Maahanmuuttajien herätys yllätti saksalaispapin

17.12.2015

Gottfried Martensin voisi sanoa olevan tavallinen saksalainen pappi. Hänen työnsä on kuitenkin kaikkea muuta kuin tavallista.

Vuonna 2011 Martens kastoi berliiniläisessä seurakunnassaan ensimmäiset kaksi muslimia. Vuodesta 2012 koko seurakunta on ollut kuin lumivyöryn alla, kun satoja iranilaisia ja afganistanilaisia on tullut uskoon ja kastettu. Heitä tulee kymmenittäin lisää joka viikko.

Pyhän Kolminaisuuden evankelisluterilaisessa kirkossa on meneillään herätys, jota ei voi selittää muuten kuin Pyhän Hengen ihmeellisenä työnä. Pastori Martens ja vapaaehtoiset seurakuntalaiset tekevät työtä rakkaudella, uhrautuvassa hengessä ja antaen kaikkensa uusille uskoville. Kolmen tunnin messun jälkeen seurakunta tarjoaa kaikille yhteisen aterian, ja sen jälkeen kuluu tuntikausia yhdessä jutellen ja tutustuen.

Muutama vuosi sitten ei autioituneelle kirkkorakennukselle nähty enää tarvetta. Jo kaksi kertaa oli päätetty purkaa rakennus ja myydä tontti, mutta aina tapahtui jotain, mikä esti sen. Nyt tässä kirkossa kokoontuu satoja uusia kristittyjä joka sunnuntai ja aktiivista toimintaa on joka päivä. Vanhaa ja huonokuntoista kirkkoa yritetään ylläpitää ja remontoida samalla, kun sitä ahkerasti käytetään. Kirkko on herätyksen keskus, missä Jeesus toimii.
Joukko nuoria miehiä varvastossuissa haravoi  viileänä syksyisenä aamuna kirkon pihaa. Kun lehdet on saatu säkkeihin, he siirtyvät sisälle pelaamaan pöytäfutista. Pitkien ruokapöytien ääressä istuu ryhmä miehiä juttelemassa; muutama keskustelee äidinkielellään seurakunnassa palvelevan lähetystyöntekijän kanssa. Kirkko majoittaa ja ruokkii niin monta heistä kuin tiloihin mahtuu. Vastaanottokeskuksista tuleva väki täyttää kirkon sunnuntaisin niin, ettei kaikille riitä istumapaikkoja kolmen tunnin messun ajaksi. Kastekursseille ilmoittautuu kymmeniä uusia maahanmuuttajia joka viikko.

IMG_20151030_155018

Heitä vain tulee ja tulee

Hengästyneenä ruokasaliin ryntäävä pastori Martens tervehtii iloisesti ja isällisesti kaikkia kirkolla aamupäiväänsä viettäviä ihmisiä. Hän tuli juuri asianajajatoimistosta selvittämästä erään kirkossa majoittuvan maahanmuuttajan asioita.

Kiireinen pastori istuutuu pöydän ääreen ja alkaa kertoa siitä, mitä tässä vanhassa kirkossa on viime aikoina tapahtunut:

– Alussa kaikki tämä oli haaste seurakuntamme saksalaisille jäsenille. Ensimmäisten muslimien liityttyä seurakuntaamme minua pyydettiin poistamaan heidät, koska heitä oli alkuperäisten seurakuntalaisten mielestä liikaa. ”Jos lähetätte heidät pois, minä lähden heidän mukanaan”, vastasin. Lopulta saimme toimipaikaksemme tämän kirkon. Ne seurakuntalaiset, jotka todella kokivat tämän Jumalan työksi ja halusivat olla mukana, tulivat kanssamme.

Seurakuntaan tulee Gottfried Martensin mukaan pakolaisia, jotka ovat matkallaan olleet Ateenassa. Siellä on useita aktiivisia lähetystyöntekijöitä, ja monet pakolaiset tulevat siellä uskoon. Turkissakin heillä on usein kosketus kristillisiin pakolaisseurakuntiin matkallaan Eurooppaan.

– Saksassa he löytävät meidän seurakuntamme ja alkavat kutsua mukaan ystäviään, jotka taas kutsuvat omia ystäviään. Viime viikolla tänne löysi ihmisiä, jotka kaksi päivää maahan tulonsa jälkeen kuulivat seurakunnastamme ohikulkevalta iranilaiselta ja tulivat luoksemme vielä samana päivänä.

– En odottanut mitään tällaista, vaikka olinkin aikaisemmin työskennellyt entisen Neuvostoliiton alueelta Saksaan muuttaneiden parissa. Tämä oli yllättävää, ja Pyhä Henki saa sen aikaan. Emme tee mitään erityistä, heitä vain tulee ja tulee.

IMG_20151030_155106

Pastori Martens on havainnut, että useimmat Iranista tulleet ovat kyllästyneet islamiin  eikä sillä ole paljon sijaa heidän elämässään. Monet  kertovat tulleensa uskoon tavattuaan ihmisen, joka vaikutti erilaiselta, jolla oli toivoa ja joka oli muille ystävällinen. Saatuaan selville, että tämä ihminen on kristitty, hekin kiinnostuivat kristinuskosta.

Kotikirkkoliike Iranissa käsittää Martensin mukaan 500 000 – 1 000 000 iranilaista. Monet heistä pakenevat maasta vainon vuoksi ja tulevat Saksaan. On arvioitu, että jopa yksi kolmasosa Saksassa olevista iranilaisista pakolaisista on kääntynyt kristinuskoon. On aika yleistä, että he alkavat vähitellen toivoa pääsevänsä joskus palaamaan kotimaahansa kristittyinä.

– On myös monia afgaaneja, jotka ovat tulleet uskoon jo kotimaassaan. Evankeliumi leviää sielläkin. Ihmiset ovat kyllästyneitä islamiin ja siihen liittyvään sotaan, terroriin ja kidutukseen. Afgaanikristityt joutuvat kuitenkin pelkäämään omia maanmiehiään. Monien kimppuun hyökätään turvapaikanhakijoiden keskuksissa. Heille on hyvin vaikeaa tulla kristityksi, mutta juuri sen takia se ovat erittäin sitoutuneita. Arvostan heitä aivan erityisesti.

Euroopan seurakunnat saavat upeita uusia jäseniä

Martens painottaa, että seurakunnassa täytyy työskennellä ottaen tulokkaiden kulttuuri huomioon, sillä kristinuskolla ei ole mitään tekemistä saksalaisuuden kanssa.

– Maahanmuuttajilla on mahtava kulttuuri, jota yksinkertaisesti alkaa rakastaa, kun siihen tutustuu. Arvostus heitä kohtaan kasvaa, kun ymmärtää, kuinka paljon monet heistä ovat ponnistelleet ja kärsineet uskonsa edestä.

– Kukaan ei voi itse ”tehdä” herätystä, se on aina Pyhän Hengen työtä. Mutta meidän seurakuntina tulisi olla valmiita herätykseen. Meidän ei tule nähdä maahanmuuttajia uhkana, vaan olla tietoisia siitä, että he ovat erittäin yleisesti kiinnostuneita kristinuskosta. Meidän kristittyinä ja seurakuntina tulisi näyttää, että olemme halukkaita palvelemaan heitä – sehän on tehtävämme kristittyinä.

Pastori Martens rohkaiseekin kaikkia kristittyjä menemään vastaanottokeskuksiin kysymään, mitä tarpeita maahanmuuttajilla on, ja vastaamaan niihin.

Hän mainitsee esimerkiksi Atar-nimisen nuoren miehen, joka oli kokenut elämässään uskomattoman määrän pahuutta eikä halunnut kuulla uskonnosta mitään. Seurakunta tarjosi hänelle majoituksen, vaikkei hän osoittanut ollenkaan kiinnostusta kristinuskoa kohtaan.

– Kun hän ymmärsi, että halusimme auttaa häntä emmekä odottaneet mitään vastikkeeksi, hänen suhtautumisensa muuttui heti. Suuresti hymyillen hän tuli luokseni kertomaan, että nyt kyllä halusi kastekurssille, nyt halusi tulla kristityksi, koska olimme palvelleet häntä tällä tavalla.

– Meillä on suuri mahdollisuus voittaa nämä ihmiset. On uskomatonta nähdä vihan ja lain painamat ihmiset itkemässä, kun he kuulevat ensi kertaa evankeliumin sanoman. Paavalin kirjoituksetkin tulevat aivan uudenlaiseen valoon, kun niitä opettaa islam-taustaisille. On aivan uskomatonta ja mahtavaa saada todistaa tätä!

Hisilicon Balong

 

Päivä kerrallaan Jumalaan luottaen

Gottfried Martens sanoo sen, mitä on tapahtunut,  muuttaneen häntä paljon.

– Nykyisin rukoilen Isä meidän -rukouksen ja sen ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme” -kohdan aivan uudella tavalla. Koko Matteuksen evankeliumin kuudes luku on saanut uuden merkityksen. Mikään tästä ei ollut edes ajateltavissa neljä vuotta sitten. Jeesus on tehnyt työtä aivan erityisellä tavalla.

– En voisi kuvitella työskenteleväni ’normaalissa’ seurakunnassa. Me emme voi tehdä tätä työtä minkään strategian mukaisesti. En voi tietää, mitä tapahtuu kahden kuukauden kuluttua. En tiedä sitäkään, minkälainen seuraavasta sunnuntaista tulee  ja mahtuvatko kaikki tulijat edes kirkkoon. Pyrimme vain uskon varassa selviytymään jokaisesta päivästä. Viime sunnuntainakin jumalanpalveluksen jälkeen luokseni jonotti neljäkymmentä uutta muslimitaustaista, jotka haluavat kastekurssille. Viikko sitten tilasin viisikymmentä farsinkielistä Raamattua, ja ne loppuivat jo.

Seurakunta toimii täysin vapaaehtoisten lahjoitusten pohjalta. Sen saksalaiset jäsenet antavat varoistaan parhaansa mukaan, mutta se ei riitä kattamaan edes Martensin palkkaa.

– Jotkut toiset seurakunnat auttavat meitä, ja kerron työstämme julkisesti, jotta saisimme tukijoita. Silti saamme jokaisen vuoden päätökseen ihmeiden ansiosta. Minä ja vapaaehtoiset seurakuntalaiset teemme tätä työtä uskon varassa.

Pastori Martens pyytää rukousta seurakuntansa puolesta.

– Rukoillessa täytyy muistaa, että työ muslimien parissa tarkoittaa taistelua Saatanaa vastaan. Paholaisen voimien kanssa tekemisissä olemista ei voi aliarvioida. Rukoilkaa jokaisen puolesta, joka on tulossa kristityksi, että matkalla vaikuttavat voimat kuten perhe, olosuhteet, vastaanottokeskukset, traumat ja masennus eivät vetäisi heitä pois uskon tieltä.

Pyhän Kolminaisuuden evankelisluterilainen seurakunta on Kansanlähetyksen yhteistyöseurakunta Berliinissä. Kansanlähetys on lähettänyt työntekijän seurakunnan maahanmuuttatyöhön. 

 

Share This