Ryttylän lähetyskeskuksen ilmakuva

Mikael Agricolan suomennellessa Uutta testamenttia viljeli Martti Matinpoika maatilaansa hämäläisessä Ryhtiälän kylässä. Ryhtiälässä oli kuusi taloa, useimmat pieniä. Tuosta Martti Matinpojan maatilasta kasvoi myöhemmin Ryttylän kartano.

Kartanon merkittävin ajanjakso alkoi vuonna 1801, kun sen omistajaksi tuli ylijahtimestari A. R. Granfelt. Granfeltin suku omisti tilan 75 vuoden ajan. Tuona aikana autonomisen Suomen suuriruhtinaskunnan monet uudistukset heijastuivat myös Ryttylään. Tiilitehdas, koulu ja rautatie kertoivat hämäläisille yhteiskunnassa eletystä murrosvaiheesta.

1800-luvun lopulla Ryttylän kartano vaihtoi omistajaa. Uudeksi asukkaaksi tuli Hämeenlinnassa sijaitsevan Aulangon perustaja, eversti H.R. Standertskjöld. Hänelle Ryttylän kartano oli vain sivutila suurempien joukossa. Hän myikin Ryttylän kartanon 1900-luvun alussa.

Tämän jälkeen kartano oli viitisen vuotta Ryttylän tiilitehtaan hallussa, kunnes se myytiin Helsingin kaupungille, joka luovutti sen Kaupunkilähetyksen, nykyisen Helsinki Mission käyttöön. Kaupunkilähetys aukoi uutta uraa perustamalla Ryttylään maan ensimmäisen työttömien miesten työsiirtolan.

 

Vuonna 1923 Helsingin kaupunki luovutti tilan lastensuojeluvirastolle. Tämä perusti alueelle poikakodin, jossa oppivelvollisuuttaan suorittivat tavallisen kansakoulun pulpetteihin  ’liian vilkkaat’ pojat.

Poikakodin pojat

 

Koulukodin muutettua vuonna 1963 Ryttylän kartano jäi muutamaksi vuodeksi tyhjilleen Hausjärven kunnan omistukseen. Vuonna 1969 alueelle muutti Lähetyskoulu ja joitakin vuosia myöhemmin Kansanlähetyksen keskustoimisto.

Nykyisin Ryttylän historiallinen kartanoalue onkin Kansanlähetyksen sydän ja keskuspaikka. Alueella sijaitsee Kansanlähetyksen keskustoimisto, Kustannusosakeyhtiö Uusi Tie ja Kansanlähetysopisto. Lähetyskeskuksessa työskentelee kuutisenkymmentä työntekijää. Rakennuksia on parisenkymmentä.

 

Nuorten tapahtuma Ryttylässä

Lähetyskekuksessa on monenlaista toimintaa läpi vuoden.  Erilaiset lasten ja nuorten leirit, kansanopiston kurssit ja linjat sekä  muut tapahtumat kokoavat vuosittain Lähetyskeskukseen toistakymmentätuhatta vierasta.

Share This