Leirillä Siperiassa

15.8.2015

Siperiassa, noin 120 km Omskin kaupungista itään, kahdessa kylässä, Orlovkassa ja Kovoljovassa järjestimme kaksi lasten leiriä heinäkuun lopulla.

Yhteensä leireille osallistui noin 70 kylien lasta. Näiden lisäksi Kovoljovassa pidettiin samanaikaisesti nuorten rippileiri, johon osallistui seitsemän nuorta Omskista ja Minusinskista. Leirin yleisistä puitteista vastasi Omskin seurakunta, diakoni Valeri Stepaninin ja Valentina Mertsevan johdolla. He olivat etukäteen sopineet kylien johtajien kanssa, että leirit voidaan järjestää.

dzhpClRqZFotClwItWtoR6QZWckXlADpn486BSZI7k2vbmJFMarFf7CE_G_uPlC2e_GutQ=w1315-h537Kovoljovassa leiriä varten oli varattu kylän entinen päiväkoti, joka oli jouduttu sulkemaan liian korkeitten ylläpitokustannusten takia. Orlovkassa leiri järjestettiin kylän vanhalla klubitalolla, joka myöskin todennäköisesti puretaan ensi vuonna, rakennuksen huonon kunnon vuoksi. Kuin tyhjästä seurakunnan emännät loihtivat pystyyn keittiön, kaasuhellan ja jääkaapin avulla, ja toden totta ruoka oli erittäin hyvää.

Leirin ohjelmavastuu oli Inkerin kirkon vapaaehtoisilla leirityöntekijöillä, jotka saapuivat eri puolilta Venäjää Inkerin kirkon lähetystyön papin Ivan Laptevin johdolla. Seitsemän innokasta, lahjakasta ja taitavaa nuorta osasivat hommansa todella hienosti. Tärkeintä oli se, että heillä oli selkeä näky evankeliumin julistamiseen lapsille ja palava into tähän työhön. Sitä intoa itsellenikin kovasti  rukoilen. Onneksi innostus tarttuu ja vie mukanaan. Kun on yhteinen näky, niin lähetystyötä on mukava tehdä.

Leirin päiväohjelma muodostui aamupalasta, aamuhartaudesta, raamattuopetuksesta, askartelusta, peleistä, leikeistä ja yhteislauluista. Lapset olivat leirillä klo 9 -17 ja kylässä kun oltiin, niin lapset menivät koteihinsa illaksi nukkumaan.

3jUYGt-WGOOFM4_MLFUz-mZ3MnYxLJHDPvkqYvF0JQFCgjBYV3SOda7L6nNJyaoHaC0A7w=w1315-h537

Nämä Inkerin kirkon järjestämän leirit ovat muodostuneet jo perinteeksi näissä Omskin lähikylissä. Kylän lapset ottavat leirin vetäjät avosylin vastaan. Leiri herättää koko kylän hetkeksi eloon. Vanhemmatkin ovat tyytyväisiä, kun lapsilla on mukavaa ohjelmaa. Näitä leirejä tuetaan myös Suomesta käsin. Tänäkin vuonna osa leiritarvikkeista oli kerätty Suomesta. Täällä todella jokainen askarteluvälinekin tulee tärkeään käyttöön. Puitteet leireille ovat Suomen mittakaavassa vaatimattomat, mutta siitä huolimatta ilmapiiri leireillä on hieno. Kylän lapsille riitti se, että aikuisilla oli aikaa olla heidän kanssaan, kuunnella heitä, pelata ja leikkiä tai vaikkapa kantaa reppuselässä.

Itse koin myös tärkeäksi sen, että yhdessä lapsien kanssa rukoilimme ja tutkimme Jumalan Sanaa. Se, että Jumalan Sanaa kylvetään näissä pienissä Siperian kylissä, ei voi olla vaikuttamatta näiden lasten elämässä. Kun lapsen pää painuu ihan tosissaan rukoukseen tai kun Evankeliumi-laulua lauletaan täysin palkein, niin silloin voi vain ihmetellä miten Jumala tekee työtään. Tärkein viesti näille lapsille on se, että Jumala on hyvä ja Jumala rakastaa jokaista.

MqbFnDoFdlcGsNuZy4tVyK4Alz6VV6KQzauYJxdtnhacznFiE7sjDwv7HUeValgxl4sbHA=w1315-h537

 

Leirin alussa askartelimme lasten kanssa ristiriipuksen pienistä helmistä. Monet lapset kantoivat ristiä kaulallaan koko leirin ajan. Risti on merkki Jeesuksen suunnattomasta rakkaudesta meitä kohtaan. Hän kuoli ristillä, koska hän rakasti pienintäkin, mitättömintäkin ja syntisintäkin. Hän kuoli, jotta meillä olisi elämä. Tämä elämä kuuluu kaikille, myös näille Siperian kylissä asuville lapsille.

Kiitos esirukouksistasi ja taloudellisesta tuesta, jotka mahdollistavat työmme!

Kuvat ja teksti: Markus Aitamäki, Venäjä

Share This