Lähetin kokemuksia: seurakuntavierailuja Etiopiassa

16.11.2015

Oli mukavaa lähteä rämistelemään maastoautolla Etiopian Ameyasta Jimman kautta kohti Ermoa. Matkassa kanssamme olivat Jimman rovastikunnan koordinaattori Essay Miressa sekä saman rovastikunnan pappi Mulugeta.

Matka taittui kolmessa tunnissa Jimmaan ja sieltä kolmessa tunnissa Ermoon. Toista mäkeä ylös, toista alas, kaarre oikealle, toinen vasemmalle, aasi kierrettiin hännän puolelta ohi, torille menevän väen varovainen ohitus.

Lapsia 002

Ermon kirkkotyömaa

Eteemme avautui kaunis maisema palmuineen. Auto pysäytettiin jonkin polun päähän, josta se ei millään enää päässyt eteenpäin. Sitten lähdettiin kävelemään vuoren rinnettä ylös. Riemukas laulu kuului jo kaukaa.

Siinä se sitten oli: Ermon kirkon paikka ja seurakuntalaiset. Kirkon pohjaa tasoiteltiin parhaillaan. Sitä pehmitettiin ensin auraamalla vakoja härkävaljakolla ja sitten kolmen hengen voimin lanattiin. Kaksi veti aisasta ja yksi istui lanan päällä painona. Ilo oli ylimmillään, kun ulkomaalaiset ottivat kamerat esiin ja isäntä Tuppurainenkin emännän yllytyksestä veti muutaman vaon härkäauralla. Hyvin sujui!

Gidolen takana 002

Menimme kaikki yhdessä pyöreään ruohomajaan, jossa tämä seurakunta nyt kokoontui istuen matalilla käsin veistetyillä penkeillä. Laulu kaikui rummutuksen säestyksellä. Mulugeta puhui ja tulkki käänsi kaffinjaksi, joka on näiden mancha-heimoon kuuluvien ermolaisten ikioma kieli.

Manchat ovat hyljeksitty heimo. Kukaan muu ei halua tervehtiä heitä kädestä eikä syödä heidän kanssaan. Naapurikristityt eivät tule heidän kanssaan jumalanpalvelukseenkaan. On suurenmoinen asia, että heitä käydään katsomassa ja heille rakennetaan oikea kirkko!

Talkookahvit Chririssä

Matkamme jatkui Chirin kirkolle. Pihalle puun alle varjoon oli kokoontunut värikkäästi pukeutunut naisjoukko. Seurakunnan vapaaehtoiset naiset olivat saaneet juuri tasoiteltua lehmänlantaseoksella tämän kirkon lattian ja nauttivat nyt talkookahvista. Mekin saimme osamme kahvista ja leivästä. Kävi myöhemmin ilmi, että naiset olivat oikein iloisia, kun söimme heidän kanssaan. Hekin olivat manchoja. Heille kerroimme erityisterveiset nimikkoseurakuntamme Euran vapaaehtoisilta työntekijöiltä.

Evankeliumia eteenpäin viljelmän tuella

Bongan kirkon vaiheilla pysähdyimme syömään johonkin paikalliseen krouviin ihailtuamme ensin Bongan kirkkoa ja seurakuntalaisten sokeriruokoviljelmää. Siitä he saavat tuloja seurakunnalle, niin että he voivat lähettää evankelistoja viemään ilosanomaa eteenpäin.

Siinä injera-lettua ja wotti-kastiketta syödessämme laskimme vielä kustannusarvioita. Autolle mennessämme tuli kaksi kristittyä miestä vielä Essayn luokse. He olivat tulleet kuuden tunnin kävelymatkan päästä, minne on siirretty ihmisiä kuivuusalueilta. He kertoivat, että siellä kokontuu neljä kristittyjen ryhmää, joilla ei ole vielä edes ruohokattoa päänsä päällä.

Haasteita riittää siis tässä Mekane Yesus -kirkon kevytkirkko-ohjelmassa jatkossakin.

 

Teksti: Aki ja Pirkko Tuppurainen
Kuvat: SEKL arkisto

 

Share This