Koska jokainen on arvokas

28.3.2016

Uusi vuosi on alkanut monilla raskailla uutisilla. Viime vuonna yli 3700 pakolaista hukkui lyhyellä merimatkalla Turkista Kreikkaan.

"Viime vuonna yli 3700 pakolaista hukkui lyhyellä merimatkalla Turkista Kreikkaan."
”Viime vuonna yli 3700 pakolaista hukkui lyhyellä merimatkalla Turkista Kreikkaan.”

 

Alkuvuonna 2016 pakolaisten määrä on moninkertainen verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, joten pakolaisvirta ei ole osoittanut tyrehtymisen merkkejä. Levottomuudet Syyriassa eivät myöskään näytä rauhoittuvan. Afgaanipakolaiset eivät pääse enää pohjoisen rajan yli, ja monet ovat hyvin epätoivoisia ja turhautuneita päätökseen. Heidän on vaikeaa löytää yöpymispaikkaa, koska kaikki hotellit ja leirit ovat täynnä, mutta sään lämpiäminen helpottaa yöpymistä kaduilla, vaikka se haastavaa onkin. Tuttu puistommekin on taas täyttynyt ihmisistä.

”Heidän on vaikeaa löytää yöpymispaikkaa, koska kaikki hotellit ja leirit ovat täynnä.”

 

Kesän tulo helpottaa pakolaisten tilannetta, kun he voivat majoittua ulkosalla.
Kesän tulo helpottaa pakolaisten tilannetta, kun he voivat majoittua ulkosalla.

 

Kukaan ei varmasti tiedä täällä olevien määrää, mutta puhutaan useista tuhansista, joiden matka on pysähtynyt tänne meidän työmme ulottuville. Nyt meillä on mahdollisuus tutustua heihin paremmin. Elämme hyvin haastavaa mutta myös mielenkiintoista muuttoliikkeen aikaa, jollaista ei Euroopassa ole tässä mittakaavassa eletty sitten toisen maailmansodan. Välillä tämä tilanne ahdistaa meitäkin, mutta kaiken keskellä meillä on kuitenkin rauha ja luottamus Jumalaan. Hän pitää meistä jokaisesta huolen.

Viime viikolla suurehko 70 hengen perhekunta tuli keskuksellemme ja saimme tarjota heille päivällisen ja pitää heitä vierainamme.  He kertoivat saaneensa ensimmäisen kerran matkallaan kokea vieraanvaraisuutta. He olivat silmin nähden onnellisia ja saivat rauhoittua sekä kokea olevansa toivottuja eivätkä vain arvottomia pakolaisia. Tämä porukka jäi myös kuuntelemaan ilosanomaa, ja nuori mies pyysi myös Raamattua, koska haluaa tutustua siihen, kun siihen nyt on aikaa. Monet muutkin ottivat mukaansa Raamatun.

Eräs iranilainen nuori mies pyysi apua, koska ei pysty jonkin onnettomuuden vuoksi lukemaan. Hänen kanssaan pystyimme rukoilemaan ja antamaan muistikortin, jossa on Raamattu luettuna.

"Emme pysty vastaamaan ihmisten tarpeista kuin murto-osaan, mutta haluaisimme olla viestittämässä sitä, kuinka jokainen on arvokas."
”Emme pysty vastaamaan ihmisten tarpeista kuin murto-osaan, mutta haluaisimme olla viestittämässä sitä, kuinka jokainen on arvokas.”

 

Tällä hetkellä keskus täyttyy ihmisistä helposti, ja ihmiset tarvitsevat monenlaista apua. Luonnollisestikaan emme pysty vastaamaan ihmisten tarpeista kuin murto-osaan, mutta haluaisimme olla viestittämässä sitä, kuinka jokainen on arvokas. Eräässä ruokapöytäkeskustelussa pakolaisnaiset puhuivat, kuinka hyvä on, kun täällä kaikki ovat tasa-arvoisia, olivatpa vanhoja tai nuoria. Sitten juttelimme siitä, mistä se johtuu.

Tänään olemme lupautuneet yhdessä kokkaamaan noin 120 hengelle lounasta. Työpäivät vaihtelevat sisällöltään ja ovat yleensä varsin intensiivisiä. Onneksi meillä on hyvä yhteishenki. Kotona lapset pitävät huolen siitä, ettei elämä täyty ainoastaan pakolaistyön tekemisestä.

”Jumala on voimallinen antamaan teille ylenpalttisesti kaikkea armoa, että teillä kaikessa aina olisi kaikkea riittävästi, voidaksenne ylenpalttisesti tehdä kaikkea hyvää.” (2. Kor. 9:8)

Kirjoittaja toimii pakolaistyössä Ateenassa. Turvallisuussyistä nimiä ei julkaista

Lue lisää pakolaistyöstä Ateenassa täältä.

 

Share This