki Lasnamäen halki. Toisinaan kävelin parin kilometrin päähän Pietarin maantien varteen bussipysäkille tai Lasnamäen päätepysäkille. Tulipa joskus seikkailtua polkupyörällä koko kymmenen kilometrin matka keskustaan, mutta enimmäkseen ajoin työmatkat omalla autolla. Yleensä tein matkalla ruokaostokset Lasnamäen ostoskeskuksissa tai toreilla.

Nautin siitä, että sain asua maaseudun rauhassa, poissa kaupungin hälinästä. Maalaisidylliä tosin hieman himmensi vilkasliikenteinen kehätie ja sen takana pöllyävä kivilouhos, mutta vastapainoksi toisella suunnalla niittyjen takana virtasi puolen kilometrin päässä Pirita-joki, jonka rantapolkuja samoilin ahkerasti. Hyvänä talvena hiihtämään pääsi kotipihasta! Samassa pihapiirissä asuva pariskunta, Rambo-koira sekä Ruotsissa asuva vuokraemäntä perheineen tulivat tutuiksi.

Tien toisella puolella avautuu kivilouhos, uuden lämpölaitosten piippujen takana häämöttää Lasnamäen kerrostaloalue.
Tien toisella puolella avautuu kivilouhos, uuden lämpölaitoksen piippujen takana häämöttää Lasnamäen kerrostaloalue.

Viime lokakuusta alkaen olen tutustunut Lasnamäkeen uusin silmin, kun toimenkuvani muuttui ja päätehtäväksi tuli seurakuntaa perustava työ Lasnamäellä. Ennen melko massiiviselta, ankealta ja sokkeloiselta tuntunut kerrostaloalue on alkanut hahmottua inhimillisempänä ja värikkäämpänä. Väriä ja viihtyvyyttä on tosin viime vuosina tullut lisää myös ihan konkreettisesti. Monia elementtitaloja on maalattu ja remontoitu, uusia rakennettu, teitä ja puistoalueita kunnostettu ja kauppakeskuksia sekä pienteollisuutta noussut kuin sieniä sateella.

Olen oppinut kartan ja historiatietojen äärellä, että maantieteelliseti Lasnamäen kaupunginosa kattaa laajan kerrostaloalueen lisäksi myös Tallinnan lentokentän ja niiden väliin jäävän teollisuusalueen ja kivilouhoksen aina entiseen kotikylääni asti. Idässä rajana on Pirita-joki, lännessä Ülemiste ja Sikupilli kauppakeskuksineen. Pietarin maantien ja jyrkän rantapenkereen väliin jäävälle kallkkikivitasangolle, jossa esihistorialliset karjamaat olivat jo väistyneet ensin sotilaslentokentän tieltä, kohosi neuvostoliiton aikaan ja tyyliin suuri kerrostaloalue.

Pääosin 1970- ja 80-luvuilla rakennettu elementtikerrostalojen alue muodostuu useista pienemmistä lähiöistä, jotka on nimetty alueen muinoisten maatilojen mukaan. Lähiöiden yhdistämiseksi kaupungin keskustaan louhittiin kalkkikivisyvennykseen paikoin kahdeksankaistainen liikennesuoni, jota pitkin oma työmatkani Väon kylästä keskustaan taittui kymmenessä minuutissa. Tuo nopea väylä tosin valmistui lopullisesti vasta 90-luvulla. Viime vuosina lähiöiden väliin jääviä joutomaita on kunnostettu viihtyisiksi viheralueiksi ja kymmeniä uusia kerrostalojakin on noussut eri puolille Lasnamäkeä.

Eilen istuin pitkästä aikaa entisen kotini olohuoneessa. Talossa asuu nyt silloisen vuokraemäntäni poika vaimonsa kanssa. Ensi viikolla onkin esittelyvuorossa Martinin Lasnamäki!

Teksti ja kuvat: Kirsti Malmi

Kirsti Malmi on Kansanlähetyksen lähetti Virossa. Voit tutustua häneen ja tilata uutiskirjeen tästä linkistä.

Lue lisää Kansanlähetyksen työstä Virossa.

Share This